Szülő- és gyereknevelés

Így duplázd meg a GYES-t vagy a GYED-et, és vegyél igénybe beiskolázási támogatást

Tudtad, hogy egészségpénztári tagként lehetőséged van gyermekgondozási, gyermeknevelési és beiskolázási támogatást igényelni? A tagság azonban további előnyöket is tartogat. 

 

Az önkéntes egészségpénztárak meglehetősen népszerűek, biztosan neked is van olyan ismerősöd, aki tagja valamelyiknek. Sőt, az is lehet, hogy te is tag vagy, és gyakran használod ki ennek előnyeit, ha valamilyen gyógyszert vásárolsz vagy kezelést veszel igénybe. 

Azt azonban kevesen tudják, hogy egyes egészségpénztárak önsegélyező pénztári szolgáltatásokat is kínálnak a tagjaik számára. Ezekkel pedig sok más, a szűkebb értelemben vett egészségügyi kiadásokon túlmutató ráfordítás is fedezhető. Ilyen például a gyermekgondozási és a gyermeknevelési támogatás, illetve a beiskolázási támogatás is. 

Gyermekgondozási támogatás: egészítsd ki a CSED-et vagy a GYED-et is

Fotók: Pixabay

Ki és milyen feltételekkel veheti igénybe?

A gyermekgondozási támogatás legfontosabb feltétele, hogy aki igénybe veszi, pénztári tag vagy pénztári kedvezményezettnek jelölt családtag legyen. A másik, szintén magától értetődő feltétel, hogy az illető gyermeket nevelő szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám legyen. Azaz legyen olyan korú gyermeke, akinek a javára fordítja a támogatást.

A támogatás olyan pénztári egyenlegből vehető fel, amely legalább 180 napja elérhető az egészségpénztári számlán. 

Az igényléshez ki kell tölteni és el kell postázni a pénztárnak eredetiben az erre a célra rendszeresített igénybejelentő nyomtatványt. Ehhez csatolni kell a csecsemőgondozási díj (CSED), illetve a gyermekgondozási díj (GYED) megállapításáról szóló hivatalos határozat másolatát, és az ellátás átutalását igazoló banki/postai bizonylatokat. (Fontos, hogy a határozat kiállításától számítva 120 nap áll rendelkezésre a kérelem benyújtására.)

Mekkora összegről van szó?

A gyermekgondozási támogatás maximális összege a CSED, illetve a GYED alapjául szolgáló összeg lehet. 

Gyermeknevelési támogatás: duplázd meg a GYES-t vagy a GYET-et

Ki és milyen feltételekkel veheti igénybe?

Az igénybe vevők köre és a feltételek hasonlóak a gyermekgondozási támogatás igényléséhez:

 • Egészségpénztári tag, vagy pénztári kedvezményezettnek jelölt családtag veheti igénybe a támogatást, aki szülő, örökbefogadó szülő vagy gyám.

 • Legalább 180 napja befizetett pénztári egyenlegből vehető fel a támogatás.

Az igényléshez itt is az adott egészségpénztár igénybejelentő nyomtatványát kell kitöltetni és eredetiben elpostázni a pénztárnak. Ehhez csatolni kell a gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), illetve a gyermeknevelési támogatás (GYET) megállapításáról szóló hivatalos határozat másolatát, és a támogatások átutalását igazoló banki/postai bizonylatokat. (Ebben az esetben is érvényes a gyermekgondozási támogatásnál említett 120 napos igénylési határidő.)

Mekkora összegről van szó?

A gyermeknevelési támogatás összege legfeljebb

 • a GYES, 

 • illetve a GYET

maximális összege lehet. 

Beiskolázási támogatás: taneszközökre és ruhára - akár ovisoknak is

Ki és milyen feltételekkel veheti igénybe?

Ezt a támogatást olyan pénztártagok vagy pénztári kedvezményezettnek jelölt családtagok vehetik igénybe, akik gyermeküket nevelő szülők, örökbefogadó szülők vagy gyámok.

Az eddigi támogatásokhoz hasonlóan a beiskolázási támogatás is a legalább 180 napja befizetett pénztári egyenlegből vehető igénybe.  

További feltételek gyerekek, tanulók esetén:

 • óvoda- vagy iskolalátogatási igazolás,

 • családi pótlékra való jogosultság igazolás másolata (120 napnál nem régebbi),

 • a tankönyv, taneszköz vagy a ruházat megvásárlását tételesen tartalmazó, kifizetett, eredeti számlák.

Felsőoktatásban tanuló hallgatók esetében (max. 25 éves korig):

 • főiskola- vagy egyetem látogatási igazolás (120 napnál nem régebbi),

 • a tandíj/térítési díj, kollégiumi díj/albérleti díj megtérítését igazoló számlák, bizonylatok eredeti példánya.

A támogatás igényléséhez pedig az adott pénztár beiskolázási támogatást igénylő nyomtatványát kell kitölteni és elpostázni eredetiben a pénztárnak. Ehhez óvodás, általános- és középiskolás gyermek esetében csatolni kell a családi pótlék jogosultságát igazoló lap másolatát, az óvoda- vagy iskolalátogatási igazolást és az eredeti számlákat. Felsőoktatási hallgató esetében a nyomtatvány mellé a főiskola- vagy egyetem látogatási igazolást és az eredeti számlákat kell mellékelni.

Mivel a beiskolázási támogatás keretében konkrét kiadások számolhatók el a támogatás terhére, az ezekről szóló számlákat a támogatást igénybe vevő pénztártag (illetve a pénztártag és a kedvezményezett) nevére kell kiállítani. A “Termék (szolgáltatás) megnevezése” rovatba pedig be kell írni a gyermek, a tanuló vagy a hallgató nevét is. A számlák beküldésekor mindig mellékelni kell az igénylőlapot is, illetve felsőoktatási hallgatónál új félév esetében az aktuális látogatási papírt is.

Fontos, hogy csak a  tanév első napját megelőző 15. nap és a tanév utolsó napját követő 15. nap között kiállított és teljesített eredeti számlákat fogadják el a pénztárak. 

Mekkora összegről van szó?

A beiskolázási támogatás éves összege egy pénztártag részére gyermekenként legfeljebb az érvényes minimálbér lehet. 2020-ban ez 161.000 Ft gyermekenként.

Mire fordítható?

A beiskolázási támogatás esetében pontosan meghatározták, milyen óvoda- és iskolakezdéssel kapcsolatos kiadások fedezhetők belőle. 

Óvodásoknál:

 • ruhák,

 • taneszközök (pl. rajzeszközök, technikai felszerelés),

 • tankönyvek (pl. logopédiai feladatgyűjtemények, az óvoda igazolása ellenében).

Általános- és középiskolásoknál: 

 • ruhák,

 • tankönyvek,

 • taneszközök (pl. számológép, írószerek),

 • sporteszközök (amennyiben az iskola sporttagozatos és ezt igazolja),

 • kisebb hangszerek (amennyiben az iskola zenetagozatos és ezt igazolja),

 • kötelező olvasmányok (amennyiben az iskola igazolja).

Főiskolai és egyetemi hallgató után elszámolható:

 • tandíj,

 • térítési díj (pl. pótvizsga díja),

 • kollégiumi díj,

 • albérleti díj.

Ezért éri meg igazán az egészségpénztári tagság

Látható, milyen nagy segítséget jelenthet az egészségpénztári tagság. De felmerülhet a kérdés, mit nyersz tulajdonképpen az egésszel? Hiszen ha te fizeted be a számládra azt az összeget, amit később támogatásként igényelsz, akkor azon túl, hogy a korábbi megtakarításaidhoz nyúlhatsz, amikor szükséged van rájuk, milyen hasznod van a pénztári tagságból?

1. 150 000 forintot igényelhetsz vissza a befizetések után

A hatályos jogszabályok értelmében az egészségszámládra befizetett összegek után 20% adó-visszatérítést igényelhetsz, akár 150 000 forint összegben évente. További jó hír, hogy ebbe nem csak a te saját, hanem a munkaadód befizetései is beleszámítanak.

2. További 10% adó-visszatérítést is igénybe vehetsz

Ha a számládon felhalmozott összeget két évre lekötöd, vagy - orvosi javaslatra - szűrővizsgálaton veszel részt, további 10% adó-visszatérítésre vagy jogosult. 

3. Akár 30%-os kedvezménnyel vásárolhatsz

Ne feledd, hogy az egészségszámla terhére számos különböző egészségügyi ellátást igénybe vehetsz és egészségügyi termékeket, gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket is vásárolhatsz. A nagyobb pénztárakkal szerződésben álló szolgáltatók pedig rendszeresen biztosítanak árengedményeket a tagoknak. 

Melyik pénztárt válaszd a sok közül? 

Talán nem szükséges bővebb magyarázat ahhoz, miért jó döntés egy olyan egészségpénztárat választani, amely mögött ott áll az ország legnagyobb pénzintézete. Az OTP Egészségpénztár ma Magyarországon az egyik legjelentősebb és legnagyobb taglétszámú egészség- és önsegélyező pénztár. Egészen pontosan minden ötödik egészségpénztárba belépő személy ezt a pénztárat választotta, így már több mint 270 000 tag veheti igénybe az általa kínált szolgáltatásokat. 

Végül még két adat, ami önmagában is bizonyítja, hogy ez a pénztár jó választás. Az OTP Egészségpénztár tagjai a 2019-es befizetések után összesen közel 2,3 milliárd Ft adó-visszatérítést igényelhettek, a 2019-ben igénybe vett szolgáltatásaik összértéke pedig közel 11 milliárd Ft volt. 


 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás