Szülő- és gyereknevelés

Őszi szünetre is jár az ingyenes baleset-biztosítás a gyermekeknek - erről sok szülő egyáltalán nem tud! Mennyit fizet a biztosító csonttörésre, csontrepedésre?

Tudtad, hogy a szünetekben is jár a gyerekeknek az állami gyermek- és ifjúsági baleset-biztosítás? Cikkünkből kiderül, hogy melyik balesetfajtára mennyit fizet a biztosító, illetve hogyan kell intézni a baleset, például egy csonttörés bejelentését.

 

Nagyon sok szülő egyáltalán nincs tisztában azzal, hogy az állam minden 3 és 18 év közötti gyerekre automatikusan balesetbiztosítást köt. A biztosítás összege a családok számára ingyenes, pontosabban a Magyar Állam fedezi a balesetbiztosítás költségét. A biztosítást Magyarország területén állandó lakhellyel rendelkező magyar állampolgárságú 3-18 éves gyerekek vehetik igénybe.
A biztosítás a tanítási szünetekre is érvényes.


A szünetekben természetes, hogy több időt töltenek a gyerekek a szabadban, játszótéren, többet mozognak, fára másznak, bicikliznek, amivel egészen addig nincs is gond, amíg baleset nem történik. A korábbi évek statisztikái szerint legtöbb bejelentés csonttörés és csontrepedés miatt érkezett a biztosítókhoz. Ekkor jön jókor az állami biztosítás, ami ugyan nem fizet sokat, de mégis több mint a semmi. A biztosítási összeg pedig akkor jár, ha kitöltjük a megfelelő okmányokat, és elindítjuk az ügyintézést.

3-18 éves korig jár az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítás
Az állam minden évben (naptári évben és nem tanévben) megpályáztatja a biztosítókat, és így választja ki a nyertest.
A Magyar Állam képviseletében eljáró Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2017. január 1. napjától 2017. december 31. napjáig terjedő időtartamra a Groupama Biztosító Zrt.-vel kötött szerződést annak érdekében, hogy a biztosított korosztályba tartozó gyerekek a 3. életévük betöltésének napjától 18. életévük betöltésének napjáig államilag finanszírozott balesetbiztosítási védelemben részesüljenek az általános gyermek- és ifjúsági balesetbiztosításról szóló 119/2003.(VIII.14.) Kormányrendeletnek megfelelően.

Milyen balesetre fizet a biztosító?

A szünetekben is jár az ingyenes baleset-biztosítás a gyerekeknek - erről sok szülő egyáltalán nem tud! Mennyit fizetnek a csonttörésre, csontrepedésre?
Fontos tudni, hogy az állami balesetbiztosításnál balesetnek minősül a gyermekbénulás, a kullancscsípés következtében kialakuló agyburok­ vagy/és agyvelőgyulladás és a veszettség, valamint a tetanuszfertőzés is. Ezek miatt kialakult maradandó egészségkárosodás vagy halál esetén fizet a biztosító.

Ha külföldre utazik a család, érdemes utasbiztosítást kötni
Hamis illúziót kelthet a szülőkben az ingyenes balesetbiztosítás, ezért tisztában kell lenni azzal is, hogy bár külföldi balesetre is térítenek az állami biztosításnál, ez a típusú védelem mégsem helyettesíti az utasbiztosítást! Ha a család az őszi szünetben külföldre utazik, akkor a kinti ellátás költségei jóval magasabbak lehetnek. Az állami biztosítási összegei csekély mértékűek, azért aki ennél alaposabb védelemre vágyik, annak érdemes körülnéznie a biztosítási piacon, mert több biztosító is kínál kiterjesztett gyermek vagy családi balesetbiztosítást.

Hogyan kell bejelenteni, ha a gyereket baleset érte?  
Amennyiben biztosítási esemény történik, akkor a 13274 számú szolgáltatási igénybejelentő nyomtatványt szükséges kitölteni, amely a biztosítótársaság weboldalán vagy bármelyik Groupama ügyfélszolgálaton hozzáférhető.

A kitöltött szolgáltatási igénybejelentő nyomtatványt a kapcsolódó orvosi dokumentumokkal együtt a Groupama Biztosítóhoz az alábbi elérhetőségeken lehet eljuttatni:
faxon: a +36 1 462 3817-es számra, vagy
postai úton: Groupama Biztosító Zrt., 1380 Budapest, Pf. 1049. címre, illetve
személyesen a Groupama Biztosító bármely ügyfélszolgálatán is leadható.

További tájékoztatás kérhető a gyermek- és ifjúsági balesetbiztosítással kapcsolatban a
+36 80 366 066 és a +36 1 467 3500 TeleCenteres telefonszámokon.

Milyen dokumentumokat szükséges az igénybejelentő lap mellé benyújtani?
A szolgáltatási igénybejelentő mellé csatoltan benyújtandó iratokat a vonatkozó Kormányrendelet 2. számú melléklete határozza meg, amely elérhető a biztosító weboldalán. 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás