Szülő- és gyereknevelés

Koronavírus: miért betegszenek meg kevésbé a gyermekek?

A Yale egyetem kutatója és más szakértők arra gyanakszanak, hogy a titok nyitja a gyermekek immunrendszerének reagálásában lehet.

Koronavírus: miért betegszenek meg kevésbé a gyermekek?

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott tanulmány, amelyben 44.672 megerősített fertőzöttet vizsgáltak, megállapította, hogy köztük a 10 éven aluliak kevesebb, mint 1 %-ot tettek ki, és egyikük sem halt meg. Ez is mutatja, hogy a koronavírus más, mint az eddig jelentkező influenza-vírusok, amelyeknél az idősek mellett a kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek.

Ezt már olvastad? Együtt, tanulunk! – nemcsak a digitális oktatást, egymást is

Mi lehet ennek a magyarázata? Voltak, akik feltételezték, hogy a gyermekek nem fogékonyak erre a fertőzésre, de egy szintén nemrégiben végzett vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy a gyermekek ugyanúgy megfertőződnek, mint a felnőttek. Az azonban tény, hogy sokkal kevésbé betegszenek meg tőle, és a halálozási kockázat is jóval kisebb. Ugyanez volt megfigyelhető a MERS (Közel-keleti légúti koronavírus), vagy SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) esetében – írja a New Scientist

Mi az tehát, ami megvédi a gyermekeket? Iwasaki Akiko, a Yale egyetem kutatója és más szakértők arra gyanakszanak, hogy a titok nyitja a gyermekek immunrendszerének reagálásában lehet.

A Covid-19, a SARS és a MERS a felnőtteknél egyaránt akut légúti megbetegedéssel jár. Immunrendszerük a koronavírusra túlműködéssel felel. Az ebből származó folyadék-szivárgás és az immunsejtek bekerülése a tüdőkbe életveszélyes károsodást okozhat. Bár ezek az immunreagálások megpróbálnak segíteni a vírus elleni támadásban, akár a tüdők oxigénfelvételét is megakadályozhatják – magyarázta Chris van Tulleken, a londoni University College-ből.

Mivel a gyermekek immunrendszere még fejlődésben van, az egyik feltételezés az, hogy szervezetük megvédi őket az ilyen veszélyes, „citokin-viharnak” nevezett immunreagálástól koronavírus vagy más hasonló betegségek esetén. A SARS-járvány idején két tanulmány is azt bizonyította, hogy a gyermekeknél viszonylag alacsony szinten jelentkezett a gyulladást okozó citokin, és ez megvédhette tüdejüket a súlyos károsodástól.

Ezt már olvastad? Koronavírus - Az M5 csatorna hétköznap oktatási tartalmakat közvetít

Iwasaki doktornő szerint azonban ez nem magyarázat arra, hogy a gyermekek immunrendszere miért reagál másképpen a koronavírusra, mint az influenzára, inkább a vírusokra adott citokin-reagálásokban keresendő a különbség.

A gyermekek előnye lehet az is, hogy többségüket korábban nem érte koronavírus-fertőzés. A felnőttek viszont, hosszabb életük révén, már találkozhattak más, enyhébb koronavírusokkal, amelyek köhögést és megfázást okoznak, és amelyek ellen immunrendszerük már kifejlesztette az antitesteket. Egyes kutatók feltételezik, hogy ezek a létező antitestek csak rosszabb helyzetbe hozzák a felnőtteket azáltal, hogy nem az új koronavírusra vannak ráhangolódva. Ez az állapot pedig több kárt tesz, mint amennyit használ.

Iwasaki szerint valami módon, például terápiával, vagy gyógyszerekkel, felnőtteknél is el kellene érni, hogy immunrendszerük úgy működjön, mint a gyermekeké, és talán akkor náluk is enyhébb lenne a fertőzés. Ugyanakkor az, hogy a kicsik nem betegszenek meg komolyan, nem azt jelenti, hogy nem járulnak hozzá az új koronavírus terjedéséhez, ahogyan a betegség tüneteit nem mutató felnőttek is. Nemrégiben született egy tanulmány, egy kisgyerekről, akinek szervezetében magas szintű volt a vírusfertőzés, de a betegség tünetei nem jöttek ki rajta. Ennek figyelembe nem vétele veszélyes lazasághoz vezethet – figyelmeztet a doktornő, aki szerint éppen ezért a legjobb megelőző intézkedés az iskolák bezárása.

A cikk forrása: szeretlekmagyarorszag.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás