Szülő- és gyereknevelés

Tanulj meg kommunikálni a gyerekek nyelvén! 5 ok, amiért a gyerekek szófogadatlanná válhatnak!

Sokszor nem egyszerű szót érteni a gyerekekkel, amiből gyakran konfliktusok, feszültségek keletkezhetnek, ami sem a szülőnek, sem a kicsiknek nem jó.

Tanulj meg kommunikálni a gyerekek nyelvén! 5 ok, amiért a gyerekek szófogadatlanná válhatnak!

A következőkben arról lesz szó, hogy a felnőttek miként érthetik meg könnyebben a gyerekek nyelvét, és szándékát. A pszichológusok szerint ez nem mindig olyan nehéz, mint ahogyan azt a szülők elsőre gondolják.

1. A gyerekek nem értik meg a bonyolult mondatokat

Lauren Lowry logopédus szerint a hosszú és komplex mondatok, amely számos információt tartalmaznak, összezavarhatják a gyereket, ezért a kicsikkel ajánlott tisztán és érthetően, tőmondatokban beszélni. Michael Thompson pszichológus szerint sok szülő azért kerül kényelmetlen helyzetbe, mert azt gondolja, hogy a gyerek megérti, amit mond neki, csak azt már nem képes megfejteni, hogy miért marad el a reakció.

2. Ha a szülő emelt hangon beszél

Sok szülő elveszti a türelmét, mikor látja, hogy a gyerek egyik fülén az információ bemegy, a másikon meg ki, ezért hangosabban, szigorúbban szól oda a kicsihez, de ez nem segít, sőt a gyerek lelki és érzelmi fejlődésére negatívan hathat, legalábbis ez derült ki abból a 900 családot vizsgáló tanulmányból, amely a Child Development szaklapban jelent meg.

3. Ha a gyereket levegőnek nézik

A gyerekek nagyon sokat beszélgetnek, és kérdeznek, még akkor is, ha a szülők fáradtak, elfoglaltak. Melanie Greenberg pszichológus szerint a szülők, bármennyire is fáradtak, igyekezniük kell kielégíteni a gyerek kíváncsiságát, tudásszomját, legfeljebb közölni kell a kicsivel, hogy pár óra múlva visszatérnek arra, hogy miért pont kék az ég, a legfontosabb azonban az, hogy a gyerek ne érezze, hogy levegőnek nézik.

4. Ha a gyerek úgy érzi, hogy hasztalan, értéktelen

Ha a gyerek azt érzi, hogy semmibe veszik, értéktelennek gondolja magát, akkor frusztrálttá, idegessé, dühössé válhat, ezért a szülőnek empatikusnak kell lenni, és teret kell engednie a kicsi véleményének – véli dr. Thompson.

5. A beszélgetések színvonala

Lehet, hogy folyamatosan beszél a szülő a gyerekével, utasítja, megmagyaráz dolgokat, de a kicsi is igényli azokat a meghitt párbeszédeket, amelyek megnyugtatják a lelkét. Ha a szülő valóban kíváncsi, hogy miről hogyan vélekedik a gyereke, akkor kettejük között bizalmi kapcsolat épülhet ki.

 

A cikk forrása: filantropikum.com

Ez a cikk hipotéziseken alapuló írás. Nem ellenőrzött tartalom.

Ezt már olvastad? 

7 képesség, amivel minden gyereknek rendelkeznie kellene 13 éves korára


 

Ezt már olvastad?

TESTVÉREKKEL ÖSSZEZÁRVA

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás