Ajánló

Ingyenes családi programok március 15-én! Izgalmas gyerekprogramokat ajánlunk

Március 15-én több olyan programon vehetünk részt, amelyek nemcsak bemutatják a ‘48-as forradalmat, de segítenek is azt közösen értelmezni, még több értékkel megtölteni - emellett remek szórakozást és élményt nyújthatnak kisgyerekes családoknak is.

1. Pénzmúzeum

10:00-13:00 és 14:00-17:00 óra között: múzeumpedagógiai foglalkozásokba, reformkori játékok címmel kézműves foglalkozásokba kapcsolódhatnak be a családok.

A Pénzmúzeum kávézójában lehetőség lesz korabeli süteményeket vásárolni, illetve korabeli újságokat is forgathatnak kezükben a látogatók.
A Pénz útja állandó kiállítás megtekintése során a Pénzmúzeum 12 pontja című feladatlap kitöltésével Pénzmúzeumos ajándékcsomag nyerhető. A rendezvény ingyenes, időpontfoglalás március 15-én nem szükséges.

2. Budavári Palotanegyed

Ingyenes családi programokkal, köztük kiállítással, vetítéssel, múzeumpedagógiai foglalkozással és interaktív játékokkal várják a családokat március 15-én a Budavári Palotanegyedben.

Szabadtéri kiállítás, rajzfilm-vetítés, megelevenedő történelem, kézműves foglalkozások és interaktív gyerekjátékok, fegyverbemutató és lovas huszárok, valamint a huszárzenekar fúvósai várják a családokat a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palota több helyszínén.

A Várkert Bazárban a programok a Petőfi 200 emlékév szellemében a János vitéz köré épülnek többek között lehetőség nyílik megnézni Jankovics Marcell rajzfilm klasszikusát is.

Az újjászületett Lovarda épülete kézműves foglalkozásoknak ad helyet, ahol ünnepi kokárdák, pálcás lovacskák vagy huszáros ujjbábok készülhetnek. Toborzó harangjáték ismerteti meg a gyerekekkel a huszárok csengőjelzéseit, és ismert huszárnóták csendülnek fel kis harangok segítségével.
A Csikós udvaron fegyverbemutató, a régmúlt katonai hagyományai várják a családokat.

3. Magyarország 365 fotókiállítás

A Magyarország 365 fotópályázat alkotásaiból nyílik kiállítás Budapesten, a Duna-korzón, amit iskoláskorú gyerek érdeklődését már felkelti.

Kétszáz képet mutatnak be a pályázat négy évének legjobb alkotásai közül. A kiállítást a március 15-i ünnepi programok részeként március 14-től lehet megnézni a Vigadó és a Március 15. tér közötti részen. A képek április 10-ig, Húsvét hétfőig láthatók a Duna-korzón.
A kiállítást este is meg lehet majd tekinteni, mert a fotók nagy részét hátulról megvilágított fóliára nyomtatták.

4. Magyar Nemzeti Múzeum

A múzeum kézműves foglalkozásokkal, forradalmi óriásjátékokkal, kurátori tárlatvezetésekkel és számos egyéb családi, gyermek- és felnőtt programmal várja 11 órától a családokat.

A Nemzeti Múzeumban minden program ingyenes, de a részvétel több eseménye előzetes regisztrációhoz kötött. A programokról olvass tovább ebben a cikkünkben.

5. Városházapark

Plakátkiállítás
A Városháza parkban a forradalom sokkal kevésbé ismert szereplőiről: nőkről, akik férfiakkal harcoltak, irodalmi alakokat inspiráló katonákról, a szabadságharcot megjelenítő alkotókról - összesen 25 olyan történet kerül bemutatásra, amelyek tovább színesítik a forradalom emlékezetét. A kiállítás március 15-24 között tekinthető meg.

Közös graffiti készítés
Az ALL CAPS Collective képregényfalán, a street art művészek képvázlatait színezhetjük és alakíthatjuk át a graffiti eszközeivel. Március 15-én 11.00-15.00 óra között.

LEGO mozaik építés
Budapest együtt építheti meg 1848 egyik szimbólumát, egy óriás mozaik kokárdát a Tekerd! csapata segítségével.

6. Vármúzeum

A Vármúzeum nagyszabású, egész napos eseménnyel emlékezik meg az 1848-as forradalomról. Március 15-e alkalmából az összes programra és kiállításra a belépés ingyenes.

A játékos kézműves foglalkozások, szórakoztató bemutatók korhű öltözettel és felszereléssel, ismeretterjesztő tárlatvezetések a lehető legkülönfélébb korosztályokat szólítják meg.

11:00–18:00 között: kézműves foglalkozások a család valamennyi tagjának. Ez idő alatt készülhetnek az egyedi kokárdák, montázsok és kollázsok színes papírokból. A gyerekek variálhatják a mágneskirakót, úgy hogy forradalmi jelenetek és szövegek elevenedjenek meg. Játszhatunk csatajeleneteket egy hatalmas terepasztalon. Kinyomtathatjuk saját Nemzeti dalunkat az eredeti Landerer és Heckenast nyomdagéppel.

11:30 Záró kurátori tárlatvezetés a Középpontban a középkor 7. – Ágyúgolyó és pohár kiállításban Terei Györggyel, a Középkori főosztály vezetőjével
11:30 Záró kurátori tárlatvezetés a Kádár (játék)katonái kiállításban B. Szabó János történésszel
15:30 Záró kurátori tárlatvezetés a Kádár (játék)katonái kiállításban Molnár Álmos történésszel
16:30 Miért nem jött fel a tömeg a palotába március 15-én? – történeti séta az újkori palotatörténeti kiállításban   
​Március 15-én délután az emberek feljöttek Budára a Helytartó Tanácshoz, majd kiszabadították a börtönből Táncsics Mihályt. Tudják hol zajlottak ezek az események? Miért nem jöttek a királyi palota területére? Mi volt itt az épületben?

Kezdőfotó: Vármúzeum

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás