Ajánló

Nem csak a „jövő” húzza az embert előre – interjú Nógrádi Gábor íróval

„A szülők imádják a gyerekeiket általában, de néha még jobban szeretik, ha távol vannak tőlük egy kicsit, hogy aztán még jobban szerethessék őket.” (Gyerünk haza!) – 2018 ősztől megújul Nógrádi Gábor életműsorozata. A népszerű szerző művei ezentúl kartonált borítóval, Ritter Ottó vadonatúj rajzaival jelennek meg.

Az IBBY Életmű-díjas és Janikovszky Éva-díjas író, költő és forgatókönyvíró több mint húsz ifjúsági regényt publikált, a pedagógusok nagy kedvence, nem egy könyve kötelező olvasmány immár. Legnépszerűbb kötetei: a PetePite, a Gyerekrablás a Palánk utcában, a Hogyan neveljünk? és a Segítség, ember!

Forgatókönyvíróként ként jegyzi többek közt a Sose halunk meg, a Csocsó, a Meseautó (2000) és az Egy szoknya, egy nadrág (2005) című filmeket. Remek humora mellett arról is ismeretes, hogy rendkívüli érzékenyéggel és bátorsággal dolgoz fel olyan témákat is, mint az édesanya elvesztése, a gyerekszerelem és az ébredő szexualitás, a nagymama betegsége vagy a szülők válása.


2018 ősszel megújulnak a könyveid borítói, rajzai. Mi a célja a változtatásnak, miért van szükség az új arculatra?

Miért öltöznek évről évre az új divat szerint a hölgyek? Mert az ízlés változik: más színek, más formák, más stílusok tetszenek nekünk ma, mint tegnap. A könyvekkel is így vagyunk. A most induló életmű-kiadásom nem jelenhetne meg a tíz évvel ezelőtti sikeres borítókkal, mert a legtöbb gyerek vagy felnőtt tekintete átsiklana rajta. Új könyvekhez új borító kell – hogy a Csárdáskirálynőt idézzem szabadon.

Hogyan telik egy gyerekkönyv-író hétköznapja, amikor éppen dolgozik valamin?

Miután nekem az írás, illetve az írásra való felkészülés az életem, az igazi kérdés úgy hangzana, hogy mit csinálok, mikor nem dolgozom. Olyan nincs! – szólna a válasz. Ha utazom, ha túrázom, ha tévét nézek, ha beszélgetek, egyformán jár az agyam: mit mire tudok használni majd az írás során? Szerintem ezt a létezési, gondolkodási módot mindenki ismeri, aki szeretve gyakorolja a szakmáját, hivatását. Kérdésedre pontosabban válaszolva: hatkor-hétkor kelek, a computer elé vetem magam, és az ebédet meg egy rövid délutáni alvást leszámítva az este is a gép előtt talál.

Huszonhárom könyved kapható jelenleg a Móra Kiadónál. Mi lesz a huszonnegyedik?

Harminc évvel az első kiadás megjelenése után legnépszerűbb könyvem, a Segítség, ember! folytatását tervezem átadni a Mórának Segítség, állat! munkacímmel. Harminc új állatról kellett megtanulnom mindent, hogy megírjam játékos, humoros, de ismeretekben gazdag, és a környezet- és klímavédelmet sem mellőző monológjukat.

Több mint harminc éves pályafutás van mögötted, több tucat könyv, díjak, elismerésed. Mi az, ami íróként még motiválni, lelkesíteni tud?

Erre a kérdésre azt illik válaszolni, hogy a könyveimmel elérhető cél lelkesít: a tanítás, az olvasásra nevelés, a szórakoztatás. No, persze ezek is. Nagyon is! De az én koromban, és ennyi tapasztalattal mögöttem bevallhatom: nem csak a „jövő” húzza az embert előre, csináljon bármit szívvel, lélekkel, hanem a „múlt” is hajtja. Egészen pontosan a neveltetése, a személyisége, a rögzült szokásai hál’Istennek nem engedik, hogy abbahagyja, amiben örömét leli. Mellesleg ezért kellene nyugdíj után is mindenkinek tanulni, tevékenykedni kedve szerint, amíg lehet…

Milyen ötleteid, jövőbeli terveid vannak?

Ha bírom erővel, és a Móra is mellettem áll, akkor még sok regényt, humoros írások gyűjteményét és ismereteket szórakoztatva tanító könyveket szeretnék írni még néhány évtizedig.

 

Nógrádi Gábor élete és művei a Móra kiadónál: http://www.mora.hu/alkoto/nogradi-gabor

Hasonló tartalmakért iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre!
 
Címkék: ajánló

Kölöknet hozzászólás

aláírás