Szülő- és gyereknevelés

10 igényes húsvéti program gyerekkel, ha szerettek utazni: húsvéti nyomozós játék, nyuszisiomagtás, rendhagyó locsolkodás, húsvéti kincskeresés

Élménydús, az ünnepkörhöz kötődő, hagyományőrző programokkal készültek a nemzeti parkok a húsvéti ünnepre. A négynapos hétvégén nem csak a látogatóközpontok lesznek nyitva, hanem tematikus programokkal, túrákkal várják a családokat. (Nyitókép: Freepik)

Húsvétkor a természeti értékek mellett a néphagyományok is megelevenednek a nemzeti park igazgatóságok által meghirdetett rendezvényeken.

1# Népi hagyományok Ócsán

Szombat délelőtt az ócsai tájháznál már húsvéti készülődéssel várják a családokat. A legkisebbek az ünnepkörhöz tartozó népi hagyományokkal ismerkedhetnek meg, kipróbálhatják a kalácsfonást, az olyan többszáz éves tojásfestési szokásokat, mint a tojásberzselés és megtanulhatják, hogyan terítették meg eleink az ünnepi asztalt a tisztaszobában.

Fotó forrása: dunaipoly.hu

2# Nyuszisimogatás a Salföldi Majorban

A Balaton-felvidéken a tavasz beköszöntével újra nyitva áll a látogatók előtt a Salföldi Major, ahol természetes környezetükben figyelhetik meg a látogatók az őshonos magyar háziállatfajtákat. A húsvétra hangolódva nyuszit is simogathatnak a gyerekek, és gyakorlatban szerezhetnek tudást a felelős állattartásról.

3# Családi nyomozós játék a budapesti Jókai-kertben

Budapesten, húsvéthétfőn egy izgalmas családi nyomozós játék indul a Jókai-kertben. Az író meséi nyomán, két csínytevő manó kalandjain keresztül a kert titokzatos élővilágával ismerkedhetnek meg a kisebbek.


Fotó forrása: hegyvidek.hu

4# Húsvéti kincskeresés Aggteleken

Húsvéti kincskeresésre invitálják a felnőtteket is Aggteleken, a Baradla-barlangnál.

5# Húsvéti kalandozás a Bükkben

A Bükki Nemzeti Park kínálatában is számos programot találnak az ünnepi hétvégén. Szombaton és vasárnap este a Bükki Csillagdában a tavaszi égbolt csillagképeit ismerhetik meg az űrkutatás és a csillagászat tudománya iránt érdeklődők, napközben pedig a Bolygótúra tanösvényen egy nyolcállomásos húsvéti kalandozáson vehetnek részt a látogatók.


Fotó forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

6# Húsvéti nyomozós játék a Szeleta Parkban

Húsvétvasárnap és hétfőn is nyitva tart a Szeleta Park Látogatóközpont Miskolc közelében, ahol a Szeleta-kultúráról és a barlangok világáról szóló interaktív kiállítások és filmvetítések mellett kézműves foglalkozással, locsolóvers kereséssel és húsvéti nyomozós játékkal készülnek az ünnep alkalmából.

7# Rendhagyó locsolkodás Ipolytarnócon

Érdemes ellátogatni az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi területre is, ahol tojáskereséssel és rendhagyó locsolkodással is készülnek a szervezők.
A túrázni vágyók a Szent István-barlangba és az Anna-barlangba óránként induló szakvezetett sétákon vehetnek részt. A Barlangok Hónapja márciusi záró hétvégéjén még élnek a kedvezmények a Duna-Dráva és az Aggteleki Nemzeti Park vezetett túráira.


Fotó forrása: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

8# Megújult a Hortobágyi Pásztormúzeum

Szintén nyitva áll az érdeklődők előtt a Hortobágyon az UNESCO kulturális világörökségének részét képező, műemléki védettségű megújult Pásztormúzeum, ahol a pásztorok ősi mesterségébe és természet közeli életmódjába nyerhetnek betekintést.

9# Vezetett séták a Tiszakürti Arborétumban

A túrázók számára ingyenes csoportvezetések indulnak a Tiszakürti Arborétumba, ahol a park közel 1200 fajt számláló növényvilágát mutatják be a vezetett sétán.

10# Tojáskereső kvíz a Hortobágyi Vadasparkban

A Hortobágyi Vadasparkban Tojáskereső kvízen vehetnek részt a kirándulók. A játék során az ősi puszta vadvilágát és védett természeti környezetét is megismerhetik.
A Nemzeti Park Igazgatóságok kiemelt figyelmet fordítanak a természeti értékek és a nemzeti hagyományok megőrzésére, és összefonódására, mely nemcsak a kulturális identitás megerősítéséhez, hanem a természetvédelem fontosságának tudatosításához is hozzájárul - áll a közleményben.

Forrás: MTI 2024. március 29.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás