Ajánló

Hogyan dobjuk fel a téli szünetet?

Fehér lesz a karácsony? Lesz egyáltalán hideg, havas telünk? Már nem is olyan a tél, mint a mi gyerekkorunkban volt, pedig nagyban hozzájárult a hó és a hideg a karácsonyi hangulatunkhoz. Most is milyen jó lenne nemcsak a filmekben látni és mutatni a gyerekeknek a havat és a téli mulatságokat, hanem átélni velük. 


Mikor leesik az első hó, azonnal rohannánk ki szánkózni, majd hógolyócsatába kezdeni és hóembert építeni. Milyen csodás élmények ezek. Igen ám, de manapság az időjárás ezeknek nem kedvez. Mondanék pár tippet, hogyan is teremtsük meg ezeket a téli örömöket a házunkban, hó nélkül. Hátha segítenek becsempészni azt az érzést a szívünkbe, amit a valódi szánkózás, hógolyózás ad. 

1. Szánkózz a lakásban!  A merészebbek, mint mi is kipróbálhatják ezt akár dekorszánkóval is. Ha akad a karácsonyi fotózkodás miatt a lakásban egy dekorszánkó, amit úgyis csak évente egyszer használsz, hát vesd be inkább játéknak. Felesleges, hogy ott porosodjon a díszek között, főleg akkor, ha a gyerkőcnek ezzel fergeteges mulatságot rendezhetsz. Ragassz a sínekre szigszalagot és máris jobban fog csúszni a parkettán és a szőnyegen is. Az még edzés is lehet, hogy a gyermeket húzogatod fel és alá a lakásban. Így minkettőtöknek ad, legalább megvan a napi mozgás és jót nevettek együtt. 

Ha akad otthon egy gördeszka, köss rá egy kötelet, és még könnyebb lesz a gyereket húzni mindenfelé a lakásban. Ezzel megteremthetjük nekik a szánkózás örömét és a bolondozás az egész családnak jót tesz. Vagy egy sima pléd is lehet ideiglenes szánkó. Pléd minden otthonban található, így nem is kérdés, hogy ezt bárki ki tudja nevezni szánkónak. Ültesd bele a gyereket, fogd össze a végét szorosan és húzd fel-alá, mindenfelé. Ha sok a küszöb, tégy egy párnát a feneke alá. Szuper lesz, a nevetés garantált! A karácsonyi közös játékok pedig a legszebb emlékekké válnak. 

2. Hógolyócsata pomponnal, vattapamaccsal vagy akár zoknigombóccal. Ez magáért beszél! Dobálózni mindenki imád. Azzal, hogy eldobsz egy zoknigombócot, feszültséget is vezetsz le, így a felnőtteknek is a javukra válik egy benti “hógolyózás”. Ha nem szeretnénk beszállni a játékba, akkor is jó ötlet ez a gyerekeknek és nem olyan veszélyes mintha a tesók labdával dobálnák egymást. Egy pompon vagy vattapamacs semmiben se okoz kárt a lakásban. Érdemes meggondolni és engedni a lakásban a “nem dobálózunk” szabályon a remek hangulat érdekében. Felnőtteknek is ajánlom, mert ezzel tényleg vissza lehet könnyen cseppenni a gyerekkori hócsaták világába.

3. Jégkorizz zokniban a csúszós padlón!  Ki ne szeretne futkározni, aztán a végén csúszni egy nagyot? Mindenki, ez nem kérdés, biztosan te is csináltad gyerekként. Lehet, van ilyen szabály is és nem engeded általában meg otthon, de most a téli szünet kedvéért, és a gyerekekkel való szuper időtöltés végett hátha meggyőzhetővé válsz. Kapcsoljatok szuper karácsonyi zenéket, pakoljatok el, hogy nagyobb hely legyen, és már kezdődhet is a koriparti. Bátrabbak még a görkorit is lehet, beengedik, ha akad annyi hely, hadd görkorcsolyázzon a gyerek. Teremtsük meg nekik a téli programokat jó idő esetén is, hisz megérdemlik ennyi suli, ovi után a kikapcsolódást és a nevetést otthon a szüleikkel. 

4. Építs hóembert narancsból szegfűszeggel! Ez nem egy lakást szétromboló tevékenység, hanem egy nyugis kis kreatívkodás. Lelassulásnak tökéletes a nap lezárásának, vagy a délutáni csendespihenő idejében is. Alkossunk közösen együtt a gyerkőccel egy vagy több hóembert. Ha túl kemény a narancs héja, hústűvel érdemes kilyukasztani előre a szegfűszeg helyét. Készülhet hóembercsalád, és még az illatuk is csodás lesz. Egyben dekorációkészítésnek is felfoghatjuk ezt a játékot. Más fűszereket is használjunk bátran! Engedjük el a fantáziánkat és szárnyaljon a kreativitás! Legyen a fahéjrúdból seprű, a dióhéjból fejfedő, a csillagánizsból korona!

Kellemes karácsonyi ünnepeket és fergeteges szórakozást kívánok az egész családnak! 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás