Szülő- és gyereknevelés

Milyen a hiteles gyereknevelés - maszkok nélkül?

Tapolyai Emőke pszichológus válaszol

Tibenszky Moni Lisa azt kérdezte a pszichológustól, hogy miként lehet maszkok nélkül gyereket nevelni, boldog kapcsolatot fenntartani?  Milyen a hiteles gyereknevelés?

A legfontosabb Tapolyai Emőke szerint az őszinteség. Őszintének lenni magunkkal a világ egyik legnehezebb dolga. De ha levetjük az álarcainkat befelé, az legtöbbször elindítja azt a folyamatot, amely kifelé is leveteti velünk a maszkjainkat. Vagyis mások felé is őszinték leszünk. S ez a kifelé, befelé való őszinteség adja egy ember, egy szülő hitelességét, amely hitelesség pedig a gyereknevelés alapja.

A MASZKOKAT HOGYAN TUDJUK LEVENNI? MILYEN A HITELES SZÜLŐ?

Bevállalósan, az igazsággal való farkasszemet nézéssel – tartja Tapolyai Emőke. Akkor is, ha ettől remeg a szemünk, ha félünk tőle. Az őszintétlenség következménye a folytonos egyensúlyozás, a folytonos játszmázás. S mindez rendkívül energiaigényes és bűntudatot keltő dolog.

TUD EBBEN SEGÍTENI, TÜKRÖT TARTANI A GYEREKÜNK?

Nemhogy tud, hanem tükröt is tart! – mondja a pszichológus. A gyerekek játékában sokszor magunkat látjuk, amely mindenképpen tükröt jelent számunkra. Ezt egy példával erősíti meg Tapolyai Emőke: fel, s alá futkorászó, 4-5 éves kislánya hangját hallotta a szobából: „Siessünk! Siessünk! Siessünk!” Mikor bement és kérdezte, mit játszik, Emese azt válaszolta: „Édesanyásat. Sietőset, ahogy te szoktad” Mindez valódi tükröt jelentett számára arra vonatkozóan, hogy abban az időben a legnagyobb gondot számára a rossz időgazdálkodás, s az abból eredő játszmái jelentették.

VAN RECEPT A BOLDOG, JÁTSZMÁK NÉLKÜLI CSALÁDI ÉLETRE?

Tapolyai Emőke vallja, hogy a hitelesség önmagunkkal szemben – ez az alap a boldog családi élethez. S valójában csak így érdemes élni.

 

A Tapolyai Emőkévek készült videó a felelősszülökiskolaja.hu -n tekinthető meg.

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
X
Kamaszmentő - TeakiadóNem születtél anyának! - TeakiadóMi bántja a gyerek lelkét? - Teakiadó