Szülő- és gyereknevelés

Sportsérülések kezelése: erre figyelj, hogy ne tetézd a bajt! (x)

A profi meccseken egy-egy ütközés vagy esés alkalmával sokszor láthatjuk, hogy a pályára érkező orvosi stáb néhány percen belül jegelni kezdi a sérült testrészt. Nem véletlenül! Az esést, ütközést, rándulást kísérő zúzódás azonnali hűtésével kisebb lehet a duzzanat, a véraláfutás és a fájdalom is!

Miért fáj a zúzódás?

Az eséssel, ütközéssel járó balesetek jellegzetes következménye a szövetek tompa sérülésével járó zúzódás. Az ütés, ütközés következtében ráadásul legtöbbször megrepednek a bőr alatti hajszálerek is, és a bennük keringő vér kilép az érből. A vérömleny feszíti a sérült szöveteket, a létrejövő duzzanat pedig minden érintésre, mozdulatra fáj.

A hűtés hatása: csökken a fájdalom és a duzzanat

A hideg hatására az érintett területen összehúzódnak a hajszálerek, így kevesebb vér szivárog belőlük a szövetek közé. Ennek következtében a kialakuló duzzanat és a véraláfutás mértéke is csökken. A sérült végtag felpolcolása a hűtéshez hasonlóan mérsékeli a sérült erekből kiszivárgó vér mennyiségét.

Mire jó a mentol?

A természetgyógyászok ősidők óta ismerik és használják a mentafélék leveléből kivont mentolt. Tea formájában emésztési panaszok, kenőcsként fejfájás, illetve mozgásszervi fájdalmak ellen is alkalmazzák. A mentol frissítő, enyhén érzéstelenítő tulajdonságainak köszönhetően szájhigiénés termékek, fogkrémek, szájvizek, rágógumik kedvelt összetevője, de számos torokfájás elleni szopogatós készítményben is megtalálható.

Tartósan hűsítő, fájdalomcsillapító tulajdonságait azonban igazán a bőrre kenve mutatja meg! A napégés elleni készítményekben és a zúzódás, izomfájdalom ellen ajánlott sportkrémekben a bekent testrész hűtése révén képes a fájdalomérzetet csökkenteni.

Mentolos hűtőgél: tartós hűsítő és fájdalomcsillapító hatás

A jég vagy a jégzselé csak akkor hűt hatékonyan, ha éppen a mélyhűtőből kapjuk elő és hatásuk addig tart, amíg fel nem melegszenek. A mentolos hűtőgél ezzel szemben bármikor használható, amikor hatékony fájdalomcsillapításra van szükség. Nem kell hűtőben tartani, a legtöbb táskában kényelmesen elfér és szobahőmérsékleten is tökéletesen kifejti hatását. Erőteljes hűtő képessége enyhíti a fájdalomérzetet és elősegíti a duzzanat mértékének csökkentését.

A profi sportolók sok esetben a szakszerű orvosi segítségnek köszönhetik, hogy a nézők számára komolynak tűnő esések, ütközések után néhány perccel már újra a maximumot képesek nyújtani a pályán. Érdemes tanulni ebből! Eséskor, ütközéskor a sérült testrészt lehetőség szerint fel kell polcolni és minél előbb hűteni kell. Orvosi felügyelet nélkül a terhelést folytatni nem szabad, a magas mentol tartalmú, hűsítő, fájdalomcsillapító gél mielőbbi bevetése azonban segíthet abban, hogy a zúzódással járó sportsérülések gyorsabban gyógyuljanak.

(Támogatott tartalom.)

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás