Szülő- és gyereknevelés

OCD, ADHD, nárcisztikus személyiségzavar, disztímiás zavar. Mik a jellegzetes tünetei? Micimackóék megmondják!

Mégis mi dolguk lehet a pszichológusoknak gyermekkorunk egyik legkedvesebb meséjével? Több, mint gondolnánk! Az idei év augusztusában kétrészes cikksorozatot publikáltak, mely sorra veszi, hogyan szimbolizálják a Százholdas Pagony lakói a poszttraumás stressz zavar jellegzetes tüneteit. A nézet szerint Micimackóék legkiugróbb személyiségjegyei gyakorlatilag egyenlők a traumára adott leggyakoribb válaszokkal. Cikkünkben a karakterek jellemén keresztül mutatjuk be, milyen tünetek követhetnek egy traumatikus eseményt.

Szakmai körökben már régóta visszatérő téma a Százholdas Pagony és lakói. Egy 2000-ben íródott tanulmány szerint a karakterek olyan pszichológiai zavarokat jelenítenek meg, mint például az OCD, az ADHD, a nárcisztikus személyiségzavar vagy a disztímiás zavar.

Köztudott, hogy a Százholdas Pagony megálmodója maga is háborús veterán volt. Miután visszatért, ismerősei szerint A. A. Milne személyisége gyökeresen megváltozott. Ezek alapján nem elképzelhetetlen, hogy közelről ismerte a poszttraumás stressz zavar jellegzetességeit. Nézzük, milyen PTSD-tünetet mutatnak az egyes szereplők!

Malacka

„– Micimackó! – suttogta.

 – Igen, Malacka?

 – Semmi – válaszolta Malacka. – Csak tudni akartam, hogy itt vagy.”

Ha interperszonális traumát szenvedünk el, vagyis egy hozzánk különösen közel állóban csalódunk, az így kialakult bizonytalanságunk ellenszereként környezetünktől folyamatos megerősítéseket várunk. Nincs ez máshogy Malackánál sem. A trauma túlterheli az idegrendszert, folyamatos, szűnni nem akaró állapotot teremtve. Emiatt állandóan valamilyen szörnyűség bekövetkezésétől rettegünk, mindenben veszélyt látunk.

A szorongásszint a trauma utóhatásaként gyakran megemelkedik,

a fentiek együtt pedig ahhoz vezetnek, hogy a korábbinál óvatosabbá válunk, túlzottan figyelünk minden lépésünkre – akárcsak Micimackó legjobb barátja.

Tigris

Mi az, ami rögtön eszünkbe jut, ha Tigrisről van szó? Valószínű, hogy a folyamatos ugrándozás és a túlzott lelkesedés. Tigris figurája impulzív, vakmerő és hiperaktív. A PTSD időnként emelkedett arousal szinttel is jár.

Gyakori traumára adott válasz a koncentrációs nehézség, a gondolatrohanások, valamint az impulzivitás és a magas kockázatvállalás is.

A túlzott kockázatvállaló magatartás főként azokra lehet jellemző, akik élete veszélyben forgott a traumatikus eseménykor – náluk a „túlélők bűntudata” jelentkezhet, ezért később újra és újra kihívhatják a sorsot maguk ellen.

Füles

„Lehetett volna rosszabb. Nem tudom hogyan, de lehetett volna.” Fülesen a depresszió bizonyos tünetei sejthetők, hangulata gyakran borús.

Az öröm átélésének képtelensége a PTSD gyakori kognitív-emocionális tünete.

 

A cikk teljes terjedelmében a mindsetpszichologia.hu -n olvasható.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás