Szülő- és gyereknevelés

Így éld túl a foghúzást

Fogszabályozód lesz, de ez foghúzással jár? Addig vártál a lyukas fogaddal, amíg már nem lehetett megmenteni? Zakóztál egy csúnyát, és odalett a fogad? A foghúzás nem egy leányálom, de túl lehet élni: csak fogadd meg az alábbi jó tanácsokat.

1, Ne ijedj meg egy kis vérzéstől

Ha a vér ízét érzed a szádban a foghúzás utáni napon, az teljesen normális. Nem kell pánikba esni pár csepp vértől sem. Igyekezz elterelni a figyelmedet az egészről! Ha mégis úgy érzed, hogy túl sok vér távozik a sebből, akkor egy négybe hajtott gézlapra harapj rá 30 percen át. Ne nézegesd percenként, ne igyál vizet, ne köpködd ki a véres nyálat, mert így csak provokálod a vérzést. Ha ezután is vérzik, keresd fel a kezelőorvosodat.

Szájsebészet Uniklinik fogászat

2, Fájdalomcsillapítás ésszel

A szájsebészeti kezelések után, az érzéstelenítés elmúltával jelentkezhet fájdalom, bár ez nem törvényszerű. Ha sajog a húzás helye, olyan fájdalomcsillapítót vegyél be, amit a kezelőorvosod ajánl, ennek hiányában a szokásos vény nélküli készítmények is remekül beválnak. Egyet ne csinálj: ne kapkodd marokszámra a fájdalomcsillapítót, mert ezzel többet ártasz, mint használsz! Vegyél be egyet, és ha nem csillapodik a fájdalom, 5-6 óra múlva (vagy amennyit a gyógyszer használati utasítása előír) vegyél be még egyet. Ha napi 4 fájdalomcsillapítónál többre lenne szükséged, megint csak fordulj a kezelőorvosodhoz.

3, Óvd a vérdugót

A húzás helyén, a sebben egy vöröses kis véralvadék keletkezik. Ez a vérdugó. Nagyon fontos, hogy ne piszkáld se a nyelveddel, se mással, ne hajolgass hirtelen, ne szívogasd a sebet! Ha a vérdugó kijön a helyéről, sokkal hosszabb ideig fog tartani a sebed gyógyulása.

4, Ne ess pánikba, ha bedagad az arcod

Nyugi! Az arc duzzanata teljesen normális jelenség foghúzás után. Ha van otthon jégzselé, azt tedd a duzzadt részre. Ha nincs, akkor egy tiszta textildarabba csavarj bele néhány jégkockát vagy egy kisebb mirelites zacskót, és óránként 10 percig borogasd vele az arcodat. Ne vidd túlzásba a borogatást, mert fagyási sérüléseket okozhatsz magadnak!

5, Ne sumákold el a fogmosást, de vigyázz a sebre

Attól, hogy kihúzták a fogadat, még nem szabad kihagyni a fogmosást. Sőt! Ha nem szeded le a fogakon képződő lepedéket, abban elszaporodnak a baktériumok, és átterjedhetnek a friss sebre. Ne kockáztasd a fertőzést! Moss fogat úgy, mint máskor, ne hagy ki a fogközöket és nyelv felszínét sem, de a seb környékén persze legyél óvatos.

6, Egy nap után ne feledkezz meg az egészről

A teljes gyógyulás körülbelül 3-4 hét, de az első hét a legfontosabb, abból is az első 3 nap. Ekkor különösen fontos, hogy betartsd a kezelőorvos utasításait. Ezek között biztosan szerepelni fog az, hogy kerüld a tejtermékeket, az erős , fűszeres ételeket, például a chilipaprikát, továbbá az alkoholt is, ne dohányozz és így tovább.

Dr. Kádár Bence, az Uniklinik fogászat szájsebész-specialistája mindehhez hozzáteszi:

„A szájsebészeti eljárást, például foghúzást vagy a komolyabb műtéteket érdemes nem a legnagyobb kánikulai hőségre időzíteni, és ha van rá lehetőség, akkor kísérővel távozzunk. A következő 3 napban kerüljük a vérbőséget okozó tevékenységeket: forró fürdőt, szaunázást és a napozást is.”

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás