Szülő- és gyereknevelés

Miért tegyünk egy angyalt a karácsonyfa tetejére? – egy tradíció nyomában

Az ok a legelső karácsonyig nyúlik vissza.

Valószínűleg észrevetted, hogy sokan vannak, akik karácsonykor angyalkát tesznek a fájuk tetejére. De elgondolkodtál-e már azon, vajon miért csinálják ezt, vagy hogy hogyan és miért lett belőle karácsonyi hagyomány? És miért éppen angyal, és nem bármilyen más dísz?

Kiderült, hogy ez a hagyomány az első karácsony, Jézus születésének idejéből való. Az angyalok ugyanis jelentős szerepet töltöttek be az első karácsonykor: Jézus közelgő születése kapcsán meglátogatták Józsefet és Szűz Máriát, születésének éjszakáján pedig megjelentek az égen Betlehem felett, hogy bejelentsék világra érkezését.

Mivel az első karácsonykor az angyalok fent jelentek meg az égen, az emberek ezt szimbolizálva kezdték a fák tetejére – magasra – helyezni az angyalkákat, hogy ezzel is ünnepeljék Jézus születését. Ha csillagot látunk egy karácsonyfa tetején, ennek is hasonló története, jelentése van: a karácsonyi történet szerint az angyalok mellett a betlehemi csillag (más néven karácsonyi csillag) jelent meg az égen, hogy eligazítsa az embereket a kis Jézushoz vezető úton.

A hagyomány vallási jelentősége továbbá, hogy mélyen hitték, az angyalkának a fa tetejére helyezése (és ezért a család hitének kinyilvánítása) a gonosz szellemeket is elriasztja az otthonunkból az ünnepek alatt.

Nem tudjuk biztosan, hogy a hagyomány pontosan mikor kezdődött, de azt igen, hogy több száz éves múltra tekint vissza. Azt mondják, hogy a legelső angyalkák házi készítésű dísztárgyak voltak (természetes, olcsó anyagokból, például szalmából), majd a 17. századra már az üveg angyaldíszek voltak jellemzőek, főleg Európában.

Akár egy angyalka, akár egy csillag kerül karácsonyfánk tetejére, szánjunk egy percet arra, hogy megemlékezzünk e szép hagyomány történelméről, amikor majd otthon díszítünk.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás