Szülő- és gyereknevelés

Neurostimulációs terápia autista, ADHD-s, hiperaktív és más neurológiai tünetekkel élő gyerekeknek

Az audio-pszicho-phonológia (APP) tréning, egy olyan tudományos alapú neurostimulációs terápia, amely akusztikus ingerléssel befolyásolni tudja az agyi tevékenységeket és azok zavarait. A terápia - korai fejlesztésként - már akár 3 éves korú gyerekek számára biztonsággal ajánlott.


fotó: NIC
Beszédzavar, figyelemhiány, hiperaktivitás, magatartászavar, tanulási nehézségek, félelem, fóbiák, tikkek, motorikus fejlődési és egyéb más neurológiai zavarok mind-mind olyan tünetek, nehézségek, amelyek gátolják az érintett gyerekeket a mindennapi tevékenységeik, az óvodai-iskolai teljesítményeik közben. Ezekre nyújt hatékony fejlesztési lehetőséget az audio-pszicho-phonológia kezelés, röviden APP.

A terápia lényege abban áll, hogy a gyerekek speciálisan módosított zenét tudatosan felépített menet szerint hallgatnak, amely kedvezően stimulálja az agyat. Az auditív stimuláció segítségével az agy észlelési képességei javulnak.

Tabea Müller klinikai logopédus-neurostimulációs szakember (Zentrum für Neurostimulation Koblenz) évek óta Magyarországon is kezeli a hozzá segítségért forduló családokat. A szakember legelső lépésként audiometria felmérést végez, majd minden gyerekre egyéni, a tüneteihez, életkorához mért, speciális hanganyagot állít össze. A tréning során a kisgyerek speciális fülhallgató segítségével naponta kétszer hallgat terápiás zenei programot. Miközben a gyerekek elmélyülten a hanganyag nyugtató hatását élvezik, eközben pszichológiai és pedagógiai végzettségű gyerekfelügyelők foglalják le a gyerekeket. A napi két "hallgatási blokkot" egy hosszabb, kényelmes szünet tagolja.

Nyugtatja a központi idegrendszert, az agy észlelési képességei javulnak

- Mozart zenéje vagy éppen a madárcsicsergés bizonyos frekvenciáinak levágásával, módosításával, sebességének megváltoztatásával, a gyerek nyugalmat érez, oly annyira, hogy sokszor a terápia után is igényelné azt. A terápiás hanganyag nem csak megnyugtatólag hat a központi idegrendszerre, hanem hosszú távon hat a vegetatív idegrendszerre - ezzel befolyásolja a kisgyerek viselkedését, tanulási képességeit, koncentrációját, önszabályozó képességét - magyarázza Tabea Müller.

- Ha a fül lehetőséget kap arra, hogy a már nem hallható vagy nem jól észlelhető frekvenciatartományokat újra helyesen hallja, akkor ezek azonnal és tudattalanul újra megjelennek a beszédhangban. Az újra és újra ismétlődő akusztikus inger a hallás végleges változásához vezet, amit a fonáció (hangképzés) változása követ - teszi hozzá.


fotó: NIC

Hogyan működik az APP terápia?

A belső fül két rendszerből tevődik össze: a chochlea (csiga) és corticella reagálnak a hanghullámokra, amiket idegi impulzusokká alakítanak. A cochlea feladata a hangelemzés, amely a magasabb hangfrekvenciákat jobban képes érzékelni, mint a mélyeket. A magas hangfrekvenciák rengeteg impulzust váltanak ki, és felelősek például kreativitás, memória, gondolkodás és a tudatosság megfelelő működéséhez. Míg vesztibuláris rendszerünk irányítja a mozdulatainkat, az izmainkat.

Tehát ezen területek tudatos akusztikus ingerlése befolyásolni tudja a testet és az agyi tevékenységeket.

A hangenergia a belső fülön keresztül elektromos mintázattá alakul. A hallás a legtöbb képességünk alapját képzi: kommunikáció, viselkedés, tanulás, mozgás. Befolyásolja az érzelmeinket, a testi-lelki jó érzetünket. Az APP neurostimulációs tréning mind a vesztibuláris, mind a cochleáris rendszert serkenti, és szabályozó hatással van a neurovegetativ idegrendszerünkre.

Az agy neuroplaszticitása

– A neuroplaszticitás az agy azon képessége, hogy az aktivitásra és a mentális tapasztalatra reagálva képes változni. Egy megfelelően és egyénileg beállított tréning, mint az APP is, nem csak az agy rövid távú stimulációját eredményezi, hanem az idegrendszer izmainak állandó átalakulásához, és ezáltal az egész idegrendszer fenntartható javulásához vezethet – mondja a több mint 20 éves szakmai tapasztalattal rendelkező szakember.

Milyen tünetek esetén ajánlott az APP?

beszédzavarok
figyelemhiány
impulzivitás
szenzoros feldolgozási zavarok
tikkek
alvászavar
idegrendszeri kimerülés
neurológiai tünetek
burn out
Down-kór, Rett szindróma és más genetikai zavarok
tanulási nehézségek
diszkalkulia, diszgráfia, diszlexia
rossz helyesírás
önbizalomhiány
memóriazavar

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás