Szülő- és gyereknevelés

HOGYAN „UNATKOZZON JÓL” A GYEREK NYÁRON?

Vekerdy Tamás szerint az a legjobb a gyerekeknek, ha hagyjuk őket unatkozni. A kontextusból kiragadva furcsa lehet ez a mondat, de tudni kell, úgy érti ezt a neves pszichológus, hogy az van legnagyobb fejlesztő hatással egy gyerek képességeire, ha a saját kreativitását, fantáziáját használva talál ki magának játékot. Ahhoz pedig, hogy a kreatív elme elkezdjen működni, elengedhetetlen egy kis unatkozás.

A szülők persze sokszor éppen az ellenkezőjét csinálják. Teletömik programokkal a gyerekük nyarát, mert attól tartanak, hogy csemetéjük unatkozni fog. Kétségtelen, hogy a nyári táboroknak, közösségi programoknak, legyen szó fotós táborról, egy közös focizásról, strandolásról, lovastáborról és még sorolhatnánk, szintén van képességfejlesztő vonzata, hát még, ha idevesszük a biciklis-, vízi-, vagy gyalogtúrákat, vándortáborokat, melyek központi eleme, hogy a gyermek kiszakadjon az őt körülvevő digitális világból, és természetközelben, valódi élményekkel gazdagodjon.

Valódi élmény megrakni egy tábortüzet, megfőzni a saját ételét, sátrat verni, a csillagok alatt aludni, biciklizni, úszni a Tiszában, állatokat gondozni, megmászni egy hegyet, gólokat lőni, vagy kézművességet tanulni, megfigyelni állatokat és közben, szinte észrevétlenül ügyesedni, okosodni, nagyokat beszélgetni, egyszóval felnőni. Ezzel szemben nem sokban (vagy csak részben) járul hozzá a képességfejlesztéshez, a személyiség kibontakoztatásához egy-egy számítógépes játékkal játszani, pályacsúcsot dönteni egy autóversenyzős játékban, vagy bosszankodni, rosszabb esetben a billentyűzetet, vagy a konzolt csapkodni, mert „csalt a gép”.

Természetesen a számítógépes játékoknak is megvan a helye a fejlődésben, hiszen stratégiai gondolkodást fejleszthet például egy világháborús játék, vagy a reflexeket és az előre tervezést is sok egyéb játék javíthatja, de meg kell, hogy húzzuk a határt, ha gyermekeinkről van szó.

 

A cikk teljes terjedelmében a tantrend.hu -n olvasható

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás