Szülő- és gyereknevelés

Miért kell a más felelőtlensége miatt nekem szívnom? – beteg gyerekek és a közösségi élet

Minden gyerekes családot megvisel a mostani időszak, egyik vírusfertőzésből a másikba zuhanunk, pedig lehet, hogy megelőzhetnénk ezt a sok betegséget. Például azzal, ha nem vinnénk közösségbe a beteg gyereket. Megyeri Gabriella ajánl egy jó megoldást erre. - A WMN cikkét ajánljuk.

 

Maradjatok otthon!

És ne vidd fertőző betegen óvodába és bölcsődébe sem. Meg semmilyen közösségbe. Mert ilyenkor senkivel nem vagy korrekt, de legfőképpen a saját gyerekeddel szemben nem. Persze, ha a nagyján túl vagytok már, és biztos, hogy nem fertőztök, azt is megértem, ha nincs egy csomó heted arra, hogy teljesen kikupálódjon a gyerek, nyilván neki sem érdeke, hogy hetekre kimaradjon az oktatásból. De kell, hogy legyen egy egészséges középút.

Azzal is tisztában vagyok: vannak olyan helyzetek, amikor előre nem sejthető, hogy beteg lesz. Szülőként mindannyian láttunk már példát erre: reggel még jókedvűen rohangál, délutánra meg már harminckilenc fokos láza van, bágyadt és gyenge.

Akkor is, ha nehéz megoldani

Te is sejted, hogy a gyereked elkapta valakitől az iskolai vírust. Tudom-tudom, nagyon nehéz megoldani. Ott van a munkahelyed, egyedül neveled a gyereked – vagy nem –, de nincs segítséged. Én is egyedül nevelem a gyerekem, és nekem is kevés a segítségem, de megoldom. És tudod, miért? Két okból. Egyrészt tudom, hogy az elején még esélyes időben elcsípnünk az összes komolyabb megbetegedést, és ha két napot, plusz a hétvégét otthon töltjük, szinte biztosan nem húzódik majd hetekig a gyógyulás. Másrészt nagyon ritkán fordul elő, hogy a gyerek a masszív közösségbe járáskor ne a vírusfertőzés miatt dőljön ki a sorból, szóval, ha beviszem lázzal/hasmenéssel/hányással/lógó takonnyal/ugató köhögéssel, az első napokban garantáltan megfertőz mindenki mást is.

Igen, hülyén van kitalálva az igazolási rendszer

Egyetértünk. Mert ha csak két munkanapról van szó, akkor is igazolást kell vinni a háziorvostól, és sokszor órákat kell várni a beteg gyerekek között. A rendszer nem bízik a szülőben, nem hiszi el, hogy józan belátással képes vagy megítélni kisebb, a gyereken épp csak átfutó nyavalyát, és valóban nincs nagyobb gond, sem szövődmény.

De az az igazság, hogy egy cseppet sem csodálkozom ezen. Mert annyi olyan gyerekkel találkoztam már bölcsődei, óvodai és iskolai pályafutásunk alatt, akik lázcsillapító kúpot kaptak, hogy be lehessen passzírozni őket még egy napra a többiek közé, mielőtt két-három hétig nyomják majd az ágyat!

De most őszintén, végiggondoltad te ezt alaposan? Mire mész azzal a plusz egy nappal, ha a gyereked betegebb lesz emiatt, mint volt, és nem ússza meg sem ő, sem a munkahelyed, sem a családod a következő két hét brutális logisztikai feladatait, sírós és orrszívós, lázcsillapítós éjszakáit?

A cikk teljes terjedelmében a WMN-en olvasható.

 

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás