Szülő- és gyereknevelés

ÍGY LEHETSZ JÓ SZÜLŐ, HA A GYEREKNEK MÉGIS TÁVOKTATÁSBAN KELL MAJD TANULNIA

Arról nem tehetünk, ha mi sem értjük a matekházit, és már rég elfelejtettük a német nyelvtan szabályait, de a saját türelmünkön tudunk csiszolni, és ezen is sok múlhat az otthoni oktatás idején. És persze máskor is.

Saját türelmünkön dolgozni mindig hasznos lehet, és ha sikerül, annak nemcsak a gyerekek otthoni oktatásában, hanem sorban állás közben, vagy akár a munkahelyen is hasznát vehetjük. Andrea Bonior pszichológusprofesszor arra ad tippeket, hogyan fejlesszük magunkban ezt a tulajdonságot. A szakember azt mondja, az otthoni tanulás időszakában a kimerültség és a stressz gyakori, nem érdemes magunkat hibáztatni miattuk, inkább gondoljuk végig az alábbi 6 pontot a sikerért. 

1. Engedj az elvárásaidból, lásd meg, mit adhat az új helyzet

A szakember azt mondja: más kihívások vannak az otthoni oktatásban, így más lesz, amit el kell majd fogadnunk, amihez türelemmel kell fordulnunk. Cserébe hasznos tanulságok jöhetnek, új oldalukról mutatkozhatnak meg a családtagok. Lehet, hogy idén nem lesz ötös a gyerek matekból, de öröm lesz látni, ahogy a kisebb testvérének segít a tanulásban. Ha nyitott vagy az új élményekre és tanulságokra, és igyekszel kissé lazábban kezelni a helyzetet, akkor az otthoni tanulás kevesebb stresszel jár majd. 

2. Kérj segítséget!

Milliónyi szülő evez e pillanatokban is ugyanabban a hajóban – köztük rengeteg ugyanazzal a zavaró problémával küzd: vagy már épp otthon vannak a gyerekkel, vagy azon aggódnak, mikor lesz erre újra szükség. Lépj kapcsolatba olyanokkal, akik hasonló helyzetben vannak, osszátok meg egymással a problémáitokat és minden hasznos megoldást. Bátran kérj segítséget ahogy csak lehet. Új feladataid vannak és normális, ha a régiekre kevesebb idő jut. Ha eddig főztél, talán rendeled majd az ételeket, talán nem jut majd idő a vasalásra vagy az edzésre: engedd el ezeket egy időre, hamarosan ennek a nehéz időszaknak is vége lesz. Ha igyekszel elfogadni, hogy nem lesz mindenre időd, kevésbé idegesít majd egy-egy kimaradt feladat.

3. Tartsd szem előtt mindazt, amit át akarsz adni

Rengeteg kudarccal járhat egy ilyen időszak, lemondással és millió új szituációval, amiben igyekszünk jól működni. A sok újdonság több negatív élményt hozhat, mégis szerencsés, ha néha emlékezteted magad a saját értékeidre és mindazokra, amiket át akarsz adni a gyerekeknek. Elsősorban az a fontos számukra, hogy a bizonytalan helyzetben legyen valaki, aki nem veszíti el a fejét, és ez sokkal fontosabb, mint az, hogy ötös vagy négyes lett épp az online dolgozat. 

A cikk teljes egészében a divany.hu oldalán olvasható. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás