Szülő- és gyereknevelés

Új orvosi kezelés lehet a megoldás a súlyosan epilepsziás gyerekek számára?

A világon elsőként koponyába ültetett mélyagyi elektromos stimuláló eszközzel kezelik egy gyermek epilepsziás rohamait Angliában.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság kórházi közlésekre épülő hétfői beszámolója szerint a 13 éves Oran Knowlson koponyájába tavaly októberben ültették be az eszközt, és a gyermek korábban súlyos, naponta néha több százszor visszatérő rohamainak száma azóta 80 százalékkal csökkent.
A műtétet a londoni Great Ormond Street gyermekkórházban végezték kísérleti beavatkozásként.

Elektromos jelek blokkolása beültetett jeladóval

Az eljárás során a BBC ismertetése szerint egy 3,5 négyzetcentiméter területű, 0,6 centiméter vastagságú elektromos jeladót ültettek a fiú koponyájába. Ez az eszköz elektródák révén folyamatos áramimpulzusokat küld a gyerek agyának mélyére, arra a területre, ahonnan az epilepsziás rohamokat okozó abnormális elektromos aktivitás ered.

Az eszköz feladata ezeknek a normálistól eltérő elektromos jeleknek a blokkolása vagy terjedésük megakadályozása.

A fiú koponyacsontjához erősített jeladóból két elektróda vezet az érintett agyi területre; behelyezésük hibahatára nem egészen egy milliméter volt.
A súlyos, nem egyszer eszméletvesztéshez és légzésleálláshoz vezető rohamok a fiú hároméves korában kezdődtek, és az orvosok Lennox-Gastaut tünetegyüttest diagnosztizáltak. Ez az epilepszia olyan formája, amelyre rendszerint nem hatnak a hagyományos kezelési módok.

Súlyos epilepsziatípusok kezelése

A műtéti stábot vezető gyermekidegsebész, Martin Tisdall a BBC-nek elmondta: a beavatkozás remélhetőleg lehetővé teszi annak megállapítását, hogy az agy mélyén eszközölt stimulációval hatékonyan lehet-e kezelni az ilyen súlyos epilepsziatípusokat.
A világon most elsőként alkalmazott eljárás egy szélesebb kutatási program része, amelyben a Great Ormond Street kórház mellett a University College London egyetem, a King's College egyetem klinikája, valamint az Oxfordi Egyetem vesz részt.

A nyitókép csak illusztáció, forrás: 123RF

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás