Szülő- és gyereknevelés

Nagyon sok család élhet az új csok plusz lehetőségével

Az ingatlanfejlesztők üdvözlik a csok plusz konstrukció bevezetését - jelentette ki a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára azt követően, hogy a szektor képviselőivel egyeztetett csütörtökön Budapesten.

Hornung Ágnes közölte: jelenleg dolgoznak a konstrukció részletein, amelyeket várhatóan november közepén tesznek közzé a Magyar Közlönyben.

Hogyan lehet belépni a csok plusz-ba?

Emlékeztetett arra, hogy január elsejétől lép érvénybe a csok plusz, amelynek keretében egy nagyon kedvező, 3 százalékos kamatozású államilag támogatott hitelkeretet lehet igénybe venni, gyermekszámtól függően 15, 30, illetve 50 millió forint erejéig.
A konstrukcióba gyermek előre vállalásával, illetve ingatlantranzakcióval lehet belépni a hitelkeret összegnél pedig már a meglévő gyermekek számát is figyelembe veszik - fűzte hozzá.

EZ IS ÉRDEKELHET: Ezek a CSOK Plusz kedvező és kedvezőtlen változásai a családtámogatási szakértő szerint

Mi a helyzet, ha a párnak már van két gyermeke?

Példaként említette:

ha valakinek már van két gyereke, ám vállal egy harmadikat, ő ugyanúgy jogosul lesz az 50 millió forintos hitelkeretre, mint az akinek még nincs egy gyermeke sem, ám vállal hármat.

Hangsúlyozta: a jelenlegi kamatszintre tekintettel a csok plusz egy rendkívül vonzó konstrukció, ezért bíznak abban hogy nagyon sok család él majd a lehetőséggel.

Ingatlanérték korlát

Az ingatlan értékkorlátját az első közös otthon megszerzésekor 80 millió forintban határozták meg, míg a nagyobb ingatlanba költözésnél 150 millió forint a felső határ. Az új konstrukció az ország egész területén elérhető lesz, azaz további gyermek vállalásakor a falusi csokos településeken is.

Önrész

Az új struktúrában az első közös otthon megszerzésénél 10 százalékos önrészt tartana célszerűnek a kormány, így egy 80 millió forintos ingatlan megszerzésekor elegendő lesz 8 millió forint önrész bevonása az ügyletbe - mondta.

Ingatlanbővítés

Bővítés esetén legalább egy lakószobával növelni kell majd az alapterületet, az elv, hogy ha például nincs elég gyerekszoba, akkor a csok plusz segítésével a családok hozzáépíthessenek a meglévő ingatlanjukhoz. Aki három gyermeket vállal, erre is felhasználhatja majd az 50 milliós hitelt.

Forrás: MTI 2023. november 2.
Fotó: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás