Ajánló

Karácsonyi könyvajánló gyerekeknek

Jeff Aerts: A piros csizmás ló

Egy véletlen baleset következtében Szofi barátságot köt Olgával, az idős hölggyel, akinek a váratlan találkozásig minden öröme és társasága Babér, az izlandi póni. A kislány ígéretet tesz a nagyon beteg Olgának, hogy halála után a ló gondját viseli majd. Amikor ez bekövetkezik, Szofi (Fifi) mindent kockára tesz, hogy teljesítse öreg barátja utolsó kívánságát.

Babér nemcsak azért különleges, mert póni létére mind a négy lábán piros csizmát visel és cirkuszi lóként olyan mutatványokra képes, melyre csak igazán kevesen, hanem azért is, mert hatalmas szívvel és önérzettel is rendelkezik. Az állat feltétel nélküli ragaszkodása és Olga szeretetének emléke ad erőt Szofinak, hogy minden tiltás, szidás és büntetés ellenére harcoljon a póni megtartásáért. Megpróbáltatásai során igazi barátra lel a nem mindennapi sorsú kisfiú, Barna személyében. Együtt veszik fel a harcot a „bohóccal”, aki mindent megtesz, hogy megkaparintsa Babért…

Megható és szívet melengető olvasmány a szeretetről, a kitartásról és a barátságról minden korosztálynak.  

 


Jeff Aerts: A piros csizmás ló, Móra Könyvkiadó, 2019.      


 

Az izlandi póni

Kis termetű, hidegvérű lófajta, ami erejéről és kitartásáról ismert. Főként hátas- és igásló, de emellett kedvelt hobbiló, ami szelíd természetének köszönhető. Tartása igen egyszerű, mivel nagyon igénytelen fajta, ez is közrejátszik nagy népszerűségében.

9. században a norvég parasztok vitték magukkal Izlandra. A későbbi bevándorlások keleti fajtákat is hoztak, amelyek egymással gyorsan keveredtek. 985-ben a lovakra importtilalmat vezettek be, mely máig érvényben van. Így a tenyészet mentes maradhatott az idegen hatásoktól. Két típust különböztetünk meg: a nehéz teherhordó póni és a könnyebb hátaspóni.

Cirkuszi ló

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás