Szülő- és gyereknevelés

"Nem vagyok jó semmire!" - Dr. Bohács Krisztina tanácsai alacsony önbecsülés, önvád, depresszió kezelésére

Buta vagyok! Ronda vagyok! Én tehetek mindenről! - címkék, amelyeket önmagunknak osztogatunk bő kézzel, és addig-addig mondogatjuk, amíg el is hisszük, hogy igazak...
Dr. Bohács Krisztina szakértőnk ad konkrét tippeket alacsony önértékelésű, depresszióra hajlamos személyeknek az önbecsülés növelése érdekében.

 

Fontos az elején leszögezni, hogy az egészséges önbecsülés elérése egy folyamat, amiért minden egyes nap erőfeszítést kell tennünk.

- Az önbecsülés növelése magában ugyan nem gyógyítja meg klinikai depressziót, a szorongást vagy egyéb nehézségeket, de egy stabil ellenállóképességet nyújthat a nehéz és stresszes időkben - vallja dr. Bohács Krisztina PhD, a Gem Tanulási Központ szakmai vezetője.

- A sok kudarcélmény szükségszerűen bosszankodáshoz, tehetetlenség-érzéshez, önvádláshoz és önelvetéshez vezet. Pszichológiai megsegítéssel, pszichoterápiával vagy egyéb önbizalmat adó technikákkal azért nem lehet ezekben az esetekben eredményt elérni, mert a dolgok oka és eredője magukban a kognitív kulcsképességekben rejlik. A Gem Tanulási Központban olyan prémium minőségű, klinikai kutatásokkal is igazolt programokkal dolgozunk, amelyek sikeresen megerősítik a problémás skilleket. Javul az iskolai vagy munkahelyi teljesítmény, mert megerősödtek az mentális alapképességek - teszi hozzá.


Kognitív terápia a GEM Tanulási Központban

Akár klinikai depresszióban szenvedsz, vagy egyszerűen azt érzed hogy alacsony az önértékelésed, szerencsére mindig van mód arra, hogy javuljon a helyzeted! A következőkben dr. Bohács Krisztina tippjeit szeretnénk bemutatni.

1.Ne beszélj negatívan magadról!

Hogyan jellemeznéd magad – intelligens, buta, gyönyörű, csúnya, esetleg kedves? A magunknak kiosztott címkék végtelenek, és sajnos gyakran a negatívumok felülmúlják a pozitívumot. Ezek a címkék azonban nem csupán egyszerű szavak, amelyek be- és kiáradnak a fejünkből minden hatás nélkül. Rögzülnek, és elkezdik alakítani felfogásunkat, önbecsülésünket, és még olyan mentális egészségügyi problémákhoz is hozzájárulnak, mint a klinikai depresszió. Légy minél tudatosabb és a negatív szavak helyett próbálj meg az erősségeidre fókuszálni!

2. Fogadd el a "hibáidat"!

Mindannyiunknak vannak hibái, olyan dolgok, amelyeken szeretnénk javítani, változtatni. Fontos azonban megakadályozni, hogy negatívan befolyásolják az önértékelést. A hibáid elfogadása nem feltétlenül azt jelenti, hogy megkedveled őket, hanem hogy elfogadást tanúsítasz. Az elfogadás lehetővé teszi hogy sokkal inkább erősségeidre koncentrálj egy hiábavaló küzdelem helyett.

3. Ünnepeld az erősségeidet!

Csupán annyi a dolgod, hogy naponta szánsz egy kis időt magadra hogy átgondold, mik a személyes erősségeid. Ezek lehetnek olyan dolgok, amelyeket szeretsz magadban fizikailag, de gondolhatsz akár a személyiségedre, vagy képességeidre is!

Néhány példa:
“Megnevettetem a barátaimat.”
"Szeretek gondoskodni másokról.”

Miután elismerted néhány erősséged, vesd őket papírra, ünnepeld meg őket! Válassz egyet, és gondold végig hogyan járul hozzá a saját és szeretteid életének jobbá tételéhez. Ha eleinte gondjaid vannak ezzel a feladattal, beszélgess barátaiddal és családoddal egymás erősségeiről és sikereiről.

4. Gondoskodj magadról!

Az önbecsülés növelésének egyik leggyorsabb módja, de egyben az egyik legkönnyebben figyelmen kívül hagyható. Az öngondoskodás gyakorlása napi szintű erőfeszítést igényel, és mindannyian találhatunk okokat arra, hogy ne tegyük: a mindennapi élet, a stressz vagy akár a klinikai depresszió. Az önmagunkról való gondoskodás némi tervezést igényelhet, azonban rendszeres gyakorlása elengedhetetlen a pozitív önértékelés eléréséhez. Magunkról gondoskodni annyit tesz, hogy a testünk szükségleteit nem hagyjuk figyelmen kívül: az alvást, a megfelelő táplálkozást, valamint olyan tevékenységekben való részvételt sem, amelyek elősegítik a béke és a jólét érzését.

Fotó: Freepik

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKreatív tréningek gyerekeknek