Szülő- és gyereknevelés

Szuperélelmiszer, ami fejleszti a memóriát, koncentrációt, nyelvi készséget – a japán tudósok szerint!

Tokió - Egy Japánban végzett tanulmány szerint úgy tűnik, a sushi többről szól, mint úri huncutságról. A japán Tohoku Egyetem kutatói megállapították, hogy a wasabi, amit gyakorta használunk a sushik ízesítéséhez vagy körítéséhez, javítja mind a rövid, mind a hosszú távú memóriát, ami többek között a memóriazavarral küzdőknek, demenciában szenvedőknek, agyi eseményen átesett pácienseknek lehet igazán jó hír, ezért érdemes belőle minél gyakrabban fogyasztani.

Rui Nouchi, a tanulmány vezető kutatója a CBS Newsnak elmondta, hogy az eredmények, bár korlátozott számú, előzetes egészségügyi problémákkal nem rendelkező alanyon alapultak, felülmúlták még a kutatók várakozásait is. "Korábbi állatkísérletekből már ráláttunk, hogy a wasabi egészségügyi előnyökkel jár" - nyilatkozta. "De ami igazán meglepett minket, az a drámai memóriajavulás volt".

60-80 év közöttieket vizsgáltak

Nouchi szerint a japán wasabi fő aktív összetevője egy 6-MSITC nevű biokémiai anyag, egy ismert antioxidáns és gyulladáscsökkentő, amely máshol a növényvilágban csak nyomokban fordul elő. A kettős vak, randomizált vizsgálatban 72 egészséges, 60 és 80 év közötti alany vett részt. A résztvevők fele 100 milligramm wasabi-kivonatot vett be lefekvés előtt, a többiek placebót kaptak.

Jelentős javulás a munkameróriában és epizodikus memóriában

Három hónap elteltével a kezelt csoport "jelentős" javulást regisztrált a megismerés két aspektusában, a munkamemóriában (rövid távú memória) és a hosszabb ideig tartó epizodikus memóriában, a nyelvi készségek, a koncentráció és az egyszerű feladatok elvégzésének képességeinek standardizált értékelése alapján. A megismerés más területein, például a gátló kontroll, a végrehajtó funkciók vagy a feldolgozási sebesség terén nem tapasztaltak javulást.

Nouchi szerint a wasabi-kezelésben részesülő alanyok epizodikus memória-pontszámai átlagosan 18%-kal ugrottak meg, és összességében átlagosan 14%-kal magasabb pontszámot értek el, mint a placebocsoport.

Csodaanyag, ami fokozza az idegi plaszticitást?

A kutatók elmélete szerint a 6-MSITC csökkenti a gyulladást és az oxidánsok szintjét a hippokampuszban, az agy memóriafunkciókért felelős területén, és fokozza az idegi plaszticitást.
A kontrollcsoporttal összehasonlítva, a tanulmány szerint a wasabival adagolt alanyok "jobb verbális epizodikus memóriateljesítményt mutattak, valamint jobb teljesítményt az arcok és nevek asszociációjában, ami gyakran a fő memóriával kapcsolatos probléma az idősebb felnőtteknél".

Mi az a wasabi valójában?

A wasabi a mustárfélék családjába tartozik. A belőle készült tüzes fűszerpasztát évszázadokkal ezelőtt Japánban antimikrobiális tulajdonságai miatt kezdték szerepét felértékelni, amelyek révén képes elpusztítani az élelmiszerekben előforduló kórokozókat, például az E-colit és a staphylococcust, míg íze és aromája kiegészíti a tenger gyümölcseit.

A demencia megelőzésének specialistája,


Nouchi azután jutott el a wasabi kezeléshez, hogy az agy egészségének megőrzésére szolgáló hagyományos módszerek - például a mediterrán étrend, a mozgásterápia és a zeneterápia - esetében magas kiesési arányt talált. Úgy döntött, hogy a napi étrend-kiegészítő fenntarthatóbb lenne, különösen az idősek számára, miközben több előnyt nyújtana, mint más gyulladáscsökkentő, antioxidáns fűszerek, például a gyömbér és a kurkuma.

A Tohoku Egyetem csapata a wasabit más korcsoportokon is szeretné tesztelni, és megvizsgálni, hogy a fűszer lassíthatja-e a kognitív hanyatlást a demenciában szenvedő betegeknél.

De itt van a bökkenő: Az a fanyar paszta, amelyet szinte minden sushi bárban - még a japánban is - felszolgálnak, szinte biztosan hamisítvány, ugyanis sokszor előfordul, hogy zöldre festett közönséges fehér tormát vásárolunk meg wasabi hiszemben.


Így néz ki eredetileg a wasabi, ami nehezen termeszthetősége miatt szinte aranyárban mérnek

Wasabi, mint növény

A Japánban őshonos wasabi köztudottan nehezen termeszthető. A növénynek közel két évbe telik, mire kifejlődik, és szigorú hőmérsékleti, árnyék-, kavics- és vízviszonyokat igényel. 
A japánok a wasabit frissen fogyasztják, csakúgy, mint mi a hazai tormát, legtöbbször lereszelve. Pozitívum, hogy már egy kis csepp is ugyanolyan előnyökkel jár, mint a Tohoku tanulmányban használt kapszulás étrend-kiegészítők, vagyis 0,8 milligramm 6-MSITC.

A Tohoku Egyetem tanulmánya a Nutrients című folyóiratban jelent meg. 

Fotók a cikkben: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás