Szülő- és gyereknevelés

Milyen az a bizonyos “bababiztos” zokni?

Az életben vannak olyan korszakok, amikor az esztétikumot minden teketória nélkül felülírja a praktikusság és annak fontossága. Mert adott kérdéskörben másodlagos a kinézet, hiszen az első helyen a mindenkori biztonság megteremtése szerepel. A babáknak tervezett textíliák pontosan ebbe a kategóriába sorolhatóak. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a gyártók az esztétikus jellemvonások érvényesülésére is nagy hangsúlyt fektetnek. (X)

A csúszásmentesség nélkülözhetetlen!

Zoknivásárlásnál az első leglényegesebb kérdés, hogy mi tartozik bele a praktikumba? Személyre szabottan, természetesen. A kényelem vélhetően élethelyzettől függetlenül mérvadó, és elsőbbséget élvez. Ha a kelme felhúzása és viselése diszkomfort érzetet eredményez, akkor ott nagy a baj, és szinte borítékolható az elégedetlenség. A textília anyagának milyensége nagymértékben hozzájárul a hiánytalan kényelemérzet kialakulásához. A pihe-puha szövetek, amik nem böknek, vagy szúrnak tökéletesek erre a célra. A happy socks márka termékei említésre méltó példaként szolgálnak.

A zokni gumírozásának erőssége sem elhanyagolható szempont, mert annál nincs rosszabb, mint amikor az egyébként komfortos kiegészítő bokában, vagy térdben szorít, bevág.

A csúszásmentesség, azonban különösen babazokni vásárlásnál óriási jelentőséggel bír. Azok a variációk, amik padlón, parketten csúsznak konkrétan balesetveszélyesek. Még azoknak a kicsiknek sem ajánlhatóak, akik napjuk egészét a bölcsőjükben töltik. Az ide-oda rugdalózó apróságok szeretnek megtámaszkodni, sőt ha eljön az ideje kitámasztani, s ezeket csak akkor tehetik meg, ha a lábikójukat védő zoknik tapadása optimális. Azt mondanunk sem kell, hogy amikor elérkezik a kúszás-mászás, aztán járás periódusa, pláne nem képezheti vita tárgyát a zoknik minősége.


Mekkora az ideális zoknihossz?

Sem a hosszúság, sem a vastagság megfelelő mértéke nem határozható meg általános érvényűen. Mert az ahány ház, annyi szokás mondás elvén, ahány láb, annyi zoknitípus. Nem érdemes a boka és a térd kialakítás között választani, ahogy vékonyabb és vastagabb modellekre egyaránt szükség van a mindennapokban. Tehát inkább az a kérdés, hogy mikor-melyik kivitel a praktikusabb döntés? Ám ez is főleg egyéni helyzetek függvénye. Nyilván a hűvösebb, sőt hideg idő vonzza a melegebb, s minél hosszabb verziókat, míg nyáron bőven elegendőek a vékonyabb, olykor bokáig érő alternatívák.

A talpakon keresztül jelentős mennyiségű testhő távozik, ezért sem mindegy, hogy alulról milyen szintű a szigetelés.

Kicsi babákra jellemző, hogy sportot űznek a zoknijuk lerúgásából, ám érdemes odafigyelni a visszahúzásra, mert meztelen lábikóval nehezebben védhető ki a megfázás.

Ha a praktikus tulajdonságok stimmelnek, akkor jöhetnek a stílusjegyek?

Természetesen! Érthető, hogy a megjelenés milyensége is érdemleges. Főleg, ha a zoknik naphosszat szem előtt vannak. Nem véletlen, hogy a színes, vidám Happy shocks modellek a legnépszerűbbek, mert nemes egyszerűséggel jó rájuk nézni. A megfelelő árnyalat kiválasztását befolyásolhatja az aktuális évszak, és a hozzá kötődő színvariációk, a jelenlegi trend diktálta jellemvonások, ám mindenkor az egyéni ízlés útjának követése a leginkább megtérülő stratégia.

Jótanács: babazokniból sohasem elég, főleg a fent említett elvesztési gyakoriság miatt, úgyhogy a legjobb nekifutásból több pár beszerzésén gondolkodni. Így aztán jöhetnek a váratlan helyzetek, a kellemetlen meglepetések elkerülhetőek.

Képek forrása: ecipo.hu  

 

Kölöknet hozzászólás

aláírás
 
XKölöknet Szolidaritás