Szülő- és gyereknevelés

Így taníthatod meg a helyes fogápolás szabályait a gyereknek

Hazánkban a szuvas, tömött és kihúzott fogak átlagos száma 12 éves korban 2,3. Ez az érték nemzetközi összehasonlításban kimagaslónak számít. Hasonlóan sokkoló adat, hogy a 11-15 év közötti gyermekek mintegy 38,7%-a nem mos legalább napi két alkalommal fogat. Azonban 4-ből 1 gyermek mindennap fogyaszt cukros üdítőitalokat, amelyek fokozhatják a fogszuvasodás kockázatát. Szerencsére sokat tehetünk annak érdekében, hogy gyermekeink elsajátítsák a megfelelő fogápolási szokásokat. Cikkünkben bemutatjuk, miképp érdemes játékosan bevezetni a gyermekek életébe a fogápolási rutint! (x)

Miben rejlik a gyermekkori fogászati problémák gyökere?

Mielőtt belevágnánk abba, hogyan érdemes a gyerekeket rászoktatni az alapos és rendszeres fogápolásra, érdemes szót ejteni arról, hogy melyek a fiatal korban jelentkező fogászati és szájsebészeti problémák megelőzhető okai.

    • Elégtelen fogápolás: Az egyik leggyakoribb problémát az elégtelen fogápolás jelenti. Előfordulhat, hogy a gyerekek elfeledkeznek a minimum napi kétszeri fogmosásról vagy helytelen fogmosási technikát alkalmaznak.
    • Kiegyensúlyozatlan étrend: A túlzott hozzáadott cukorfogyasztás fokozhatja a fogszuvasodás és egyéb fogászati problémák kockázatát. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslata szerint a napi energiabevitel maximum 10%-a származhat hozzáadott cukorból. Ez gyermekek esetén gyakran kevesebb mint egy szelet csokoládé.

Így taníthatod meg gyermekednek játékosan és egyszerűen a helyes fogápolást

Míg egyes gyerekek minimális szülői biztatás és tanítás hatására elsajátítják a megfelelő fogápolási szokásokat, mások fokozott figyelmet igényelnek. A következő tippek mindkét esetben kiválóan működnek!

Kezd korán!

Fontos, hogy az egészségtudatos szokásokat már egészen fiatalkorban mutassuk meg a gyermekeknek. Bár csak 5-8 éves kor között sajátítják el tökéletesen a fogmosást, a játékos tanítás akár fiatalabb korban is elkezdődhet. Ennek részeként a szülő által végzett fogmosást kísérheti a gyermek számára is érthető, barátságos történet a fogápolás fontosságáról vagy a helyes fogmosás lépéseiről.

Magyarázd el a fogápolás lépéseit!

Ahhoz, hogy idővel magától is képes legyen felügyelet nélkül fogat mosni, fontos, hogy megtanítsd a fogmosás legfontosabb szabályait, ide tartoznak a következők:

    • A fogmosás tartson 2-3 percig.
    • Minden alkalommal használjon fogkrémet!
    • Mutasd meg a helyes fogkefetartást! Demonstráld a körkörös és seprű mozdulatokat!
    • Tanítsd meg, hogy a túl erős nyomás kárt tehet az ínyben, ugyanakkor a túl gyenge nyomással nem tudja megfelelően megmosni a fogait.
    • Emlékeztesd arra, hogy a nehezen elérhető helyeket is szükséges megmosni!
    • Figyelmeztesd, hogy ne nyelje le a fogkrémet!

További hasznos tipp lehet, hogy kifejezetten gyerekek számára készült fogápolási termékeket használj. Érdemes rendszeresen felügyelni a fogmosást a kezdetekben, így szükség esetén emlékeztetheted a megfelelő technikára.

Tedd szórakoztatóvá!

A kisebb gyerekek számára kellemetlen lehet a fogmosás. Azonban ezen könnyen változtathatsz! Mesékkel, zenével és játékokkal izgalmas élménnyé varázsolható az unalmas napi rutin. Kösd össze a fogmosás élményét olyan pozitív tevékenységgel, amelyet a gyerek élvez. Íme pár ötlet!

    • Fogmosás közben játszd le gyermeked kedves zenéjét! Kérd meg, hogy próbálja a zene ritmusára végezni a fogmosó mozdulatokat! A trükk lényege, hogy a gyerek a kellemetlen élmény helyett a zenére fókuszál. További előny, hogy a legtöbb zeneszám hossza 2-3 perc, amely pont megegyezik az ideális fogmosási idővel. Vannak kifejezetten fogmosáshoz írt gyerekdalok, ezekkel a gyermek észre sem veszi és a napi rutinjának részévé válik a fogápolás.
    • Mesélj egy izgalmas történetet gyermeked számára, amíg fogat mos. Tereld el figyelmét a stresszes élményről az izgalmas mese segítségével! A legjobb hatás érdekében legyen több epizódból álló történet és kizárólag fogmosáskor folytasd a részeket. Így aktívan várni fogja a következő alkalmat.
    • Fogmosást követően játssz 5-10 percet gyermekeddel! Így összekapcsolja a kellemes élményt a fogak megtisztításával és idővel csökken a rossz érzés.

Ne feledkezz meg a saját dentális egészségedről sem!

Mutass jó példát gyermekednek azzal, hogy te is megfelelő állapotban tartod fogaid és ínyed. Ebben segítségedre lesz Dr. Németh Bálint, aki a fogászat és szájsebészet területén közel két évtizedes hazai és nemzetközi tapasztalattal rendelkezik. Budapesti rendelőjében modern felszerelések és felkészült szakorvosok várják a pácienseket. A kiemelkedő ellátás mellett a kedvező fogászati, szájsebészeti és fog implantátum árak is garantálják az elégedettséget.

Fotók: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás