Szülő- és gyereknevelés

5 ok a szigorú nevelés mellett

Vajon a szigorú szülők gyermekei jobbak? Mit jelent valójában szigorú szülőnek lenni?

Annak megítélése, hogy milyen jó szülőnek lenni, drasztikusan megváltozott az elmúlt évszázad során. A szíjazástól és a szappannal való etetéstől kezdve a gyerekek minden vágyának teljesítéséig, a nevelés mindig is érzékeny téma volt.

Most minden eddiginél nagyobb a verseny, hogyan legyél a legjobb szülő és legyenek a gyermekeid is a legszuperebbek. De vajon mi az igazság? Egy szigorú anya és apa lehet-e jó szülő, vagy a „szigorú” nevelés fölött már eljárt az idő és túl negatív a megítélése a korábbi évek tapasztalatai és módszerei alapján? Mielőtt kijelentenénk, hogy minden, szigorú nevelési elveket valló szülő túlságosan kemény és szívtelen, tisztázzuk, mit is jelent ez pontosan.

szigorú szülő
A hatékony nevelés lényege, hogy átgondolt határokat húzzunk meg, és megtanítsuk a gyerekeket arra, hogy felelősek saját tetteik következményeiért. A szigorú szülők fontos ismérve, hogy következetesen szem előtt tartják gyermekeik fejlődését. Tudják, hogyan kell szabályokat felállítani, és hangsúlyozzák azok betartásának fontosságát. Biztos vagyok benne, hogy mindannyian egyetértünk abban, hogy a szülők felelősek saját gyermekeikért, ezért folyamatosan figyelemmel kell kísérniük őket.

Vajon napjainkban elfogadott-e, hogy a szülők ellenőrizzék akár véletlenszerűen gyermekük telefonját vagy a szobáját anélkül, hogy megvádolnák őket a magánélet megsértésével? Szülők, ti vagytok a főnökök, a törvényes gyámok, akik felelősek kiskorúitok tetteiért!

Lépjünk egyet hátra, és vegyük górcső alá a legtradicionálisabb nevelési mintát, a „szigorú” nevelést (persze szappan és szíj nélkül). Ha megnézzük ennek pozitív eredményeit és hatásait, látni fogjuk, bizony sok előnnyel kecsegtetnek.

Alább 5 pont, hogy miért támogassuk a „szigorú” nevelési elveket:

1. Tanulmányi eredmények

A szigorú szülők, akik legjellemzőbben arra ösztönzik gyermekeiket, hogy a képességeik szerinti legmagasabb szinten teljesítsenek. Ezzel nem arra gondolok, hogy bezárjuk a gyermekeket egy szobába, amíg el nem végzik az összes matematika feladatot, hanem arra, hogy segítsünk nekik belátni, egy kis energiaráfordítással elképesztő magasságokat érhetnek el, bármit is csinálnak. Ismét a szabályok felállításáról van szó, mert ezzel a gyerekek megtanulják az önfegyelmet, és ami még fontosabb, lesz önbizalmuk is.

A Floridai Egyetem kutatása szerint a szigorú szülők által nevelt gyermekekre jellemzőek leginkább a tanulmányi sikerek, mert engedelmesek, ezért jól teljesítenek az iskolában és más tevékenységekben is.

2. Következmények

A tettek következményekkel járnak, ezt mindenki tudja, de hogy ez hogyan valósul meg, az már egy másik történet. A szigorú szülők törekvése, hogy minden következményt meg kell vizsgálni, és össze kell kapcsolni a cselekvéssel. Gyermeked jól teljesít? Jutalmazd meg! Bántott valakit az iskolában? Büntesd meg! Igen, ez ilyen egyszerű.

A szigorú szülők tudják, hogy a büntetés nem lehet olyan hatékony, mint a jutalmazás, mégis, ezzel a valós életre neveled gyermeked. Ha olyan szülő vagy, aki jutalmaz és büntet, amikor szükséges, és emellett fegyelemre is tanítod gyereked, gratulálok, akkor te is „szigorú” szülő vagy.

 

 

3. Bizalom

A szigorú szülők arra tanítják gyermekeiket, hogy felelősségre vonhatók tetteikért, ezért készek lesznek szembenézni bármilyen akadállyal, ami az útjukba kerül.

A gyerekek megtanulnak egészséges döntéseket hozni, így fejlesztik önmagukat. Ha új kihívással szembesülnek, magabiztosan győzik le. Keményen dolgoznak, hogy kiérdemeljék a sikereket, és önbizalmat szerezzenek ahelyett, hogy túl sok dicséret révén nagy egót fejlesztenének ki. A túl sok dicséret általában az engedékeny szülők jellemzője. És remélem, senki sem szeretne gőgös, beképzelt gyereket.

4. Önfegyelem

A szigorú szülők által megszabott normák kisgyermek koruktól kezdve tanítják csemetéiket a korlátokra és feladataik végrehajtására. Ezek a gyerekek nagyobb valószínűséggel kerülik el majd társaik nyomását, és kevésbé valószínű, hogy belekeverednének kellemetlen szituációkba.

Mivel a szigorú szülők fegyelmezettek, gyermekeik is megfelelő önuralommal fognak majd rendelkezni. Ez az önfegyelem jól jöhet számukra, amikor olyan dilemma előtt állnak, hogy övék lesz-e az utolsó darab csokoládé vagy sem.

5. Függetlenség

A szigorú szülők által nevelt gyerekek általában függetlenek, mert megtanulnak önállóan gondolkodni, és mert szüleik hisznek képességeikben.

Ezek a gyerekek már korán lehetőséget kapnak, hogy dolgozzanak, és ezt szüleik hagyják is nekik, mert fontos, hogy önállóan tanulják meg, mit jelent pénzt megtakarítani. Ha fiatalon elsajátítják, minek mi a következménye, akkor tudni fogják, hogyan kell megalapozott döntéseket hozni a pénz beosztásával kapcsolatban is. Így kiskoruktól kezdve felkészülhetnek arra, hogy megértsék a pénz értékét és azt, hogyan kell keményen dolgozni.

Ugye egyikünk sem szeretne egy 30 éves gyermeket, aki még mindig anya és apa pénzén tengődik?

Nem tudom, hogy létezik -e „mérsékelt szigor”, de ha van, akkor az az a fajta szigor, amit támogatok. A túlzás ugyanis lázadást eredményezhet, valamint figyelmen kívül hagyhatja gyermekünk szeretet- és szeretetigényét. Ezenkívül csak az egyoldalú kommunikációt engedélyezi, ahol a szülő maga határozza meg a szabályokat, és nem ad magyarázatokat gyermekének, ezenkívül elvárja, hogy kérdés nélkül kövessék is azokat. Ezzel azt kockáztatjuk, hogy elégedetlen, bizalmatlan és visszahúzódó gyermekeket nevelünk. Gondolom, ez az utolsó dolog, amit szülőként szeretnénk!

Találd meg az egyensúlyt! Azt köztes állapotot, ahol vannak korlátok, mégis, lehetővé teszed gyermekeid számára, hogy megtegyék a szabályokkal kapcsolatos észrevételeiket. Éreztesd velük szeretetedet és beszélgessetek, ne csak te beszélj hozzájuk.

Add meg nekik a figyelmet, amit megérdemelnek. Hallgasd meg, értsd meg őket, és mindig magyarázd el, miért nem támogatod, ha valamit úgy vélsz, az nem a javukat szolgálja. Így fogják megérteni a szabályokat, valamint törekedni azok betartására is. Motiváltak lesznek, és tudni fogják, hogy számít a véleményük.

És ne feledd, a szigorú nevelés nem egyenlő a szíj vagy a szappan használatával!

Mit gondolsz, szigorú szülő vagy?

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X Karácsonyi könyvvásár