Szülő- és gyereknevelés

7 képesség, amivel minden gyereknek rendelkeznie kellene 13 éves korára

Amikor jó szülőkről beszélünk, mindenekelőtt a szeretetteljes törődés és a gondoskodás jut eszünkbe. Egy csecsemő teljesen a szüleitől függ, etetni, fürdetni kell, és maximálisan gondoskodni minden igényének kielégítéséről. Az idő előrehaladtával a gyermekek egyre önállóbbak lesznek, és kiskamasz korukra néhány dolog már elvárható tőlük az önmagukról való gondoskodás elsajátítását illetően. A tapasztalat azt mutatja, hogy ha kezdetben játékos formában bevonjuk őket a napi tevékenységekbe, akkor egy idő után rutinná, természetessé válnak a napi teendők. Lássunk hét olyan feladatot, ami elvárható egy 13 éves gyermektől!

7 képesség, amivel minden gyereknek rendelkeznie kellene 13 éves korára

1. Tartsa rendben, és takarítsa ki a szobáját

A saját szoba egy személyes tér, aminek a szuverenitását a kamaszok általában igénylik. Egy 13 éves gyermektől elvárható, hogy a saját környezetét önállóan tartsa rendben, és hetente takarítsa ki.

2. Segítsen be a házimunkába

A közös terek használata után is gondoskodjon azok tisztán tartásáról, pl. fürdés után mossa ki maga után a kádat, tegye a mosogatógépbe a szennyes edényeket, és ágyazzon be maga után.

3. Mossa ki a ruháit

Tanítsuk meg a háztartási gépek használatát gyermekeinknek, hogy kiskamasz korukra azok használata már ne okozzon gondot számukra. Ha a szórakoztató elektronikai eszközeiket automatikusan és tökéletesen használják, akkor a mosógép beindítása sem okozhat problémát!

4. Keljen fel noszogatás nélkül

Egy családban másfajta időbeosztások lehetnek, van, hogy a szülők hamarabb, vagy később indulnak el otthonról, amikor a kamasz gyerekük már egyedül jár be az iskolába. Szoktassuk a kiskamaszokat az ébresztőóra használatára, és várjuk el tőlük, hogy képesek legyenek egyedül és időben felkelni.

5. Ismerje ki magát a konyhában

Vonjuk be gyermekünket a konyhai feladatokba is, mert 13 évesen már elvárható, hogy ha úgy alakul, egy egyszerűbb ételt, például reggelit önállóan is képes legyen elkészíteni magának.

6. Képviselje az érdekeit az iskolában

Ebben a korban a saját dolgaikban képesnek kell lenniük a gyerekeknek arra, hogy képviseljék az érdekeiket. Például, ha a házi feladattal kapcsolatban merül fel kérdésük, akkor azt beszéljék meg a tanárukkal. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha szükség van a szülők közbelépésére, segítségére, akkor ne kapnának támogatást, de minél korábban megtanulják képviselni saját magukat, annál könnyebb dolguk lesz majd felnőttként.

7. Vállalja a felelősséget

A felelősségvállalás tanulása is szükséges és fontos feladat. Egy 13 éves kiskamasznak képesnek kell lennie arra, hogy hiánytalanul bepakolja az iskolatáskáját, tornazsákját, stb. Nem hagyatkozhat arra, hogy otthon felejtette, de majd valaki a családból utána hozza a szükséges felszerelést. Természetesen vannak kivételek, ha például egy gyógyszer, vagy inhalátor maradt otthon, az más megítélés alá esik, és azonnal segítenünk kell, azonban egy ennyi idős gyereknek felelősséget kell vállalnia az iskolai teljesítményéért.

 

A cikk forrása: ketkes.com

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás