Szülő- és gyereknevelés

MONDATOK, MEGERŐSÍTÉSEK, MELYEK SEGÍTENEK A GYEREKNEVELÉSBEN

Öltözz gyorsan! Mosd meg a fogad! Igyekezz már! Induljunk, mert elkésünk! Miért nem tudod már, hisz százszor elmagyaráztam!  – Ugye, hogy még minket felnőtteket is irritálnak ezek a mondatok, nemhogy a gyerekeket! S valljuk be nagyon nehéz sokszor úgy beszélni a gyerekkel, hogy azok  építő jellegűek, szeretettel teliek legyenek. Pedig nem is olyan nehéz! Íme egy-két példa, amelyeket érdemes kipróbálni!

MONDATOK, MEGERŐSÍTÉSEK, MELYEK SEGÍTENEK A GYEREKNEVELÉSBEN

Hogy vagy? Hogy aludtál? Hogy érzed magad?

Talán ez a legfontosabb kérdés. Viszont arra nagyon figyeljünk oda, hogy valóban várjuk meg a választ! Mikor reggel felébrednek, valóban érdeklődjünk afelől, hogy hogyan aludt? Mit álmodott? Máris elindulhat egy érdekes beszélgetés az álmokról. Higgyétek el,  a legtöbbször ők sem veszik komolyan a kérdést, s nem is válaszolnak rá, főleg a kamaszok, de mégis jól esik nekik az érdeklődésünk.

Dicsérd, bíztasd!

Amikor elhangzik az a mondat, hogy: Ó ezt már egy ilyen nagylánynak, nagyfiúnak tudnia kéne! – Akkor máris beleültetjük a gyerekbe a negatív gondolatot, érzést! Hiába látjuk, hogy most épp nem úgy megy a matek vagy az olvasás, vagy csak egy egyszerű öltözködés, akkor is inkább bíztassuk őket.

Mennyivel jobban hangzik, ha ezt mondjuk: – Látom egyre jobban igyekszel reggelente elkészülni! Milyen ügyesen megmostad ma este a fogadat! Örülök, hogy így igyekszel a tanulással, s már jobban is megy a matek! Ügyes vagy!

Légy büszke rá!

A cikk további folytatása: napocska.hu

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás