Ajánló

A szexuális nevelés ABC-je

Szexuális nevelés… A legtöbben talán a gimnáziumi évek felvilágosító foglalkozásaira asszociálunk, ha ezt a kifejezést halljuk. Eszünkbe jut, ahogy a védőnő beavat minket a nemi betegségek rémisztő világába, és szinte lélegzetvétel nélkül sorolja a különböző védekezési módok legfőbb ismérveit. Valóban erről szól a szexuális nevelés? – a mindset cikkét ajánljuk.

Manapság mindenhol elárasztanak bennünket a szexuális tartalmak. Erotikus reklámplakátok a városban, szexjelenetek a televízióban, partnerkereső hirdetések a Facebookon… Bármennyire is igyekszünk óvatosak lenni, ezektől a hatásoktól gyermekeinket sem óvhatjuk meg minden pillanatban. Szinte követni is lehetetlen, hogy gyermekeink milyen jellegű szexuális tartalmakkal találkoznak egy átlagosnak mondható hétköznap során. Természetesen a látottak beindítják az érdeklődésüket, és szülő legyen a talpán, aki minden alkalommal „helyes választ” tud adni a sokszor zavarba ejtő kérdésekre. A mai gyermekek sokkal korábban ismerkednek a szexuális tartalmakkal. Sőt sokszor akár annál is korábban, mint mi azt szülőként valóban szeretnénk.

Mikor és hogyan érdemes megkezdeni gyermekünk szexuális nevelését? Természetes, ha óvodás gyermekünk a nemi szerve iránt fokozott érdeklődést mutat? Hogyan reagáljunk, ha gyermekünk magához nyúl? Szülőként hogyan nyújthatunk megfelelő mintát gyermekünknek a szerelmi életünk által? Mit tehetünk azért, hogy gyermekünk ne váljon szexuális bántalmazás áldozatává? Hogyan támogathatjuk serdülő gyermekünk egészséges szexualitásának kibontakozását?

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus, az ELTE TÓK egyetemi docense:

„A szexuális nevelés a születéssel kezdődik, azzal, ahogyan a gyermek környezete a gyermek testére reagál, ahogyan tisztelettel bánik vele, figyelembe veszi és tiszteli egyediségét, sajátosságait az első pillanattól fogva. Ez a pozitív, tiszteletteli bánásmód teremti meg a gyermekben azt az érzést, hogy a teste értékes, amelynek határaiért ő a felelős. Ez a szexualitás egyik legfontosabb alapja. A szexuális nevelés egyéb aspektusai a nemi szervek megnevezése, pozitív jelentéssel bíró emlegetése, és annak elfogadása, hogy érintésük szintén az első pillanattól fogva örömet okoz a gyermeknek.

Dr. F. Lassú Zsuzsa szexuálpszichológus, az ELTE TÓK egyetemi docense

Dilemmát okozhat a szülőnek, hogy mennyire hívja fel a figyelmet erre az örömteliségre, szóba hozza-e ezt egyáltalán. Az általános gyakorlat inkább az örömteliség elhallgatása, annak félelmében, hogy a túl nagy figyelem a szexuális viselkedést gyakoribbá teszi. Ez azonban nincs így, ha a szülő arra is kezdettől fogva felhívja a gyermek figyelmét, hogy

A TEST ÖRÖMTELI ÉRINTÉSE, INGERLÉSE UGYAN TELJESEN HELYÉNVALÓ, DE MAGÁNÜGY.

Nem tesszük mások előtt. A gyermekek korai szexuális jellegű játékai általában teljesen ártatlan, kölcsönösen elfogadott határokkal bíró tevékenységek, amelyek könnyen leállíthatók, elterelhetők, és nem okoznak később semmilyen fejlődési problémát. Ha azonban felnőttként azt tapasztaljuk, hogy eltérő életkorú gyermekek vonódnak be szexuális jellegű játékokba, melyek zavart, szorongást keltenek az egyik (a kisebb) gyermekben, ha kényszerítés vagy akár fenyegetés is jelen van, akkor ez már a problémás szexuális viselkedés kategóriába tartozik. Pszichológus vagy esetleg gyermekpszichiáter segítségére van szükség a megoldásához.

szexuális nevelésnek ezen kívül része a szexről, a testről, a fogantatásról való életkornak megfelelő információk átadása – közkeletűen a felvilágosítás. A modern tudományos eredményekkel alátámasztott gyakorlat ebben is a

KORAI ÉS FOKOZATOS INFORMÁCIÓÁTADÁST

tartja jónak. Vagyis abban az életkorban kezdődik, amikor a gyermek ilyen jellegű tevékenysége erre lehetőséget ad (lásd fenti példák) és amikor a gyermek kérdez. Ne várjuk meg azonban a kérdéseket, mert ha a gyermek azt tapasztalja, hogy a téma tabu, a nemi szervének neve sincs és láthatólag bűnös dolog megérinteni (például csúnyán néznek rá rögtön, ha megteszi, elveszik a kezét onnan, esetleg még rá is ütnek), akkor nem mer kérdezni a témáról. Az életkornak megfelelő információk átadását támogathatják az ilyen témájú könyvek, serdülőkorban a tematikus honlapok segítségével (például www.yelon.hu).”

A teljes cikk a mindset-en olvasható.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás