Szülő- és gyereknevelés

Pszichológus: "Szilveszteri, újévi hagyományaink segítenek az óév folyamatainak lélektani keretezésében, az újév előkészítésében"

Újévi gondolatok

Az elért sikereink nem az eredményben mérhetők, hanem az útban, a tanulási pontokban.

A hagyományoknak, a szertartásoknak a szerepe, belülről fakadó igénye egyidős az emberiségével. Bár rohanó világunkban sokszor kikopni látszanak az elődök tradíciói, mégis megfigyelhetjük, milyen nagy jelentőséggel bírtak és bírnak a mai napig a közösséget összekovácsoló szertartások. Megfigyelhetjük, hogy a legtöbb hagyományra igaz a ciklikusság, az elődöktől tanult forgatókönyv utódról utódra való tovább örökítése, valamint az ilyen módon való spirituális kapcsolódás. Legyen szó akár egy születésnapról, évzárásról vagy bármely egyéb, saját hagyományról. 

A rítusok fontos referenciapontokat jelenthetnek

Az eseménytől függetlenül, minden rítus fontos szereppel bír.

Ezek által jobban tudunk egymáshoz, a közösséghez és magunkhoz is kapcsolódni, valamint ilyen módon a világ sokszor kiszámíthatatlan történései kontrollálhatóbbá, befogadhatóbbá válnak. Egy egy jeles esemény fontos mérföldkővé tud válni, ami akár fontos referenciapontot is jelenthet az életünkben.

Bár a rítusok hozadékát sokszor alábecsüljük, mégis, napjainkban is komoly segítséget jelenthetnek a kapcsolódásban, az elmélyülésben, vagy akár csak saját biztonságérzetünk megteremtésében. Az emberiségnek természetes igénye van hagyományainak a megélésére. Teremtsük meg tudatosan magunknak is a lehetőséget, hogy minél elmélyültebben tudjuk megélni az egyéni és közösségi ünnepeket (pl. születésnap, egyházi ünnepek, stb.). Ez a fajta keretezés, ritmus és ciklikusság pedig nagyban hozzá tud járulni testi-lelki jólétünkhöz. 

Az óév elengedése az újév köszöntése

A természet körforgása, ciklikussága születésünktől fogva jelen van az életünkben: változnak az évszakok, a hét napjai. A természet ritmusának pedig mi magunk is a részesei vagyunk, elég, ha csak egy pillanatra megállunk, és megfigyeljük saját légzésünk, szívdobogásunk ütemét. 
A kezdete, a vége és a fordulópontja pedig még ennek a folytonosságnak is megfigyelhető. 

A szilveszteri hagyományok is ezt a lezárást és újrakezdést szimbolizálják. Segítenek az óév folyamatainak lélektani keretezésében, a búcsúzásban, valamint az újév előkészítésében és újult erőforrásokkal való elindításában. Az éves visszatekintés egy jó alkalom arra, hogy megtanulhatjuk úgy szemlélni az elmúlt időszakot, hogy a kihívások ellenére is képesek legyünk észrevenni a pozitív történéseket.

Felidézhetjük, miért lehetünk hálásak, mi mindent tanultunk az esetlegesen elkövetett hibáinkból, és sokszor egy-egy váratlan helyzet kreatív megoldásával saját erőforrásainkat is új oldalról ismerhetjük meg.

A siker mindenkinek mást jelent 

Bár a külvilágból jövő ingerek, a közösségi média által sugallt tartalmak elbizonytalaníthatnak abban, mit is nevezhetünk, sikernek, én magam elérem-e a sikeresség küszöbét, fontos, hogy meg tudjunk állni egy pillanatra és őszintén befelé tudjunk figyelni.

Nem az a fontos, hogy a környezetünkben ki milyen eredményeket ért el, hanem hogy mi magunk meg tudjuk fogalmazni saját sikereinket.

Legyen szó egy új szokás kialakításáról, munkahelyi eredményekről, mosolygósabb reggelekről, vagy akár csak arról a felismerésről, hogy milyen sok energiát fektettem abba, hogy elkezdjem tanulni máshogy szemlélni a világot. Mindnyájan el tudunk érni sikereket, de fontos, hogy azt meg is lássuk.

Mindezen folyamatokat Pilinszky János csodálatosan összegzi és teszi kézzel foghatóvá, melynél kiválóbb zárszót nehezen tudnék elképzelni. Egy vers, egy gondolat, ami többet tud mondani száz szónál is: 

   „Szilveszterkor lépjük át az új év küszöbét, s az elmúlás szomorúságán átragyog az újrakezdés mosolya.”

Szerző: Petrusán-Molnár Dalma. tanácsadó szakpszichológus, a KidSpirit Pszichológiai és Fejlesztő Központ szakmai vezetője

Felhasznált irodalom:
J. G. Carrier (1993). The rituals of christmas giving.
R. E. Watson-Jones és mtsai (2016). The Social Functions of Group Rituals, 2023. 12. 17.

Fotók a cikkben: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás