A hónap ábrája

A lányok több gyümölcsöt, zöldséget esznek, mint a fiúk

A legutóbbi európai Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) felmérés szerint a 15 éves lányok egyharmada, az azonos korú fiúknak pedig mindössze az egynegyede fogyaszt napi rendszerességgel gyümölcsöt.

A mutatók mindkét nem esetében Dániában állnak a legkedvezőbben, a Baltikumon a legkedvezőtlenebbül. A zöldségeket illetően Belgium vezeti a mezőnyt, Ausztria, Észtország és Spanyolország pedig zárja.

A zöldség-gyümölcs fogyasztásban Magyarország hátul kullog, a lengyelekkel, finnekkel, osztrákokkal, litvánokkal, lettekkel és észtekkel egy csoportban., ahol csak a fiatalok egynegyede táplálkozik naponta egészségesen. Ez az arány negyven százalék körül van a belgáknál, franciáknál és dánoknál.

A tény, hogy az angolok és írek is többet esznek gyümölcsöt és zöldséget, mint mi, mutatja, hogy elsősorban ma már nem attól függ az egészséges táplálkozás, hogy megterem-e az országban az adott növényi táplálék.


 

A zöldséget és gyümölcsöt naponta fogyasztó 15 éves fiatalok aránya az Unióban, 2009

Számos tényező befolyásolhatja a fogyasztási arányok alakulását. Nem mindegy például, hogy mekkora a család jövedelme, a gyermek milyen példát lát otthon vagy az iskolában, mennyi ideje van az étkezésekre, milyen könnyen érhetők el a közvetlen környezetében az adott élelmiszerek.

Mindenesetre árulkodó, hogy a fiatalok a felmérés szerint szívesen esznek gyümölcsöt, de ezek bevallásuk szerint csak otthon állnak rendelkezésre, az iskolában, ahol szinte az egész napjukat töltik, jóval kevésbé.

Ez is arra hívja fel a figyelmet, hogy a közétkeztetés színvonala alapvető jelentőségű a fiatalok egészséges táplálkozási szokásainak kialakításában. Sajnálatos módon az iskolai menzákon – dacára a többszöri kampányszerű figyelemfelhívásoknak – még mindig ritka vendég a zöldség és gyümölcs.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás