Szülő- és gyereknevelés

Hogyan támogatja a színezés az intelligencia fejlődését kisgyermekkorban?

Az intelligencia velünk született képesség, amely azonban tanulás, tapasztalás útján fejleszthető. Mivel a gyerekek sokat tanulnak szüleiktől különösen a korai években, ezért egyértelmű, hogy szülőként mekkora felelősségünk van gyermekeink egészséges fejlődésében, fejlesztésében. A legalapvetőbb módszer, a közös rajzolás, színezés nemcsak a kreativitást és a gyermek önkifejezését könnyíti meg, de abban is segít, hogy gyermekünk később kisiskolásként is jobban boldoguljon. 5 + 1 tippünk megmutatja, miért.

1. A színezés javítja a gyermek finommotoros képességeit

A kézügyesség, azaz a finommotorikus képességek fejlettsége elengedhetetlen az iskolás korú gyerekek számára. Hogy miért? Mert egy kisiskolásnak bizony egyedül kell boldogulnia már sok területen: egyedül kell lapoznia a tankönyvét, a ceruzákat bepakolni a tolltartóba, öltözködés közben gombolni és cipzározni, cipőfűzőt megkötni, étkezésnél evőeszközt használni. Az óvodás és kisiskoláskorban végzett sok rajzolás, színezés segíthet mindebben, a kéz és a karok mozgatása közben ugyanis sokat fejlődnek az ujjak, és a csukló izmai, lágy szövetei. Ezért jó, ha ceruzát hegyezni is hagyod a gyerkőcöd, mert a kis tárgyak fogása, alkalmazása szintén fejleszti a finommotoros képességeit.

2. Segít a térbeli tudatosság területén

A színezés és a rajzolás közti legfontosabb különbség, hogy rajzolás közben mindent szabad, a színezésnek viszont vannak szabályai. Ezek közül a legalapvetőbb, hogy „vonalban kell maradni”, azaz nem „mehetünk ki” a vonalból. Ehhez az egyszerű szabályhoz való alkalmazkodás segíti a gyermekeket a határok és a térbeli tudatosság, tájékozódás általános megértésében. Ezen túlmenően a színező oldalak megismertetik a gyermekkel a vonalakat, formákat, perspektívát és mintákat.

Mi segít, ha gyermekünk szorong és fél attól, hogy túlszínez a vonalakon?

Letörölhető színezőket ma már Magyarországon is kaphatunk, amelyek segítenek abban, hogy a kicsik megtanulják az élet egyik legnagyobb leckéjét, miszerint a gyakorlat teszi a mestert. Egy letörölhető színezőt többször ki lehet színezni, így szabadabban alkotnak a gyerekek, hiszen nem kell azon szoronganiuk, hogy túlszíneznek a vonalon. Számtalan más területen érezhetik a kicsik, hogy jól kell teljesíteniük és hogy bizony következményei vannak annak, ha hibáznak. A letörölhető színezők viszont lehetővé teszik, hogy a gyerekek felszabaduljanak az iskolai szorongás alól, és könnyebben elmerüljenek az alkotásban.

3. A színezés javítja a kéz és a szem koordinációját

A kéz-, és szemkoordináció, azaz a kéz és a szem közös, együttesen végzett munkája nagyon sok tevékenységhez elengedhetetlen. Nemcsak írás közben fontos, ahol a szemmel a ceruzát, vagy tollat figyeljük, de labdázás közben a labda elkapásában is ez segít.

4. Segít a helyes ceruzafogás kialakításában

A ceruzával, filctollakkal való alkotás közben a gyermek megtapasztalja, hogyan a legkényelmesebb fogni a ceruzát, hogy ne fáradjon el a keze. Megtanulja, hogy milyen erővel nyomja a ceruzát a papírra ahhoz, hogy az ne lyukadjon ki, és a ceruza hegye se törjön ki. Mindez elengedhetetlen majd az iskolában, amikor írni tanul. Ráadásul a helytelen ceruzafogás miatt sokszor rossz a gyerekek testtartása is, így nem csak a kezük fárad el, de a válluk, a hátuk is megfájdulhat.

5. A színezés serkenti a kreativitást egy gyermekben

A színezés ötödik és legnépszerűbb előnye, hogy ez az egyszerű tevékenység is mennyire hatékonyan segíti a gyermek kreativitásának kibontakozását. A színezés közben a gyerkőcnek kell kiválasztania a megfelelő színeket, amit tehet valósághűen, de szabadjára is engedheti a képzeletét. Itt a választás csakis az övé!

+1 A színezés az érzelmek kezelésében is segít

A színezők nem véletlenül annyira népszerűek ma a felnőttek körében is, hiszen a koncentrációt és türelmet is igénylő színezgetés, nagyon relaxáló elfoglaltság, és ez a gyerekek esetében sincs másként. Az fontos, hogy sose támasszunk elvárásokat a színezés, rajzolás közben, engedjük, hogy ez egy szabad alkotófolyamat legyen a gyermek számára. A gyerekek sokszor nem találják vagy nem ismerik a megfelelő szavakat, hogy meg tudják fogalmazni a problémájukat. A rajz, vagy színezés által azonban remekül ki tudják fejezni önmagukat, vagy kirajzolják magukból, azt, amit fontosnak tartanak.

A szabad színezést támogató, letörölhető színezőket már magyar tervezők rajzaival is megvásárolhatod a Hellomywall weboldalán.

 

A kép forrása: freepik.com

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás