Ajánló

HASZÁN MÍRA: SPICC/PIPA

A 17 éves Réti Iza a balett megszállottja, hetedik éve a budapesti Balettintézet növendéke. Nagyanyja, a Kossuth-díjas prímabalerina a maga erőszakos módján űzi-hajtja unokáját, hogy sikeres táncossá váljon. Az álmodozó, maximalista Iza nagy vágya, hogy az új tanévben ő táncolhassa el Mária hercegnő szerepét A diótörőben a leghelyesebb fiúnövendék, Tomi partnereként. A lánynak azonban komoly kihívója akad új, szigorú, orosz mesternőjük lánya személyében. A mániákus bizonyításvágy lassan megroppantja Izát, és az önmagáról alkotott kép egyre jobban összekuszálódik benne.

Vajon eléri álmát a lány és megkapja a szerepet, amiről minden táncos álmodik? Vajon az egészségünket és mindent, ami számít, képesek vagyunk feláldozni céljainkért? Honnan tudhatjuk, érezhetjük, valójában mi a sajt álmunk és mi az, amit a világ, a minták és az elvárások kényszerítenek ránk? Megtalálja Iza azt az utat, amit a szíve súg, ott, legbelül?

Tanulságos történet mindannyiunknak, kortól függetlenül.

HASZÁN MÍRA:

2002-ben születtem, jelenleg a Kölcsey gimnázium francia tagozatára járok, de már nem sokáig, idén fejezem be a gimit, ha a covid vagy a karma be nem kavar, és persze nem utolsó sorban le tudom tenni a matek érettségit, nem titok, nem vagyok reál beállítottságú típus. A legmeghatározóbb elfoglaltságok az életemben, az írás, a mozgás és a barátokkal időeltöltés emellett nagyon érdekel a pszichológia is. Számomra maga az írás is egy terápia, nem csupán alkotás, hanem út az önismeret felé, hiszen minden szónak súlya van, amivel okosan kell bánni. Ha rátalálunk a saját hangunkra, az olykor súlyos szavakból, történeteket formálhatunk, amit kiegészítünk egyéb érzelmekkel, benyomásokkal, olykor absztark elfantáziálással. Magát a művet, addig csiszoljuk amíg tökéletes nem lesz, a saját világunkban minden úgy működik ahogy elképzeljük, megtörténik a lehetetlen és a hétköznapi nyüzsgő világ zajából kitörve, megállítjuk az időt, újragondoljuk és megteremtjük saját történetünket. Szeretnék minden tizenévest bíztatni, hogy merjen írni, hiszen a legjobban mi tudjuk, hogy mi jár egy tini fejében, mert nem a múltból, hanem a jelenből építkezünk. Sokáig nem gondoltam volna, hogy egyszer ki fogják adni a könyvemet, most mégis megtörténik, nincs olyan, hogy lehetetlen, bármi lehetséges, ha nagyon szeretnénk. Természetesen a Móra kiadó nélkül, az álmom nem válhatott volna valóra, köszönöm a bizalmat és a bíztatást, amit a mai napig kapok a kiadó csapatától.

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás