Szülő- és gyereknevelés

Új trend hódít! Egyedülálló anyák vesznek házat közösen, és nevelik együtt a gyerekeiket

Külföld - Holly Harper és Herrin Hopper barátnők már régebben is azzal viccelődtek egymással, hogy egyszer majd fogják magukat, és létrehozzák a saját anyakommunájukat, ahol a házastársaik időnként meglátogathatják őket.

Végül a sors úgy hozta, hogy mindkettőjüknek zátonyra futott a házassága, és egyedülálló szülőként, ráadásul a covid járvány kellős közepén, komoly anyagi nehézségeik adódtak, ekkor kezdték komolyabban leporolni az eredeti anyakommuna ötletét.

- Holly-ból és belőlem egyszercsak kiszakadt: "Miért ne hozhatnánk létre egy anyakommunát?" - emlékezett vissza a kezdetekre Herrin a TODAY-nek adott interjújában. - A következő hétvégén már meg is találtuk a közös házunkat - mesélte lelkesen Herrin.


Négy egyedülálló anya a közös gyereknevelésről mesél (Forrás:YouTube)

Más egyedülálló anyák érdeklődve figyelik az új anyakommunát

A két egyedülálló anyuka nem sokat késlekedett, és máris keresett maga mellé két másik sorstárs anyukát, akikkel végül beköltöztek egy négylakásos családi házba, megosztva egymással a mindennapok nehézségeit és a gyereknevelés örömeit. Ez az új együttélési modell, amit négyen alakítottak ki, alapvetően se nem kommuna, se nem hagyományos értelemben vett nagycsaládos életközösség, ám abban mindannyian egyetértenek, hogy egészen úttörő dolgot valósítottak meg, ami más egyedülálló anyák számára - nagy érdeklődésre számot tartó - pilot project-té nőtte ki magát.

Harper elmesélte, hogy mindig is feszengett amiatt, hogy meg kell felelnie a konvencionális elvárásoknak, éppen ezért örült meg annyira az új lehetőségnek, ami szembe jött vele akkor, éppen betöltötte a negyvenedik évét, elvált a férjétől, és az édesapja is elhunyt.

    - Akkor úgy éreztem, hogy mindenem porig égett az addig biztosnak hitt életemben, szó szerint nem maradt semmim. Így könnyen mondtam igent az ötletre

- mesélte.
Amióta az egyedülálló anyukák összeköltöztek, arra is rá kellett döbbenie, hogy "az ember bármilyen célt elérhet, amit csak kitűz maga elé" - árulta el.

A gyerekeknek mindig van kivel játszaniuk

Az együttéléssel járó vicces és szokatlan helyzeteket is felelevenítettek az interjúban, például azt, hogy időnként azt sem tudják a nagy keveredésben, hogy melyik zokni kié, az iPadek, ártatlan edények, poharak teljesen megszokott módon keverednek, kavarodnak egymással, cserélnek gazdát véletlenül.
Elmondásuk szerint, közös életük kétségtelen előnye, hogy a 9 és 14 év közötti gyerekeiknek "beépített" barátaik vannak, így mindenkinek mindig van kivel játszania. Az anyukák úgy látják, hogy a gyerekek kapcsolata egymással már túlmutat a hagyományos baráti kapcsolatokon, Harper szerint inkább unokatestvéri-jellegű.


Ez a hatalmas ház ad otthont az anyakommunának (Forrás: YouTube)

Anyai közgyűlések

Az egyedülálló anyák természetesen minden érzékszervükkel élvezik a társbérlet nyújtotta szabadság örömeit, ha valamelyikük el akar menni futni, könnyedén megteheti, mert tudja, hogy többi anyuka az ő gyerekeire is ugyanúgy figyel. És, ami a gyakorlati teendőket illeti, az ingatlan körüli közös feladatokat szintén megosztják egymással, például rendszeresen tartanak "anyai közgyűléseket", ahol megvitatják egymás között a piszkos anyagiakat, mint a tetőjavítás és a kerti munkák költségei, azzal a kivétellel, hogy Harperék gyakran ezt a kanapén kényelmesen elnyújtózva, egy jól behűtött pezsgő társaságában teszik.

A nyitókép csak illusztráció, forrás: Getty Images

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás