Szülő- és gyereknevelés

Növeljük a gyerekek önbizalmát!

Mi szülők három fő területen tehetünk azért, hogy gyerekünk önbizalma elég erős legyen, és ki tudjon törni az áldozat szerepéből.

Növeljük a gyerekek önbizalmát!

1. A gyerek meg tudja állni a helyét, vagy fontos, hogy mindentől túlféltsük?

A túlféltett gyerekek azt hiszik, hogy jó okuk van félni a legtöbb dologtól, hiszen a szüleik sem véletlenül féltik őket annyira. Ezért sokkal bizonytalanabbnak tűnnek a társaik szemében, és ez már alapja lehet egy kezdődő piszkálódásnak.

Merjük kicsit jobban elengedni őket, és bízzunk rájuk felelősséget!

Ettől azt érezhetik, ők is képesek önállóan elérni, megcsinálni valamit. Ezek az apró bizonyosságok fokozatosan növelik az önbizalmukat.

Keressük meg magunkban, és dolgozzuk fel a túlféltésünk lelki okait, hogy ezek a blokkok ne akadályozzák gyermekünk kiteljesedését.

2. Generációs ismétlődések

Lehetséges, hogy mi is bántalmazott gyerekek voltunk?

És az is lehetséges, hogy ez már így megy generációról generációra?

Ha igen, nem elég tudatosan figyelni, hogy a félelmeinket ne ültessük át a gyerekünkbe. A saját gyerekkori élményeink éppúgy feldolgozásra várnak a lelki nyugalmunk és a gyerekünkkel való kapcsolatunk érdekében.

3. Legyen önbizalma, vagy feleljen meg az elvárásainknak?

A gyerektől egyszerre várjuk azt, hogy tele legyen önbizalommal, de közben „engedelmes” is legyen. A kettő viszont nem mindig jár kéz a kézben!

Ha azt akarjuk, hogy önbizalma legyen, az azt is jelenti, hogy azért bízik magában, mert az életkorának megfelelő feladatokat képes önállóan ellátni. Bízunk benne, és ráhagytuk, hogy maga oldja meg a dolgokat.

Ha azonban azt is meghatározzuk, hogy egy-egy feladatot szerintünk hogyan kellene elvégeznie, és mi a számunkra „elégséges” szint, azzal komoly terhet teszünk a vállára. És ez a teher mindenképp visszaveti az önbizalmát. („Vajon amit most csináltam az anyáéknak már elég lesz?”)

Szülőként sok esetben hajlamosak vagyunk túltolni az elvárásainkat. Pedig a gyerekek maguk is érzik, mi a jó számukra, és mikor nem kell beállniuk a sorba.

És hogy hogyan lehet a gyerekek önbizalmát még növelni?

Ebben a témában itt találsz még több ötletet: https://csaladbanutazunk.hu/onbizalom-onismeret/

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás