Szülő- és gyereknevelés

Védőháló krízishelyzetben - az Egyedülálló Szülők Klubjának elnökével, Nagy Annával beszélgettünk

A krízishelyzet mindannyiunknak mást jelent: lehet átmeneti probléma az életünkben, lehet mindenkit érintő, mint egy Covid-járvány. Vannak azonban, akik egyedülálló szülőként, szinte folyamatosan krízishelyzetben találják magukat, és akik számára elengedhetetlen valamilyen védőháló, amibe kapaszkodhatnak. Az Egyszülős központok nem kevesebbre vállalkoznak, minthogy ilyen védőhálóként működjenek az egyedülálló szülők támogatásában.

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2005 óta segíti az egyedülálló szülőket. Azt vallják, hogy mind egyedülálló szülőként, mind egyszülős családban felnövő gyermekként mindenkinek joga van az egyenlő esélyekhez és lehetőségekhez. Civil szervezetként többféleképpen támogatják azokat a szülőket és gyerekeiket, akik bármilyen oknál fogva – válás, haláleset, örökbefogadás, egyedül vállalt terhesség stb. – egyszülős családban élnek.

Az Egyszülős Központok segítő és közösségi terek is egyben: sokféle gyakorlati segítséget nyújtanak, rendszeres programokat, képzéseket szerveznek, támogató közösséget építenek az egyszülős családban élő szülőknek és gyerekeiknek. Szakembereik – coachok, pszichológusok, trénerek – mentális, jogi és munkaügyi témákban is kompetens segítséget nyújtanak. Ezen kívül különböző közösségi programokkal, sportolási lehetőséggel is várják a családokat.

Nagy Annával, az Egyszülős Központ megálmodójával és vezetőjével beszélgettünk arról, hogyan működik a központ, és hogyan segíti a mindennapokban.

Magyar „találmány” az Egyszülős Központ?

Az Egyedülálló Szülők Klubja Alapítvány 2018 óta működteti Budapesten a pesti oldalon az  Egyszülős Központot, amely nemcsak Magyarországon, de nemzetközileg is úttörő kezdeményezésnek számít. A Központ azzal a céllal jött létre, hogy egyenlő esélyt teremtsen a hazánkban több mint félmillió egyszülős gyereknek, és támogató közegként segítse az egyszülős családok mindennapjait. Három hete, április elején megnyílt a budai központ is, amely a pesti helyszínhez hasonlóan játszóházzal, kávézóval is várja a szülőket és gyermekeiket – mondja el Nagy Anna, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

Miért fontos, hogy kávézó is üzemel mindkét központban?

A kávézónak az a funkciója, hogy bátorítsa a szülőket abban, hogy be tudjanak lépni az Egyszülős Központba, ami egy közösségi tér is.

Amikor a pesti központot megnyitottuk, hetek teltek úgy el, hogy az emberek csak kívülről kukucskáltak az ablakon keresztül, de mivel ki volt írva, hogy Egyszülős Központ, nem nagyon mertek bejönni. A kávézó nemcsak az egyszülősöket várja, oda bárki bejöhet, de leginkább azt a célt szolgálja, hogy megkönnyítse a kapcsolatfelvételt velünk. Azt tapasztaltuk a pesti központ üzemeltetése közben, hogy nagyon sokat segít, hogy le lehet ülni egy kávéra, így nem kell rögtön azzal kezdeni, hogy “most bajban vagyok, segítséget kérek”. Második alkalommal már bátrabban lehet odalépni valamely kollégánkhoz, és azt mondani, hogy “van egy kérdésem, tudnának nekem segíteni?”.

Azonban örömmel tapasztaljuk, hogy a budai központ indulása könnyebb lesz, hiszen már sokan ismerik, tudják, hogy mi az, hogy Egyszülős Központ. Már az első nap kaptunk olyan visszajelzést, hogy nagyon várták a nyitást.

Honnan értesülhetnek a szülők erről a lehetőségről?

Mi mindent fórumon próbálkozunk, amelyen csak lehet. Nagyon sok média megjelenésünk van, és ez azért is nagyon fontos, mert csak akkor tudunk segíteni a családoknak, ha a családok tudják, hogy mi létezünk. De természetesen van honlapunk, van Facebook oldalunk, Instagram oldalunk, YouTube csatornánk, hírlevelünk, Twitterünk és a LinkedInen is rajta vagyunk. Nagyon sok olyan rendezvényen is megjelenünk, amely közösségi eseményként családokhoz szól.

Milyen élethelyzetből jelentkeznek leggyakrabban az egyedülállók?

Vannak olyan anyukák, akik úgy jönnek hozzánk, hogy még meg se született a babájuk – ők a legfiatalabbak –, hiszen nagyon sok anyuka sajnos már a terhesség ideje alatt magára marad. A babáknak körülbelül 10 százaléka úgy születik, hogy az apukája nincs jelen, vagy nincs is benne a papírjaiban az apa neve. Ez évente körülbelül 9.000 születendő kisbabánál van így, ami nagyon magas szám. De vannak olyan egyedülálló szülőink is, akik sérült gyereket nevelnek, és ott az, hogy valaki gyerek, nem ér véget 18 vagy 24 éves korban, hanem még 50 évesen is gyerekként van benne a családban.

Nagyon széles spektrumon vizsgálható a támogatottjaink korosztálya, mind a gyerekek, mind a szülők esetében. Volt már olyan anyukánk, aki 15 évesen jött, és amikor tolta a kisbabáját olyan volt, mint két gyermek, mintha valaki a kistestvérét tologatná. A legidősebb pedig egy olyan 91 éves dédnagymama, aki a dédunokáját neveli egyedül.

Édesapák mernek jönni? Hiszen nemcsak anyukák maradnak egyedül.

Magyarországon ma körülbelül 300.000 egyszülős család van. Ezek mintegy 85 százalékában az anyuka maradt egyedül, és körülbelül 40.000 apuka neveli egyedül a gyermekét.

A budai központban május 7-én lesz kifejezetten egy Apa napunk, ami nekik szól és pont aznap lesz Pesten az Anyák napja is, ahol szépségnapot szervezünk az anyukáknak – ez egy szép egyensúly, hogy a pesti központban lesznek az anyukák, a budai központban pedig az apukák. Valóban igyekszünk mindenkinek érdekes és hasznos programokat hozni.

Az egy nagyon érdekes különbség a szülők között, hogy az apukák sokkal több támogatást kapnak általában a külvilágtól, a környezetüktől, mert azt gondolják sokan, hogy ezt ők nem fogják tudni megoldani. Azonban érdekes tapasztalat, hogy az apukák nagyon ügyesen veszik az akadályokat, még azok is, akik újszülöttekkel maradnak egyedül – kénytelenek nagyon hamar belelendülni abba, hogy mi is történik a cumisüveggel, és hány fokra kell melegíteni a tápszert.

Milyen programokkal tudjátok segíteni az egyszülős családokat?

Vannak tanácsadási szolgáltatásaink, amelyek kifejezetten krízishelyzetben segítenek, mert hirtelen magára maradt a szülő. De számtalan egyéb válsághelyzet is előfordul az életben: traumák, amelyet valahogy meg kell oldani – lehet hogy jogászra van szüksége, lehet hogy pszichológusra van szüksége, lehet hogy a gyereknek van szüksége pszichológusra, lehet hogy egy csoportra van szüksége, de az is előfordult, hogy élelmiszerre van szüksége. Például a COVID alatt laptopokat osztottunk ki – körülbelül 170-et –, mert nem volt a gyerekeknek eszköz, amelyen tanulni tudnának otthon. A krízishelyzet mindenkinek mást jelent, de olyankor kell valamilyen védőháló, amibe tudnak kapaszkodni. Mi itt vagyunk, segítünk!

A másik terület, ahol elkél a segítség, az az álláskeresés. Szakembereink segítenek, hogyan kell egy állásinterjún megjelenni, vagy önéletrajzot megírni, de konkrét állásközvetítéssel is foglalkozunk. Ezzel lassan három év alatt több mint 160 szülőnek találtunk munkát. Vannak olyan vállalatok, akik partnereink ebben, illetve benne vagyunk az Incorpora Program nevű kezdeményezésben is, amely szintén erről szól.

Nagyon sok közösségi programot szervezünk, mert az egyedülálló szülőknél az elmagányosodás, az elszigetelődés az egyik leggyakoribb probléma. Olykor már az is segít, ha hasonló helyzetben lévőkkel tudnak beszélgetni. Van torna, jóga, élményfestés-programunk, amelyeknek szintén az a célja, hogy kimozduljanak a szülők otthonról, és egy kicsit feltöltődjenek. A programok alatt a játszóházban tudunk vigyázni a gyerekekre. Ez életmentő tud lenni! Ha az ember saját magát lelkileg összeszedi, akkor a mindennapi gyakorlati nehézségeket is sokkal jobban tudja viselni.

Rengeteg gyerekprogramunk van – korrepetálás, nyaralás, táborozás. Voltak olyan programjaink is az elmúlt években, amelyek a megelőzésről szólnak – mediáció, mozaik családos programok, családterápia -, amelyek azt segítik elő, hogy amikor van még egy kis remény a család egyben tartására vagy az új párkapcsolattal kialakult család összetartására, akkor lehessen még kapaszkodni valamibe. A második házasságok általában borulékonyabbak, mint az elsők, ezért ezzel a segítséggel is sokaknak tudtunk támogatást nyújtani, és egész családokat teremteni vagy megőrizni.

Nemrégiben elnyertétek a MagyarBrands program Innovatív Márka díját. Milyen érzés egy ilyen rangos elismerést megkapni?

Amikor az ember benne van egy munkában, és lelkesen csinál valamit, akkor nagyon könnyű elveszíteni azt a kiindulási pontot, hogy objektíven tudja mérni, hogy a munkásságát mások is úgy értékelik-e, mint ő. Egy ilyen díj azért is nagyon fontos és nagyon jó visszajelzés, mert objektív módon is rámutat, hogy amit csinálunk, az fontos, és ráadásul, hogy jól csináljuk. Én nagyon örülök neki, mert évek óta látom, hogy melyek azok a cégek, szervezetek, akik eddig MagyarBrands díjakat kaptak, ezért nagyon megtisztelő ebbe a közegbe tartozni. Azt gondolom, hogy a közvéleménynek is nagyon kellenek ezek kitüntetések, amelyek objektív értékmérők, és amelyek megmutatják, hogy egy szervezet széles elismertségnek felel meg. Nagyon örülünk neki, nagyon büszkék vagyunk erre.

Hány fős a csapat, amellyel ezt a csodát működtetitek?

Tizenkét állandó munkatárssal dolgozunk, de nagyon fontos, hogy 80-100 önkéntesünk is van. Az országban van 10, az országhatáron túl pedig 8 olyan település, ahol vannak klubjaink, és ezeket mind önkéntesek vezetik. Pedagógusok, jogászok, gyermeknevelési szakemberek folyamatosan jelentkeznek hozzánk önkéntes munkavállalásra. Ezt a tevékenységet nem tudnánk nélkülük csinálni, szuper csapat, akikkel együtt dolgozom. Megható látni ezt az összefogást a családokért és gyermekekért.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás