Szülő- és gyereknevelés

Miért annyira fontosak a plüssállatok a kisgyerekek életében?

A plüssállatok pszichológiai szempontból igencsak fontos szerepet játszanak a gyermekek életében, ezért a plüssökkel kapcsolatos büntetést vagy drasztikus intézkedést mindenképpen érdemes kerülni.

A plüssjáték az első olyan játék, amelyet a kisgyermek teljesen magának választ, és pontosan ez az, ami a plüssállatkát annyira értékessé és különlegessé teszi. Sok gyermek számára a plüssállat fontos mérföldkő a függetlenség felé vezető úton, a pszichológusok ezért a plüssbarátokat úgynevezett "átmeneti tárgynak" nevezik, mert egyfajta átmenetet jelentenek az anyával való első kapcsolatból a további kapcsolatokba.

Szakemberek szerint a gyermek számára a plüssállat nem más, mint egy önálló karakterrel rendelkező lény, amit a gyerekek leggyakrabban szerepjátékokhoz használnak, ahol a saját élményeiket játsszák ki magukból. Ilyen szerepjátékok, mintha-játékok alkalmával - a szülők mondatait visszamondva - a kisgyerek például hangosan megtiltja plüssállatkájának a nassolást, vagy figyelmezteti arra, hogy ideje fogat mosni.

Kiegyensúlyozottabb a gyerek, ha a plüssmaciját foghatja

Természetesen a plüssjátékok nem csak társaságot biztosítanak, hanem számtalan más játéklehetőséget is, kinyitják a gyermeki fantáziavilág kapuját. Ezek azok a játékok, amikre a gyereknek szüksége van, mert fontos szociális és érzelmi képességeket tanulhatnak általuk. Miközben a gyerek játszadozik a plüssével, észrevétlenül fejlődik a beleérző-képessége, nyelvi készsége, magabiztossága, dönteni tudása, és még egy sor más dolog.

Ma már számos pszichológiai kutatás bebizonyította, hogy azok a gyerekek, akik szeretgethetik, szorongathatják a plüssállatkáikat, ők kiegyensúlyozottabb, boldogabb, elégedettebb gyermekkor élhetnek meg.


A plüssjátékok nem csak társaságot biztosítanak, hanem észrevétlenül fejlődik a nyelvi készség.

A plüss játékok stresszoldónak sem utolsók. Kérjük meg gyermekünket arra, hogy egy fárasztó nap végén játsszák el azokat a napközbeni jeleneteket, ahol megbántották őket, vagy nem úgy sikerült valami, ahogyan ők eltervezték. Nem csak a szülő tudhat meg ilyenkor egész sokat a gyermeke napjáról és érzéseiről, hanem a kisgyermek ilyenkor hangosan kimondhatja azokat a mondatokat is, amiket az igazi eseménykor talán nem mert. Visszatekerheti a jelenetekkel az időt, és "kijavíthatja" a hibákat vagy a szereplőket, ami végül megnyugvással tölti őt el. Ezek által az eljátszott jelenetek által fel tudják dolgozni az érzelmeiket, sérelmeiket, és így a kis lelki világukban minden újra a helyére kerül.

Természetes anyagból készült játékokat vegyünk

A pihe-puha plüssállatka anyagában olyan, amihez hozzábújva a kisgyerek biztonságban és simogatva érezheti magát. Szülőként az a felelősségünk, hogy csak olyan plüssjátékokat engedjünk be a gyerekszobába, amelyek káros anyagoktól mentesek és jó minőségűek.
A plüssállatok vásárlásakor figyeljünk az anyagjellemzőkre: a poliészterből készült játékok esetében ugyanis minél puhább a plüssfigura, annál több problémát vethet fel, mert a plüss poliészter állatok valószínűleg nagy mennyiségű lágyítószert tartalmaznak. De érdemes tudunk, hogy nem minden műszálas állatka automatikusan rossz! Ha lehet mégis inkább természetes anyagokból készült, jó minőségű játékot válasszuk.

Tipp: Amikor a plüss állatka elveszik, akkor csillapíthatatlan egy kisgyerek szomorúsága, ezért talán legegyszerűbb, ha a kedvenc plüssökből még időben egy pótot is vásárolunk.


Fotó: Gettyimages

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás