Ajánló

Lépj be a hangok birodalmába egy klasszikus mese segítségével!

Kisiskolás koromban, – ahogy hozzám hasonlóan számos lány osztálytársam –, énekesnő akartam lenni. Délutánonként előszeretettel billegtem otthon az előszobai tükör előtt, miközben mikrofon híján egy női dezodorba tátogtam bele, a háttérben szóló slágerek szövegét.

Persze jártam énekkarba, és egyszer apukám meglepett egy akkoriban igen menőnek számító szintetizátorral is, de utóbbi ellenére sem jutottam soha tovább néhány zenés, iskolai előadásnál. A mai napig eszembe jut, vajon miért nem kértem akkoriban, hogy járhassak valamilyen zenés különórára, és hogy milyen szuper lenne, ha most, felnőttfejjel legalább néhány dalt el tudnék játszani zongorán, vagy esetleg gitáron a kisfiamnak. Persze sosincs késő, akár holnap is nekiállhatok, ha nagyon elhatározom magam.

Azt azonban eldöntöttem, hogy ha a gyermekem elém áll a „szeretnék valamilyen hangszeren játszani” kéréssel, azonnal kapok a lehetőségen, és mindent megteszek majd azért, hogy a neki szimpatikus képzésre járhasson.

Biztosan sokatok gyerkőce van abban az életkorban, amikor ez a kérés talán nem egyszer, nem kétszer elhangzott már az otthonotokban, így most hozzátok szólok ezzel az ajánlóval.

„A hangok csodálatos világa” című klasszikus mesekönyv ugyanis nem máshova kalauzolja el kis olvasóit, mint a Zene Birodalmába, nevezetesen Egészkotta királykisasszony várába, ahol egy különleges játékon keresztül érthetik meg a hangjegyek egymáshoz való viszonyát, a zene játékosságát a leendő muzsikusok.

A jókedvről és persze az udvarban történő bonyodalmakról nem csak a folyton szórakozásra vágyó királykisasszony, hanem segítői és kísérői, Szolfézsmester és Hamiska is bőségesen gondoskodnak. Ez a királylányos történet rendhagyó módon nem szerelembe eső hercegekről és hercegnőkről, vagy lovastornákról szól: sokkal inkább a dallamok hátán való lovaglásról, a zene szeretetéről és a tanulás szépségéről.

Christian Caumon, Pierre Ferrari, Cathia De Leone – A hangok csodálatos világa

(Móra Könyvkiadó, 2023.)

 

 

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 

Kölöknet hozzászólás

aláírás