Szülő- és gyereknevelés

Miért okoz a vörösbor fejfájást, hányingert egyeseknél?

Tudomány – A Kaliforniai Egyetem kutatói megfejtették, hogy miért okoz olyan sok embernek rövidebb, hosszabb ideig fejfájást a vörösbor fogyasztása.

A szakértők azt gyanítják, hogy a hol csak kellemetlen, hol kínzó fejfájást a flavonoidok csoportjába tartozó természetes színezőanyag, a kvercetin váltja ki, aminek eddig csupán antioxidáns hatást tulajdonítottunk.

A "tettes" anyag számos élelmiszerben, például a hagymában, az almában, a brokkoliban és a zöldbabban, valamint a szőlőben is megtalálható. Tartalma a szőlő héjában a legmagasabb, bár a kvercetin-tartalom a szőlőfajtától is függ – ezért a vörösborban a préselés után több található belőle, mint a fehérborban. 

Már kis mennyiségű alkohol is megemeli a vérnyomást

Ha azonban az anyag az alkohollal együtt lebomlik a szervezetben, az problémákhoz vezethet. Mint az Andrew Waterhouse által vezetett szakértők felfedezték, a kvercetin a véráramban egy másik anyaggá, glükuroniddá alakul át. "Ebben a formában blokkolhatja az alkohol lebomlását" - magyarázza Waterhouse.

   Ennek eredményeként az emberek sok acetaldehidet termelnek, egy olyan mérgező anyagot, amely irritáló és gyulladásos hatást fejthet ki a szervezetben, és közismerten kiváltja az alkoholmérgezés utáni tipikus másnaposságot.

 – számol be az MDR.

"A kutatók egy ideje már tudják, hogy a magas acetaldehidszint arcpírt, fejfájást és hányingert okozhat" - magyarázza a tanulmány szerzője, Apramita Devi. Hasonló hatása van a diszulfirám nevű gyógyszernek, amelyet az alkoholistáknak adnak, hogy megakadályozzák őket az ivásban. Mivel a kvercetin képződése nagymértékben függ a napfénytől, a különböző szőlőfajták között nagymértékben változik a tartalma.

A kutatók legközelebb a különböző borfajták hatását szeretnék összehasonlítani, hogy tovább teszteljék hipotézisüket, miszerint a fejfájásért a kvercetin a felelős.

Az "Inhibition of ALDH2 by Quercetin Glucuronide Suggests a New Hypothesis to Explain Red Wine Headaches" című tanulmány a "Scientific Reports" folyóiratban jelent meg.

Fotók: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás