Szülő- és gyereknevelés

Új eszköz segíti az agyi motoros területek, motoros koordináció, túlmozgás, figyelem, koncentráció fejlesztését! Interjú Gyapay Kingával

Beltéri lovaglás és komplex terápiák egy helyen! - szól a Hallihó Fejlesztőközpont szlogenje, amelyre egyből felkaptuk a fejünket. A mottó hallatán leginkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mit takar a beltéri lovaglás, és miért tartják rendkivűl fontosnak az elektromos ló használatát a szakemberek. Exkluzív interjú.

A válaszért a Tomatis hallástréningről ismert fejlesztőházba vezetett az utunk, hogy utánajárjunk az elektomos ló adta fejlesztési lehetőségeknek, amelyet Magyarországon itt használnak elsőként komplex fejlesztéseket kiegészítő eszközeként. Gyapay Kinga gyógypedagógus, logopédus, a fejlesztőház szakmai vezetőjével beszélgettünk.

- Mit tud ez a különleges "beltéri paci"? Hogyan lehet beépíteni az idegrendszeri éretlenséggel, neurológiai zavarokkal küzdő kisgyerekek terápiájába?

- A "Pacink lesz, avagy mozgással a gyerekek fejlődéséért" elnevezésű program egy pályázat keretén belül valósult meg a Hallihóban. Főszereplője egy elektromos ló, ami tulajdonképpen egy mozgó nyereg - ez szimulálja a ló egyenletes, ringató mozgását. Fontos tudni, hogy a lovaglás hihetetlenül fejleszti az agyi motoros területeket, javítja az egyensúlyt, erősíti az izmokat, oldja az esetleges görcsös állapotokat, támogatja a motoros koordinációt és a különböző mozgásminták kivitelezését. A lovaglás jótékony hatásáról számos kutatás ír: csökkenti a rendellenes mozgásokat, segít a túlmozgásos gyerekeknek, javítja a légzési és keringési funkciókat, sőt akár a postcovid tünetek enyhítésében is segít. Az elektromos ló terápiába történő beemelésével célunk az volt, hogy a hozzánk járó gyerekek motoros készségei fejlődjenek, és a mindennapos mozgás beépüljön a napi rutinba.

- Mit értünk motoros készségek alatt?

- A nagymotoros mozgásokat ugyanúgy, mint a finommotorikát, egyensúlyt, grafomotorikus, beszédmotoros és további készségeket.

- Ha a lovaglás ennyire jótékony hatású, akkor a családoknak nem lenne egyszerűbb, ha a kültéri lovaglásnál maradnának?

- Amikor megálmodtuk a programot, ez a kérdés bennünket is foglalkoztatott. A lovaglás élményét és motoros területeket érintő fejlesztő hatásokat szerettük volna elérhetővé tenni olyan gyerekek számára is, akik a családjuk anyagi helyzete, vagy egyéb körülményeik miatt nem engedhetik meg az állat asszisztált terápiát, lovasterápiát. Nem elég az, ha a gyerek, csak ritkán jut el egy lakóhelyén kívül eső, távoli lovardába. Ha pedig el sem jut, akkor ebből a lehetőségből kimarad. Mi fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek nap mint nap profitáljanak abból, hogy a lovaglás egy örömteli tevékenység, amelynek eredményeként tűrőképességük, figyelmi funkciójuk, feladattudatuk fejlődik és motiválhatóságuk megnő.

- Ennyire jótékony hatása lehet annak, ha egy terápiára szoruló gyerek lóháton ül, legyen az igazi vagy műló?

- A lovaglás élménye oldja a feszültséget, amit a hozzánk forduló gyerekek többsége megél, csökkenti a stresszt és a szorongást, növeli az önbizalmat, amire hihetetlenül nagy szükségük lenne, éppen nekik! Arról nem beszélve, hogy ma már egyre több gyereknél jelent problémát a nem megfelelő viselkedésszabályozás, amit a mi pacink gyönyörűen segít kialakítani. A beltéri lovunk hosszútávú használata hozzájárul nem csak a saját, hanem más fejlesztések hatékonyságához, akár a tanulási nehézségek leküzdéséhez, támogatják a gyerek szociális integrációját az óvodában, iskolában.


Elektromos ló a Hallihó Fejlesztő Központban - Túlmozgásos, ADHD-s, autista, magatartás problémás, érzékeny gyerekeknek egyaránt ajánlott

Van-e bármilyen korábbi szakmai tapasztalat arra, ami az előbb felsoroltakat megerősíti?

- A belga Atlantis Intézetben, a Tomatis hallástréning európai központjában már évtizedek óta használják a hallástréning kiegészítéseként a lószimulátort. Az ottani pozitív tapasztalatok sarkalltak minket arra, hogy beszerezzük és használjuk ezt az eszközt a fejlesztőházunkban.

- Az elektromos lóval kapcsolatos külföldi tapasztalatok évtizedesek, a ti lószimulátorotok még viszonylag új. Mik a ti első tapasztalataitok?

- Mi kifejezetten nagy napi óraszámban használjuk az eszközt, mert azt látjuk, hogy a gyermekek, sőt, a hozzátartozók, valamint az egyéb fejlesztésre érkezők is szívesen lovagolnak. A mechanikus ló működése megbízható, és talán biztonságosabb is, mint egy igazi lóé, ami a bizonytalanságot megélő gyerekek számára fokozottan fontos - ezért is szeretik annyira a szülők. Az ő visszajelzéseik alapján azt tapasztaljuk, hogy a motoros területek fejlődése mellett a figyelem, a kitartás és a feladattudat is pozitív irányba változik. A félénk, visszahúzódó gyerekek is felbátorodnak, mivel a lovaglás élménye oldja az óvodából, iskolából hozott feszültségüket, csökkenti a mindennapos stresszt, növeli az önbizalmukat. És, ha egy félénk gátlásos gyerekeknek önbizalma szárnyra kap, akkor mer bátran kipróbálni újabb dolgokat, amit az életminőségét javítja.

- Milyen gyerekeknek segít a Hallihó mechanikus lova? Kik fordulhatnak hozzátok?

- Az eltérő fejlődésmenetű gyerekeknek, akiknél a mozgás, a beszéd, a tanulás, a viselkedés vagy a szociális területek érintettek, nekik legszívesebben receptre írnám fel, továbbá megkésett beszéd- és mozgásfejlődés esetén, koraszülötteknek, autistáknak, szorongó, hiperaktív és ADHD-s gyerekeknek valamint epilepsziásoknak egyaránt ajánljuk.

- Végül szeretném megkérdezni, hogy adtak már a gyerekek a pacitoknak nevet?

- Eddig egy ötlet érkezett: "Halli-ló". Várjuk a többit is... (Nevet).

A Hallihó Fejlesztő Központ sajátos nevelési igényű gyermekek és fiatalok komplex, intenzív és személyre szabott fejlesztésével foglalkozik. Tomatis tréning, komplex logopédiai terápia és Prompt terápia érhető el náluk. Hangsúlyt helyeznek az átfogó diagnosztikára, a célzott fejlesztés érdekében szívesen együttműködnek a hozzájuk érkezők fejlesztőivel. Gyapay Kinga gyógypedagógus, logopédus interjúalanyunk ezen a helyen tart Tomatis hallásészlelési tréninget, Prompt terápiát és komplex logopédiai, valamint beszédindító foglalkozásokat.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás