Ajánló

El tudod magyarázni a gyereknek, mi az internet? – ez a könyv segít!

Oldřich Růžička és Alexandra Hermetová kalandos és színes könyve a ház, az elektromosság, az autó, az internet, a számítógépes játék és a pénz létrejöttét ismerteti meg a gyerekekkel.

Az alkotók a konkrét ismeretek köré egy egész vizuális világot építenek, ahol a gyermek szabadon böngészhet. Rengeteg képi vicc van elrejtve a nagy, kihajtható tájakon. Számos ilyen poén felfedezéséhez valószínűleg a felnőtt olvasó szeme fog kelleni (és ezek a szülők számára is valóban viccesek!), ezért élvezetes az együtt olvasás.

A nagy, „böngésző” jellegű tájak apró részleteinek burjánzásában azonban az alkotók nagyon jól irányítják rá a figyelmet az ismeretanyagra: lapozható, kicsiny könyvecskék vannak a nagyra kihajtható tájba beragasztva. Ez a figyelem összpontosításán, az ismeretek becsatornázásán túl azért is szenzációs, mert a bennük rejlő „titkok” miatt a gyerekek kíváncsiságát is ébren tartja.

Manapság felértékelődtek a kreatív szakmák, azon belül is a különféle designnal, tervezéssel kapcsolatos hivatások. A gyerekeinket pedig számítógépes játékok veszik körül, ezért elengedhetetlen, hogy megismerjék, milyen bonyolult, sokszereplős és nagyon nagy munka az ilyen játékok létrehozása.

Nagyon beszédes és megnyerő, hogy a pénz gyártását vagy a ház építését – melyet szintén a tervezéstől és az engedélyeztetéstől kezdve muntatnak be az alkotók – ugyanannyira fontosnak tartják, mint az internet működésének és a számítógépes játékok megalkotásának bemutatását. Mivel ez a helyzet. A gyermekeink mindennapi világa így néz ki, ez veszi körbe őket: az otthonukban az elektromos áram által működtetett számítógép segítségével játszanak internetes játékokat, amiket pénzért vásárolnak (ugye?!).

Tehát az alkotók megértették az idők szavát. Nem túl sok gyerekkönyvről mondható el ugyanez.

Oldřich Růžička–Alexandra Hermetová: Hétköznapi csodák, Móra Kiadó, 2018.
 
Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás