Szülő- és gyereknevelés

KORONAVÍRUS ÉS A GYEREKEK: 17 TIPP TÚLÉLÉSHEZ, HA A 4 FAL KÖZÖTT MARADNÁTOK

Hónapok óta tartja lázban a koronavírus a világot, az utóbbi hetekben pedig egyértelművé vált, hogy a járvány minket sem kerül el. A szemünk előtt változik meg a világunk, az emberek feszültek és bizonytalanok, hiszen folyamatos az új intézkedések bevezetése, és senki sem tudja biztosan, meddig tart a jelenlegi helyzet.

A vírus nem válogat. Ha nem is közvetlenül, de mindannyian érintettek vagyunk. A kollégáink, a barátaink, a családunk, mindenki. A sok hír és álhír között lavírozva igyekszünk meghozni a megfelelő döntéseket, hiszen felelősek vagyunk a környezetünkért, magunkért és egymásért is. Rajtunk múlik, hogy ebből az egészből mit és hogyan éreznek, értenek meg a gyerekek, sérül-e a biztonságérzetük és a mindennapok stabilitása. Ehhez az kell, hogy biztonságot sugározzunk feléjük, és számukra is érthető, megfelelő módon beszélgessünk a körülöttünk zajló dolgokról. Deliága Éva gyermekpszichológus szedte össze, hogy mi mindenre érdemes figyelni.

Kezeld őket gyerekként

Elkerülhetetlen, hogy beszélgessünk a vírusról és a megelőzéshez szükséges lépésekről. Fontos viszont, hogy mindezt a gyerek életkorának és fejlettségi szintjének megfelelően tegyük. Már az egészen kicsiknek is el lehet mondani, hogy van ez a vírus, ami komoly betegséget okozhat, ezért most itthon maradunk néhány napig, hogy ne kapjuk el. Fontos, hogy az eddiginél alaposabban, gyakrabban mossunk kezet, így nagyobb eséllyel maradunk egészségesek.

Mutass példát

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy hogyan mossanak alaposan kezet. Ehhez segítségül hívhatjuk a kicsi kedvenc dalát is, aminek dúdolása közben biztosan elég ideig tart majd a kézmosás. A tenyerünk helyett tüsszentsünk a könyökhajlatunkba vagy használjunk zsebkendőt, a használt zsepiket pedig ne őrizgessük, menjenek egyenesen a kukába.

Szűrd ki, ami nem lényeges

Fontos, hogy csak olyan mennyiségű és minőségű információt adjunk át a gyerekeknek, amire valóban szükségük lehet. Ne árasszuk el feleslegesen adatokkal, nem kell tudniuk, hogy hány fertőzött van az országban vagy hány haláleset történt a vírus miatt – ezek csak a félelemérzetüket növelik. Fogalmazzunk konkrétan, tömören és egyszerűen, szorítkozzunk azokra az információkra, amikre valóban szüksége lehet egy gyereknek.

A legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát

A legfontosabb, hogy biztonságban érezze magát Fotó:  Getty Images 

Információáradat helyett biztonság

Próbáljunk meg röviden válaszolni a gyerekekben felmerülő kérdésekre. Nem az a lényeg, hogy mindenről beszámoljunk nekik, sokkal inkább az, hogy biztonságot és nyugalmat árasszunk feléjük.

Készülj fel: téma lehet a halál

A vírus kapcsán előkerülhet a halál témája. A legfontosabb, hogy biztosítsuk a gyerekeket arról, hogy ők és a családjuk nincsenek veszélyben, de ha érdekli, nyugodtan beszélgessetek arról, hogy miért halnak meg emberek, és mi történik a halál után.

Ne tabusíts

Fontos, hogy nyíltan és őszintén beszélgessetek, ne legyenek a vírussal kapcsolatban tabutémák. Miközben válaszolsz a gyerek kérdéseire, tartsd szem előtt, hogy a megnyugtatása a cél, nem pedig az, hogy a világjárványok legnagyobb tudósa váljon belőle.

Hogyan beszéljünk a gyerekkel tabukról?

A te felelősséged, hogy rend legyen a fejében

Beszélgessetek, próbáld kideríteni, hogy mi mindent tud a jelenlegi helyzetről. Az óvodában/iskolában sok mindent hallott az utóbbi hetekben, de egyáltalán nem biztos, hogy minden igaz, amit a gyerek annak gondol. A fejekben lévő zűrzavar gyakran szorongásra adhat okot, ezért érdemes minél előbb tisztába tenni a dolgokat, és biztosítani a gyerekeket arról, hogy bármilyen kérdésük is merül fel, hozzánk nyugodtan fordulhatnak.

Nem gyerek szemének való

Ne engedd a gyereknek, hogy a vírussal kapcsolatos, felnőtteknek szóló hírműsorokat, sajtótájékoztatókat nézze. Az itt elhangzó információk ugyanis további okot adhatnak neki a félelemre, szorongásra.

A cikk teljes terjedelmében a divany.hu oldalán olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás