Szülő- és gyereknevelés

Reggelinél ne a telefonodra, hanem a gyerekedre figyelj!

A családdal együtt töltött idő nagy kincs és időnként úgy érezzük, hogy nagyon kevés áll csak a rendelkezésünkre. Azonban nem szabad lebecsülnünk azokat a napi rutinokat és pár perces együttléteket sem, ahol kapcsolatba léphetünk egymással. Ne a telefonunkat és a hírfolyamunkat válasszuk ilyenkor, mert ha rögzülnek ezek a viselkedési formák, hosszú távon megváltoztathatják a szokásainkat és a családi kötelék erejét is. Arról nem is beszélve, hogy ez a példa és minta ragad rá a gyerekekre is és később nem értjük, miért a telefonjába bújik el a kamasz már a reggelinél is.

Képernyőre vagy egymás szemébe nézünk?

Nem vitás: az okostelefonunkon keresztül, számos hasznos és érdekes dolgot fedezhetünk fel. Hosszasan sorolhatnánk az online világ előnyeit és mindazt, amivel kiegészítik és jobbá teszik az életünket. Azonban az okoseszközök használatához - mint oly sok minden máshoz is – tudatosságnak is társulnia kell.

Egy érdekes kutatás azt a célt tűzte ki, hogy megfigyelik, milyen hatással van a gyerekekre az, ha a reggeli vagy akár a délutáni, az esti közösen töltött idő, legyen bármennyire kevés is, elveszik a digitális eszközök „karmai” között. Olyan napi rutinokat figyeltek, mint a felkelés, a reggelizés, az öltözés, az együtt utazás és a sétálás. Már ezen tevékenységek közben is rengeteg téma előkerülhet, kérdések vagy megoldandó apróságok zöme zúdulhat a szülők nyakába. Ezek legfontosabb hozadéka a kommunikáció, valamint a szociális kapcsolatok és az érzelmi fejlődésre való hatásuk.

A gyerekek ugyanis a társas kapcsolatok egyik legfontosabb „kötőanyagát”, magát a kapcsolódást, a beszélgetést, az információszerzést vagy az egymásra figyelést és a másik érzelmeinek, hangulatának leolvasását is gyakorolják a kommunikáció során. Akkor is, ha nem sikerül bekötni a cipőfűzőt és segítséget kérnek, de a ruhák vagy a reggeli kiválasztásakor is.

A cikk teljes terjedelmében a digitaliscsalad.hu -n olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás