Adj teret 2014

Hangszerkavalkád az Adj teret a tehetségnek! – koncertek második gálaestjén

Zongora, fuvola, gitár, trombita és hárfa, olykor ezek együtt: egy szavunk nem lehetett a műsor változatosságára november 28-án az IBS OC Színpadán.

Ennek megfelelően ismét remek hangulatban töltötték együtt a kora estét a növendékek és közönségük az Adj teret a tehetségnek! – Kölöknet koncertek az MVM együttműködésével program soron következő koncertjén. 

„Balázs Piri Soma az egyik legtehetségesebb diákom, akit egy éve tanítok” – írta növendékéről Sóti Szobonya Emőke. A Szegedről érkezett ifjú tehetség számos versenyen indult már, és mindig remek eredményekkel tért haza. Tanára szerint kimagasló koncentrálóképességről, szorgalomról és a zene iránti érdeklődésről tesz nap mint nap tanúbizonyságot: a szőke fiatalember az IBS OC Színpadon is elvarázsolta a közönséget zongorajátékával.

Zoltai Döme, a „Szeged város Ifjú Tehetsége Díj” elismerés ifjú birtokosa, jelenleg a Tömörkény István Gimnázium 11. osztályos tanulója. Biztosan tudja már, hogy a gimnázium befejeztével, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán, gitár szakon folytatja majd felsőbb tanulmányait, és e döntéssel immáron a november 28.-i koncert közönsége is határozottan egyetért. Döme megörvendeztette a nézőket egy ráadásszámmal is, mert a közönségszavazatok megszámlálása alatt is játszott hangszerén.

Forgó Boglárka szülei zongoratanárok, bátyja is tehetséges zongorista növendék, az ifjú hölgy így negyedik a családban, aki ezt a hangszert választotta.  De itt nem állt meg: egy éve csellózni is kezdett, s tanára szerint fejlődése egészen rendkívüli. A pénteki koncerten a fő hangszerén játszott, nem is akárhogyan, így kíváncsian várjuk, miként dönt majd… Nem tudjuk, számít-e, emlékezni fog-e majd erre az epizódra: a koncert végén rendezett közönségszavazás során ő kapta a legtöbb szavazatot és a Rózsavölgyi Kiadó vásárlási utalványát.

Kecskeméti Nándornak a koncertmester, Lukácsházi Győző is nagyon örült, mert, ahogy kifejtette, vannak igen népszerű hangszerek, amelyeken szinte minden gyerek meg akar tanulni játszani, ilyenek a zongora vagy a hegedű. Trombitálni azonban kevesen akarnak, s ők sem tudják korán elkezdeni a hangszerrel való ismerkedést: ebben az esetben valóban fel kell nőni a feladathoz. Nándi bizonyította a koncerten, hogy kiválóan vette az akadályt, és csak biztatni tudjuk abbéli szándékában, hogy az általános iskolai tanulmányaim végeztével zenei pályára lépjen kedvenc hangszerével, a TROMBITÁVAL.

Márki Ádám 12 éves, és a korának megfelelően még nem döntötte el, mi lesz, ha nagy lesz. A fiatalember ugyanis – mindamellett, hogy számos elismerés tulajdonosa, amelyet hegedűjátékáért kapott – remek hiphop-táncos. Egyetértünk tanára, Gabnai Sarolta jellemzésével, mely szerint Ádám „játékát az igényes megszólaltatáson túl a színes előadásmód jellemzi.” Egy valóban sokoldalú tehetség állt az IBS OC Színpadán, így mi a hegedűre szavazunk, de azért a hiphop sem rossz…

Négykezessel még nem léptek fel az idei Adj teret a tehetségnek!– koncerteken, november 28.-án azonban erre is sor került! A Balatonalmádiból érkezett a Kéri Kincső – Molnár Bálint alkotta zongorista páros. Mentoruk, Ihász Irén, Kincső remek stílusérzékére hívta fel a figyelmet, Bálint esetében pedig arra, hogy technikája, muzikalitása, memóriája messze túlnő a vele egykorú zongoristákén.Ez a fajta érettség mutatkozott meg akkor is, amikor megakadt a négykezes, és a közönség visszafojtott lélegzettel várta, hogy mi fog történni. Bálint egy mozdulattal megoldotta a helyzetet, és minden rendben ment tovább!

Még alig másfél éve kezdett el versenyezni Pete Fruzsina, már öt nemzetközi versenyen indult külföldön, melyek mindegyikét megnyerte korosztályában. A bemutatásakor elhangzott az a kedves történet is, hogy amikor a tehetséges fiatal fuvolista Pompeiben, a főtéri szálloda teraszán gyakorolt, a járókelők megtapsolták, és még néhány autó is megállt, hogy hallgassák a szép dallamokat… Az IBS közönsége ennél sokkal elegánsabb körülmények között, de legalább ilyen lelkesedéssel hallgatta Fruzsi fuvolajátékát.

A cukiságmérő teljesen kiakadt, amikor a magukat egyszerűen csak TRIÓ-nak aposztrofáló hármas a színpadra lépett… Két kislány egy-egy tanulóhárfával balról-jobbról, középen pedig egy csokornyakkendős fiatalember, aki a koncert kezdete előtt önfeledten rohangált a teremben fel s alá, ahogy azt ennyi idős korban illik… Amikor felcsendültek az első dallamok, valószínűleg még a legkérgesebb szívű zenetanár szemébe is könny szökött. Patkós Mariann, Patkós Maja és Nánási Péter László örökre belopták magukat a második Adj teret a tehetségnek! – koncert nézőközönségének szívébe.

A leírásból is kitűnik talán: ismét remek péntek estét töltöttek együtt a növendékek, tanáraik, a családtagok és az érdeklődő közönség. Mivel ezúttal nem volt budapesti fellépője az estnek, a szervezők mindenkitől azzal búcsúztak: jó utat kívánunk és KÖSZÖNJÜK!

A 2014. november 28.-i koncert műsora ez volt:

Balázs-Piri Soma(10 éves, Szeged) – zongora
Chopin: g-moll Polonéz op. posth

Zoltai Döme(16 éves, Szeged) - gitár
Heitor Villa-Lobos: VII. koncertetűd  

Forgó Boglárka(12 éves, Pécs) - zongora
Csajkovszkij: Évszakok - Hóvirág

Kecskeméti Nándor(13 éves, Balatonfüred) - trombita
Tornyos: Szonatina

Márki Ádám(12 éves, Szeged) - hegedű
Seitz: D-dúr hegedűverseny III. tétel

Kéri Kincső(10 éves) – Molnár Bálint (9 éves) (Balatonalmádi) - zongora
Moszkovszkij: Spanyol tánc

Pete Fruzsina(12 éves, Szeged) - fuvola
Wilhelm Popp: Kis fuvolaverseny I-II. tétel

Trió – Patkós Mariann (8 éves), Patkós Maja (9 éves), Nánási Péter László (8 éves) (Szeged)
Csajkovszkij: Ifjúsági album-részletek

Az „Adj teret a tehetségnek! – Kölöknet–koncertek az MVM együttműködésével” program záró koncertjére 2014. december 5-én, pénteken 17.00 órakor került sor: ezt az estét a könnyedebb műfajnak szenteltük, így a zeneirodalom klasszikusai után a dzsesszé és esetenként a saját szerzeményeké volt a főszerep.

A program kiemelt támogatója az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás