Szülő- és gyereknevelés

7 lenyűgöző vár pazar kilátással - Fedezzük fel legszebb várainkat és lélegzetelállító környezetüket a gyerekkel közösen!

Kedvenc várainkat ajánlunk családi kirándulásokhoz, amelyek vagy a lenyűgöző látványuk miatt, vagy a történelmi érdekességük miatt lehet fontos a gyerekek számára. Összeállításunkban igyekeztünk közelebbi és távolabbi helyszíneket egyaránt ajánlani.
 

1. Somoskő vára

Távolság Budapesttől: 110 kilométer.


Fotó: Kölöknet / Földi Tímea

A somoskői vár a magyar–szlovák országhatár túloldalán, az egykor önálló községnek számító, ma Salgótarjánhoz tartozó Somoskő fölé magasodó vulkáni csúcson található. Hivatalosan tehát szlovák részre esik, de Somoskőújfaluból is meg lehet közelíteni. A vár, valamint a vár északi oldalán található világhírű bazaltzuhatag magyar oldalról teljesen szabadon látogatható. A vár belépődíjas, hétfőn kivételével mindennap látogatható 7.00 és 19.00 óra között. A vár alatti kis Petőfi Emlékkunyhó, annak emlékére épült, hogy Petőfi Sándor 1845. június 12-án látogatást tett Somoskőn.

2. Salgó vára

Távolság Budapesttől: 115 kilométer.


Fotó: Gaál István Egyesület

A meredek vulkáni kúpra épült vár romjait könnyű kirándulással érhetjük el. A 625 méter magasságú csúcson elképesztő körpanoráma tárul elénk a környékbeli hegyekre. A vár egész évben ingyenesen látogatható, egyetlen egy torony maradt viszonylag épségben. A romvár látogatást érdemes összekötni a tőle nem messze lévő, kilátóhelyként is ismert Boszorkány-kő megtekintésével.

3. Boldogkő vára

Távolság Budapesttől: 230 kilométer.

Fotó: Kölöknet / Fodor Cini

A Zempléni-hegység lábainál fekvő, sziklára épített romantikus lovagvár egészen különleges környezetben, újjáépített palotaszárnnyal és gyönyörű panorámával várja a családokat. Áprilistól október végéig hétvégén garantált programok: lovagi bemutatókkal, jelmezes tárlatvezetésekkel és interaktív, középkori fegyvertapogatóval. A várfalakról hihetetlen kilátás nyílik a látnivalókban gazdag környezetre. A gyerekek imádni fogják a a magyar történelem híres csatáit bemutató ólomkatona kiállítást és a "várbörtönt" is.

4. Szigligeti vár

Távolság Budapesttől: 230 kilométer.


Kép forrás: YouTube

750 éves múltra tekint vissza Magyarország méltán népszerű vára, a "Balaton vára". Bárhonnan közeledünk Szigliget felé, a régi vár mindenhonnan szemünk elé tárul. Meséljük el gyermekeinknek, hogy a szigligeti vár egyike azon kevés várainknak, amely a török nem foglalt el. Az erőd derék katonái megőrizték függetlenségét 150 éven keresztül, "csak" a Habsburg-gyűlölet pusztította el, felrobbantván falait.

5. Regéci vár

Távolság Budapesttől: 230 kilométer.


Fotó: hellozemplen.hu

Ha II. Rákóczi Ferencről és a kuruc időkről szeretnénk tanítani új ismereteket a gyerekeknek, akkor irány Regéc! A fejedelem ugyanis itt töltötte gyermekéveit. Az 1300-as években épült zempléni vár sajnos ma már csak romvár formájában látogatható, ugyanis a Habsburgok bosszúból felrobbantották. Ez a tény mit sem von le a gyerekek számára izgalmas történelmi felfedezni való értékéből.

6. Nógrád vára

Távolság Budapesttől: 60 kilométer.


Kép forrása: YouTube

Legrégebbi várunk egyike, amely feltehetőleg még Árpád idejében épült! A romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó Nógrádi vár már messziről feltűnik a Börzsöny keleti szélén álló magányos andezit kupon. Az erődítmény olyannyira fontos szerepet játszott a magyar történelemben, hogy a település is és a megye is a várról kapta nevét. A várrom ingyenesen látogatható, és helyszínhez viszonylag közel lehet parkolni, innen körülbelül 10 perces enyhén meredek sétával lehet feljutni a várba, és a település is elérhető távolsági busszal. A várrom gyermekek számára kifejezetten izgalmas program, a kilátás pedig magával ragadó.

7. Pilisborosjenői "Egri vár"

Távolság Budapesttől: 15 kilométer.


Fotó: Kölöknet

A mű várromot, azaz az Egri vár másolatát közel nem a történelmi jelentősége vagy a hitelessége miatt ajánljuk itt, hanem sokkal inkább azért, mert Budapestről rendkívül könnyen és relatív gyorsan megközelíthető. A gyerekek számára azért lehet izgalmas a látnivaló, mert a azt az Egri csillagok című film forgatásához építették még az 1960-as években - így ha majd az ifjúsági filmet megnézik, több helyszín is ismerősen visszaköszön nekik a film látványos csatajeleneteiben. A nagyon könnyű sétával járó "várlátogatást" kössük össze a közeli Teve-szikla megtekintésével.

Összeállította: Kölöknet / NIC

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás