Szülő- és gyereknevelés

Melyik szülőtől örököli a gyerek a szépséget, melyiktől az intelligenciát?

"Csak egészséges legyen" - ez az első kívánsága a várandós kismamának, és miután megszületett az egészséges baba, az újdonsült anyuka titkon máris azt kívánja, hogy gyermeke szép és okos is legyen.

Cikkünkben két konkrét kutatás segítségével annak igyekszünk utánajárni, hogy a gyermekek melyik szülőtől öröklik a intelligenciájukat, és melyiktől a szépségüket.

Apa vagy anya intelligenciáját örökli a baba?

Egy glasgow-i tanulmány arra mutat rá, hogy a gyerekek elsősorban az anyjuktól öröklik az intelligenciájukat, ugyanis az X kromoszóma felelős az intelligencia továbbadásáért, és a nőknek köztudottan kettő is rendelkezésre áll ebből a kromoszómából, míg a férfiaknak csak egy X és egy Y kromoszómájuk van. A glasgow-i Medical Research Council Social and Public Health Sciences Unit egy hosszú távú vizsgálat során megállapította, hogy a gyermek IQ-ját leginkább úgy lehet megjósolni, ha az anya IQ-ját vesszük alapul, merthogy egy fiatalember intelligenciahányadosa szinte mindig 15 pont sugarú eltérést mutat az anya IQ-jához képest.

Ám az öröklés kérdése nem ennyire sima ügy. A tudomány azzal is tisztában van, hogy az intelligencia csak körülbelül 40-60 százalékban örökletes. A fennmaradó része egyéb, például környezeti, nevelési, táplálkozási hatások vagy az adott életkörülmények révén alakul ki, vagyis az apáknak épp annyi a befolyásuk lehet a gyerek intelligenciáját tekintve, mint az anyáknak. De mit a helyzet a kinézettel?

Anya vagy apa vonzerejét örökli a baba?

Azt, hogy mit jelent a szépség, erre az ókor óta már rengeteg válasz született. A szépség relatív fogalom, mert a szemlélő érzékelése az, ami ezt meghatározza. Egy ideje azonban a szépség nemcsak szubjektíven, hanem objektíven is megítélhető. Lars Penke pszichológus a Forschung&Lehre című folyóiratban kifejti: "A szépség végső soron vonzerőt jelent, ami arra a kérdésre keresi a választ, hogy mely embereket érzékelik mások vonzónak. Az egyének által hozott ítéletek körülbelül fele egyéni, fele mások által befolyásolt".

EZ IS ÉRDEKELHET: Ha erre a 10 kérdésre igen a válasz, akkor szuper a viszonyod a gyerekeddel!

A tudomány szerint általában a szimmetrikus arcvonásokat tartják szépnek az emberek, és az olyan szélsőséges tényezőket, mint a kampós orrot vagy az elálló füleket pedig nem - holott egy-egy arcelem megítélése erősen függ attól, hogy mennyire illik a többi arcvonáshoz. Gondoljunk arra, hogy hány olyan színésznőt ismerünk, akit éppen karakteres orra tesz egyedivé és különlegessé.

Amikor az újszülött baba vonásai hétről-hétre változnak, vagy amikor havonta más-más családtagra kezd hasonlítani, még nem lehet egyértelműen tudni, hogy melyik szülőnek a "szépségét" fogja örökölni. Az anyukák ilyenkor reménykednek abban, hogy lehetőleg azét, aki kettejük közül a "szebbnek" számít.

Ahogy az intelligencia, úgy a szépség öröklését is már jó ideje vizsgálgatja a tudomány. Ezzel kapcsolatban egy igazán érdekes megállapításra jutottak német kutatók, aminek leegyszerűsítve a lényege: a gyönyörű anyák gyerekei sokszor inkább az apukákra hasonlítanak. A német kutatói csoport úgy jutott erre az eredményre, hogy 89 család fotóit vetette össze, majd értékelte hasonlóság és vonzerő alapján. Az eredmény: minél bájosabb volt az anya, annál inkább hasonlítottak a gyermekek az apukákra. És, ami még ennél is figyelemreméltóbb: az apa és a gyermek közötti hasonlóság annál nagyobb, minél kevésbé vonzó az apa.

Skót kutatókat is foglalkoztatta a szépség átöröklés kérdése, ők a vizsgálataikkal azt bizonyították, hogy a jóképű apáknak jóképű lányaik születnek, ám sajnos a fiaik már nem számíthatnak ugyanolyan mértékben erre a mázlira.

Fotó: Getty Images

- via -

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás