Szülő- és gyereknevelés

Hogyan lehet javítani a kapcsolatot tinédzser korú gyermekünkkel – 60 nagyszerű ötletet adunk a szülőknek!

A szülők számára nem titok, hogy a serdülőkor egy nehéz időszak, amikor a gyermeknek nem csak a megjelenése esik át változáson, hanem az is, ahogy a világot szemléli. Felnőtté válik, önállóságra törekszik, keresi önmagát, de ugyanakkor továbbra is nagyon sérülékeny és sebezhető. Sajnálatos módon sok felnőtt félelmet érez, amikor gyermeke ebbe az átmeneti korba lép és mindenképpen arra törekszik, hogy megőrizze a felnőtt-gyermek pozíciót. De egy lázadó tinédzserrel ezt nagyon nehéz megtenni.

A tinédzser lehet érzékeny, ingerlékeny, új komplexusai alakulhatnak ki. A szülők egy része ekkor arra gondol, hová tűnt az aranyos/csendes/boldog/aktív gyermekük? Mit kezdjen ezzel a zárkózott és mogorva emberrel? Meg kell azonban érteni, hogy ez az állapot a növekedés normális fázisa. Az élettani változásokkal együtt a serdülő személyisége is változik. Ha a szülők nem állnak készen az ilyen változásokra, túlzottan beleszólnak a gyermek életébe, vagy pont fordítva, nem fordítanak figyelmet a problémákra, akkor a családot valódi viharok rázhatják meg.

Lehetséges-e meleg és bizalmas kapcsolatot kialakítani felnőttként egy tinédzserrel? Természetesen igen; és ebben a pszichológusok is biztosak. Ezért emlékeznünk kell arra, hogy a kamaszkor időleges „válság”, amely egyszer véget ér. Hogy hogyan éli ezt meg és hogyan lép át rajta a gyermek, ez nagymértékben függ a szülőktől is, hiszen támogathatják, bírálhatják, példát mutathatnak vagy példabeszédet tarthatnak, lehetnek megengedőek, de szigorúak is.

Bár a serdülők önállóságot követelnek, valójában még mindig nagyon szerető szülőkre és gondoskodásra van szükségük. A BIDISTA szerkesztősége 60 univerzális módszert kínál a gyermekkel való kapcsolattartáshoz, az olyan nehéz időszakban is, mint amilyen a tinédzserkor.

60 mód arra, hogyan javítsuk a serdülő gyermekünkkel a kapcsolatot

A serdülők önállónak és függetlennek gondolják magukat, de valójában ezen korszak alatt nagyon sebezhetőek. A tizenévesek ugyan már nem kisgyermekek, de még nem is felnőttek. Éppen ezért még mindig erős és jó kapcsolatokat igényelnek a hozzájuk közelálló felnőttekkel. Az alábbiakban ötleteket mutatunk, amelyekkel hatékonyan erősítheti bármelyik szülő a kapcsolatát gyermekével, ezáltal is segítve annak felnőtté válását.

 1. Hallgassad meg és halld meg a gyermekedet, tartózkodj a felesleges tanácsoktól és a bántó észrevételektől.
 2. Tisztelettel érdeklődj a szabadidős tevékenységei, a hobbija, zenéje felől, (még akkor is, ha nem nagyon érdekel téged, mint felnőttet).
 3. Tarts családi napos rendezvényeket, amikor az egész család összegyűlik, és együtt tölti el az időt. Ez alkalomra megkérheted a gyermekedet, hogy röviden írja össze, mit csinálna ilyenkor szívesen a családdal együtt (moziba menni, sétálni, bizonyos helyeket felkeresni, focizni, anyával kozmetikushoz menni stb.), tegyük ezeket a kívánságokat egy kalapba, húzzunk ki minden ilyen családi napra egyet vagy többet, és ezen kívánságoknak megfelelően alakítsuk a családi nap programjait.
 4. Nézegessétek együtt a családi fotókat.
 5. Menjetek el kirándulni, ahol együtt lehet az egész család.
 6. Vegyetek részt csoportos részvételt igénylő családi rendezvényeken (például egy család részt vehet a tájékozódási futásban, geocaching-ben, kalandjátékokban, tekében stb.)
 7. Csináljatok valamit együtt: lehet túrázni, horgászni, valamilyen harcművészetet tanulni, együtt menni a manikűröshöz, a fodrászhoz, ruhákat felpróbálni stb.
 8. Állítsátok össze a 10 legérdekesebb ötletet, amivel a közös időt eltölthetitek, és lépésről lépésre építsétek be a mindennapokba.
 9. Kérdezzed meg a gyermekedet, hogy ő mit szeretne együtt csinálni a családdal?
 10. Fontos a családi találkozók megtartása a közeli és a távoli rokonokkal egyaránt, és más felnőttekkel, amelyeken legyen minden generáció számára egységes foglalkozás, amin mindenki részt kell vegyen.
 11. Segíts a gyermeknek, hogy kapcsolatot létesítsen más közeli felnőttekkel, olyanokkal, akikben te is megbízol.
 12. Próbálj meg kapcsolatot létesíteni a gyermeked barátainak szüleivel is, és töltsétek az időt együtt az ünnepek alatt, tegyetek közös sétákat, csináljatok hétvégi programokat, szervezzetek kirándulásokat.
 13. Ismerd meg gyermeked barátait is, hívjad meg őket vendégségbe, hívjad ki őket valamilyen asztali társasjátékra, vagy egyéb szabadidős tevékenységre, amin keresztül jobban megismerheted őket, ezzel is erősítve a te családod és a gyermek barátai közötti kapcsolatot.
 14. Rendszeresen etesd gyermeked összes tizenéves társát is (az étel az egyik legfontosabb módja annak, hogy te lehess a nagybetűs „gondoskodó barát”).
 15. Adj meg neki minden segítséget, amikor a serdülőnek szüksége van segítségre, például az iskolában, az orvosnál, stb. (Már nagyon függetlenek, de még mindig szükségük van a támogatásra).
 16. Keress közös szabadidős elfoglaltságokat a családi estéken: asztali társasjátékok, keresztrejtvények, rejtvények, közös olvasás, filmnézés és azok megvitatása stb.
 17. Improvizálj! Tegyél neki olyan felajánlásokat, amire biztos nem számít: hívd meg ebédre egy kávézóba, készítsd el a kedvenc reggelijét, süteményét, tortáját, süss neki vicces palacsintát (mint a gyerekkorában), stb. Ezek során nem maga a tevékenység a fontos, hanem az, hogy kellemes meglepetést szerezz neki, és hogy felkeltsd egy kamasz érdeklődését.
 18. Szervezzetek közös aktív szabadidős tevékenységeket: sportoljatok, kerékpározzatok, görkorcsolyázzatok, túrázzatok, sétáljatok a parkban stb.
 19. Vegyél neki jegyeket egy drága és régóta áhított koncertre (még jobb, ha a koncert egy másik városban van), és menjetek el rá együtt.
 20. Javasolj neki valamit, valami újat, amit együtt próbáltok ki. Ez lehet bármi: a hőlégballonnal történő utazástól kezdve a lovagláson át az evőpálcikákig minden.
 21. Adj a gyermeknek valamilyen munkát: kirázni a párnákat, beágyazni, segíteni összeszedni a dolgokat stb.
 22. Segíts neki, hogy találhasson felnőtt mentorokat, edzőket, akik taníthatnak neki valami érdekeset és ugyanakkor felnőtt barátokká is válhatnak.
 23. Menjetek el bevásárolni együtt, ahol a gyermek maga fogja kiválasztani a neki tetsző dolgokat (még akkor is, ha neked, egy felnőtt szemével ezek nem tetszenek).
 24. Menjetek el közös fotózásokra, vagy csak a gyermekedet fizessed be egy fényképezésre.
 25. Ajánld fel, hogy a kedvenc ételét együtt készítitek el.
 26. Kérd a segítségét az otthoni kisebb-nagyobb dolgokban, például javítsa meg a csapot vagy javítsanak meg valamit az apjával.
 27. Írasd be egy mesterkurzusra. Lehet, hogy a gyermek már régóta meg akart tanulni valamit, például, hogy hogyan kell videót forgatni blogolás céljából, vagy saját honlapot szerkeszteni, esetleg valamit agyagból alkotni, vagy egy asztalosnál csinálni, bőrt varrni, főzni, kipróbálni magát újságíróként, vagy valami egészen mást.
 28. Beszélgessetek és vond is be a beszélgetésekbe, kérd ki a véleményét a felnőtteket érintő témákba, például arról, hogy mi történik az országban, vagy a világban, a környezetvédelemmel kapcsolatban stb.
 29. Válasszatok egy napot a héten, amikor a család együtt tölti az időt mindenféle elektromos kütyü nélkül. Ha egy egész nap nem lehetséges a munka miatt, töltsetek együtt egy vagy pár órát.
 30. Csináljatok valami önkéntes dolgot: segítsetek a menhelyi kutyáknak, csináljatok madáretetőt, segítsetek öreg néniknek bevásárolni, mindegy csak csináljatok valami jó cselekedetet együtt.
 31. Menjetek el autókázni az éjszakába.
 32. Kezdjétek el a házátalakítást együtt.
 33. Egy feltűnő helyre, mondjuk a hűtő ajtajára függessz ki egy kívánságlistát, amire a család minden tagja írhat, milyen ajándékokat szeretne kapni. Váratlanul teljesítsd a gyermek kívánságait (amennyire ez lehetséges, persze). Ezzel a módszerrel ráadásul meg lehet állapítani, hogy a vágyak anyagi jellegűek, vagy nem igényelnek nagy kiadásokat (például bizonyos helyek meglátogatása).
 34. Együtt állítsátok össze a családfát, válasszatok hozzá fényképeket a családi irattárból, kérdezzétek meg a rokonokat, tudnak-e érdekes tényekről, történetekről a felmenőik életéből.
 35. Készítsetek együtt egy naptárat, melyen a következő ünnepeket tüntessétek fel: a rokonok születésnapját, a gyermek barátainak születésnapjáról, segíts az alkalmakra ajándékot készíteni és csomagolni.
 36. Főzzetek együtt forralt bort (alkoholmenteset) vagy más egyéb koktélokat.
 37. Ültessetek együtt fákat.
 38. Tanulj meg érdekes trükköket, majd tanítsd meg a gyermekednek is.
 39. Készíts egy slágerlistát a kedvenc dalaidból, majd kérd meg erre gyermekedet is. (Ezután feltölthetitek és lejátszhatjátok az otthoni technikán.)
 40. Beszélj a gyermekkorodról, a hibáidról, oszd meg tapasztalataidat, bánataidat és örömeidet abból az időből.
 41. Eleveníts fel a gyermekkorodat és légy egy kissé bolond: nézzetek rajzfilmeket, üljetek fel körhintára, hintázzatok, hógolyózzatok, mint a gyermekkorotokban.
 42. Tervezzetek közös utazást, de előbb nézzetek meg filmeket, vagy olvassatok könyveket az adott városról vagy országról.
 43. Olvassatok vagy kövessetek érdekes ifjúsági blogokat a gyermekkel.
 44. Tanítsatok meg olyan dolgot valakinek, amit mindketten tudtok.
 45. Kérd meg a gyermeket, hogy tanítson meg valamit neked, amit nem tudsz.
 46. Rázd ki a párnáját, ágyazz meg neki, tedd mellé a kedvenc játékát, vagy tégy valami hasonlót, hogy lássa, gondolsz rá, törődsz vele.
 47. Menj elé autóval, vidd el autóval.
 48. Tegyél a zsebébe, táskájába egy kis csokoládét, cukorkát, aszalt gyümölcsöt, dióféléket vagy egy kis ropogtatnivalót az út előtt.
 49. Ne dobd el a gyermek régi noteszeit és füzeteit, kőgyűjteményét és egyéb dolgait, melyeket ő valamiért őriz.
 50. Nem tolakodó módon, de a fontos események előtt és után érdeklődjünk (küldjünk SMS-t, tegyünk feljegyzést a zsebükbe, kérdezzük meg, hogyan ment a nap, és hallgassuk meg, mit mond).
 51. Minden nap érdeklődjünk gyermekünk élete felől, fenntartva a jogot neki, hogy ne beszéljen arról, amiről nem szeretne, de éreznie kell azt, hogy mindig van valaki, akivel megbeszélheti a problémákat, akitől bármikor segítséget kérhet.
 52. Adj neki lehetőséget, hogy önmaga döntsön azokban a kérdésekben, amikkel véleményed szerint már elboldogul. Segíts neki, ha ez mégis meghaladja a képességeit.
 53. Tartsd a titkokat, amiket megoszt veled, és ne beszéld ki más felnőttekkel, amikor ő éppen jelen van.
 54. Kérj engedélyt, amikor az interneten közzé tennéd a fényképét, vagy valakinek megmutatnád azokat.
 55. Ne kritizáljátok a megjelenését, a ruháit, az új frizuráját (beszélhetsz és elmondhatod, hogy más véleményed van, de nem sértő a szavakkal).
 56. Kérd ki a tanácsát, amikor egy vele kapcsolatos döntést kell hoznod.
 57. Segíts, hogy elfogadja magát, a változó és megváltozott testét és hangját: beszélj vele a témáról, adj neki érdekes könyveket az ifjúkori változásokról.
 58. Ne felejtsd el, hogy gondoskodj a serdülőkorba lépett gyermekedről: egy mosoly, egy ölelés és a figyelem. De ne csak akkor, ha szükséged van valamire a gyermektől.
 59. Ne feledd, hogy mindenkinek joga van hibákat követni.
 60. És végül, gyakrabban mondjunk neki egyszerű és kellemes szavakat, hogy emlékeztessük, hogy ő kedves és szeretett számunkra.
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás