Életmód

Hideg is van, sötét is van – mégsem depressziósak

Sokan minden évben félve várják a telet és már december elején azt számolják, hány nap van még hátra tavaszig. Akadnak, akiken rendszeresen úrrá lesz a téli depresszió is, de vajon mi van azokkal, akik hozzánk képest északabbra élnek, és akiknél a tél jóval hosszabb és hidegebb, nyárból pedig alig jut nekik néhány hét?

Tromsø egy Norvégiához tartozó sziget több mint 320 km-rel északra az Északi-sarkkörtől, ahol 70 000 ember él. A városnak annyira extrém az elhelyezkedése, hogy két teljes hónapon át a nap nem emelkedik fel a horizont fölé, ennek ellenére a helyi lakosok semmivel sem depressziósabbak, mint egy átlagos európai.

 

 

Vajon mi lehet a titkuk?

A legtöbb helyi lakos nemhogy nem fél a téli időszaktól, de egyenesen várja, hogy mehessen síelni, vagy éppen, hogy bevackolhassa magát meleg otthonába a párnái közé. Alia Crum, a Stanford Egyetem pszichológusa úgy véli, mindez azért van, mert minden azon múlik, az ember hogyan érzékeli a világot és a rá váró eseményeket. A szakember a „mindset” fogalmát említi, ami nem más, mint az az attitűd, ahogyan saját magunkhoz és a környezetünkhöz viszonyulunk. Ez a viszonyulás azért nem mindegy, mert mind a fizikai, mind a lelki egészségünkre kihat – legalább olyan mértékben, mint a táplálkozás és a mozgás -, illetve a mindennapjainkat is erősen befolyásolja.

S hogy mindez hogyan működik Tromsø lakosainál?

Egy felmérés során az derült ki, hogy ezek az emberek azért tekintenek pozitívan a télre, mert alapjában elégedettek az életükkel, így mindent képesek pozitívan szemlélni. A télre úgy néznek, mint egy újabb lehetőségre, nem pedig úgy, mint egy teherre, amit túl kell élni és valahogyan el kell viselni. Szívesen gyújtanak gyertyákat, raknak tüzet a kandallóban, isznak forró italokat és bújnak meleg pokrócok alá, ráadásul a legnagyobb hidegben sem rettennek meg attól, hogy kimenjenek a szabadba, így nem érzik azt, hogy be lennének zárva és ne lenne lehetőségük a mozgásra, sportra. Norvégiában van egy szólás, miszerint „nincs rossz idő, csak nem megfelelő öltözet”, ami nagyon jól mutatja a télhez való hozzáállásukat, hiszen megfelelő ruházatban az év minden napján nyugodtan kimerészkednek otthonaikból, szívesen sportolnak, kirándulnak, találkoznak a barátaikkal, és így tényleg nem csoda, hogy messze kerüli őket a depresszió.

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás