Szülő- és gyereknevelés

Kézmosás, de mivel?

Izgalmas kísérlet egy általános iskolában: kézfertőtlenítő vagy szappanos víz? – döbbenetes képek, amik mellett nem mehetünk el szó nélkül

Néha egy szemléletes példa ereje sokkal nagyobb hatással bír, mint a szavaké – különösen, ha gyermekekről van szó. Épp ez az, amit egy amerikai tanítónő alkalmazott kisiskolásainál: úgy döntött, megmutatja a gyerekeknek, mi történik, ha nem mossák meg alaposan kezeiket. A kísérlet képeit Facebookon posztolta, majd az egész világ „beállt a sorba” és követik a tanítónő példáját.

Íme a kísérlet, ami pofonegyszerű, mégis elementáris erővel hat:

 

A tél kezdetén, amikor az influenza szezon elkezdődik, egy amerikai iskola tanára belefáradt abba, hogy állandóan beteg. Habár a baktériumok szaporodása az osztályban elkerülhetetlen, mégis fel akarta hívni a gyerekek figyelmét arra, miért fontos, hogy rendszeresen és alaposan megmossák kezeiket, megakadályozva ezzel a bacik gyors terjedését.

A kísérlet

 

Hogy megértesse a gyerekekkel a baktériumok terjedésének folyamatát, valamint azt, hogy miért olyan fontos a gyakori és alapos kézmosás, egy egyszerű és szemléletes kísérletet talált ki: megkérte diákjait, hogy különböző mértékben koszos kezekkel érintsenek meg 5 szelet kenyeret, majd mindet műanyag zacskóba tették és kifüggesztették őket jó látható helyre, és egy hónapon keresztül megfigyelték őket.

A kenyérszeletek

 

“Fogtuk a kenyérszeleteket és ujjainkat jól belenyomtuk mindegyikbe.” — magyarázza a tanárnő Facebook posztjában, amit rengetegen (70k) megosztottak.

Az első szeletet az osztály laptopjának billentyűzetéhez dörzsöltük, amit korábban sokan megérintettek a gyerekek közül. A második egy érintetlen, kontroll darab volt, amit azonnal egy műanyag zacskóba tettünk és felcímkéztük a következő felirattal: „friss és érintetlen”. A harmadik kenyeret az egész osztály mosatlan kezekkel fogta meg, a negyedik szelet érintése előtt viszont meleg vízzel és szappannal mostak kezet a gyerekek. Az ötödik kenyérhez kézfertőtlenítő használata után nyúltak a tanulók.

A laptop billentyűzetéhez dörzsölt kenyér

 

Egy hónappal később a billentyűzethez dörzsölt szelet nézett ki a legijesztőbben, az egészet penész borította. A tanár magyarázata szerint más esetben fertőtlenítik az eszközöket az iskolában, de ez alkalommal nyilvánvalóan direkt nem tették meg ezt a projekt kedvéért. 

A szappanos vízzel megmosott kézzel érintett szelet

 

Ez volt az egyetlen szelet kenyér – az érintetlen kontrolldarabon kívül –, amin nem volt baktérium, azaz elszíneződés. Ez azt mutatja, hogy mennyire hatásos meleg vízzel és szappannal megmosni kezeinket – és lehetőleg minél gyakrabban.

A piszkos kezekkel megfogdosott kenyérszelet

A hármas számú, piszkos kezekkel érintett szeletet is látványosan belepte a penész, amihez nem szükséges semmilyen további magyarázat.

A kézfertőtlenítés után érintett szelet

 

Meglepő, hogy a „kézfertőtlenítős” szelet is baktériummal belepett lett. Ez rámutat arra, hogy a fertőtlenítő nem helyettesíti a szappanos vízzel való kézmosást.

A tanárnő megosztotta a kísérlet eredményeit Facebookon a szülőkkel, és felhívva a családok figyelmét az alapos kézmosás fontosságára (meleg vízzel és szappannal). A projekt és eredménye villámsebességgel elterjedt az iskolák (több száz) és a családok körében.

Hogy a kézfertőtlenítő használata után érintett kenyérszelet is baktériumokkal fertőzött volt, mindannyiunkat meglepett. Ennek fényében rendkívül fontos feladatunk, hogy rávegyük gyermekeinket a rendszeres és alaposan kézmosásra, amely elengedhetetlen feltétele a szappan és a meleg víz használata.

- Via -
Fotó: Jaralee Annice Metcalf / facebook

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás