Szülő- és gyereknevelés

Lúdtalp torna gyerekeknek (videó): Játékos lábtorna, ami otthon is könnyen elvégezhető

Az egyenetlen talajon, kavicson, homokban való járkálás segít a lábizmok erősítésében, ám érdemes preventív jelleggel hetente két-három alkalommal egyszerű, rövid lábtorna gyakorlatokat végeztetni a gyerekkel. Fontos, hogy ha a gyermek rendszeresen boka- vagy lábfájdalmakról panaszkodik, akkor szakemberhez kell fordulni.

A járástanulás időszakában a gyerekek még a teljes talpukat terhelik. Az óvodás gyerekekek 50-60%-nál ellenben már megfigyelhető, hogy - hátulról nézve - befelé dőlnek a bokák. Ezek egyike sem kóros állapot ezekben az életkorokban. Ilyenkor a láb, illetve a lábszár izmai még nem elég erősek ahhoz, hogy a bokát a megfelelő helyzetben tartsák, ezért elsődlegesen ezek fejlesztésére, és a későbbi, súlyosabb problémák megelőzése érdekében javasolt a lábtorna. A lúdtalp torna megkezdése a megfelelő idegrendszeri érettsége után javasolt, általában 3-5 éves kortól, amikor a gyerekek már képesek tudatosan közreműködve elvégezni a gyakorlatokat - mondja dr. Horváth Nikoletta, a SOTE szakembere.

Fontos, hogy a gyereknek mindig csak annyi feladatot adjunk, amit odafigyelve és helyesen el tud végezni. A gyakorlatokat érdemes hete három alkalommal megismételni.

Lúdtalp torna gyerekeknek

Az alábbi videó néhány alapgyakorlatot mutat be, amit természetesen ki lehet egészíteni más, szakember által javasolt speciális lábtornával:

  • Lábujjhegyre állás összezárt lábakkal
  • Lábujjhegyen járás
  • Külső talpélre állás
  • Külső talpélen járás hajlított lábujjakkal
  • Külső talpélen járás hátrafeszített lábujjakkal
  • "Barlang" gyakorlat
  • "Óramutatós" gyakorlat
  • Vádlinyújtás

A szakember a videóban azt is elmondja, hogy az egyes gyakorlatok mely lábterületeket fejlesztik, illetve melyik gyakorlatból mennyi végezzenek az óvodás, és mennyit az iskolás korú gyerekek.

Forrás: SOTE Médiasarok
Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás