Szülő- és gyereknevelés

KI KÉRDEZ?

Mindenki. Pedagógus és diák egyszerre teszi fel a kérdést: MIÉRT? A diák miértje a jövőnk záloga, így elsőbbséget élvez. Örülünk, ha kérdez, mert kimozdulunk a „statikus létből”, az állóvízből. MIÉRT? Ez a madáchi kérdés a kiindulópont és a cél is egyben. A pedagógus célja a diák kiindulópontja. Megtalálni a gyújtópontot. Fellelni és állandóvá tenni a kíváncsiságot. A gyermeki kíváncsiságot.

Ez az érdeklődés a mobilitás alapja, ez inspirál a holnapra. A tanórákon összekapcsolódó tekintetek, még ha óránként másfél perc jut egy szempárra, akkor is, nyitottság a világ jelenségeire. Az a szellemi izgalom, ami átjár egy-egy órai vagy szüneti beszélgetés kapcsán. Titok. A gondolkodni akarás, a vágy, mely új vizekre hívja e kaland minden résztvevőjét. A hiteles és érdekes gondolatok, provokáló kérdések, cselekedtetés, „benne lenni a folyamatokban”. Alkotóvá válni, mert igazán érdekel valakit az én véleményem is, mert – felnőtt és gyermek – együtt épülünk, szakmai és emberi kérdésekben, napról napra. Bizalmat adni és kapni. Megszólítottnak lenni, akár 35 fős osztályban is éreztetni, hogy az elhangzott gondolatvezetés személyes. Legyen minden órán valami, ami „csak neki szól”, vagy még inkább, ami az osztály minden tagjának egyszerre szól. Engem is „húz tovább” a gondolat, még 25 év után is csodákat keresve, óráról órára lépek. Élményalapú oktatás. Nem technikai hókuszpókusz, hanem a személyiség magával ragadó ereje kódol. Akár egy krétával a tábla előtt, akár interaktív játékkal vagy anélkül. Hitelesen és motiváltan. Közös MIÉRTeket gyártva, kutatóként, provokatív kérdések sorával, olykor provokatív válaszokkal, így újabb MIÉRTekkel. A cél a MIÉRT megszületése.


A diák miértje önmagához és a pedagógushoz szól. Önmagához: az okokat keresve, a felnőtthöz: a célokat kutatva. Izgalmas az immár két kérdőszó alaki azonossága és tartalmi különbözősége. Magában őrzi, rejti a másik jelentéstartalmát mindkét szó, mi mégis gyakran javítjuk az ok- és célhatározó szavainak mondattani felismerését nyelvtanórán: „Félelmében elfutott. Jó eredményért tanulok.” Pedig a kérdés azonos: MIÉRT?, de nem mindegy, hogy azt keressük, honnan ered a motiváció egy feladat megoldásához, vagy milyen cél az, ami arra késztet, hogy meg tudd oldani a feladatot. A két kérdés mégis egybecseng. A motiváció miértje mutat a külső és belső ösztönzők felé, és ugyanez a MIÉRT mutat a célok, álmok, vágyak megvalósulása felé.

A cikk teljes egészében a mora.hu oldalán olvasható.

Szakértő, a cikk szerzője: 

Kozsánné Tóth Marianna

magyar nyelv és irodalom tanár, finn nyelvtanár,
tehetségfejlesztő tanár, gyakorlatvezető mentortanár

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás